Veelgestelde vragen van baasjes

Wat is een hondengedragscoach eigenlijk precies?

Laten we het makkelijk houden; ik ben een hondengedragsdeskundige en ik heb tijdens mijn opleiding heel veel geleerd over de hondentaal, het hondenbrein, de wijze waarop onze viervoeters verbanden leggen, het welzijn van honden, de invloed van stress & emoties en alle ins en outs over de wijze waarop honden leren. Heel concreet, hier werk ik mee. Als hondengedragscoach ben ik in staat om bij probleemgedrag de vinger op de zere plek te leggen. Je kunt het eigenlijk vergelijken met een psycholoog voor mensen. Alleen ben ik als hondengedragscoach een psycholoog voor honden en een coach voor de baasjes.

Waar ben jij echt gespecialiseerd in qua gedragsproblemen?

Verlatingsangst. Ik heb in Amerika een specialistische opleiding gevolgd en ben nu een gecertificeerde SA Pro (Separation Anxiety Professional). Ik richt me dus voornamelijk op verlatingsangst. Daarnaast heb ik veel ervaring met honden uit het buitenland (echt.. i love them!) dus met eigenaren van een buitenlandse hond werk ik ook graag.

Kan ik ook voor andere gedragsproblemen bij jou terecht?

Nee. Ik richt me puur op verlatingsangst. Hier blijf ik me steeds verder in specialiseren om jou de beste hulp te kunnen bieden die er is.

Jij werkt alleen online. Kan dat wel goed met verlatingsangst?

Yes, dat kan zeker heel goed! Voorheen was ik altijd wat sceptisch over het online werken. Echter heb ik in de COVID tijd zó veel mensen online geholpen dat het voor mij ook een complete verrassing was dat er online net zulke goede resultaten behaald werden als met live begeleiding. Daarnaast heb ik tijdens mijn opleiding tot CSAT (Certified Separation Anxiety Trainer) ook heel specifiek geleerd om volledig online te werken. Dit gaat perfect! Lang leve de huidige technologie!

Hoe weet ik of ik met een goede hondengedragstherapeut te maken heb?

Kynologisch Gedragstherapeut is een vrij beroep. Als jij op zoek gaat naar een hondengedragstherapeut of hondengedragsdeskundige bij jou in de buurt, kijk dan goed of diegene werkt volgens de meest recente inzichten. We weten deze dagen veel meer over honden dan in de vorige eeuw. Zo weten we ook dat een hond absoluut geen dier is dat de hele dag bezig is met het overnemen van de leiding of het worden van de roedelleider. Integendeel. Wetenschappelijke inzichten hebben dit verouderde idee allang onderuit gehaald. Een goede gedragstherapeut heeft gedegen kennis op zak, maakt een nauwkeurige analyse en kan perfect onderbouwen waarom hij of zij juist die bepaalde training adviseert. Een plan van aanpak is geen abracadabra. Natuurlijk is jouw eigen houding wel een puzzelstukje in het geheel, maar het is onzin dat alles valt of staat met jouw energie of jouw leiderschap. Honden zijn levende wezens met hun eigen belevingen, hun eigen emoties en hun eigen leerervaringen. Gedrag is complex en er spelen heel veel factoren een rol. Denk aan de geschiedenis van de hond, de genen, ras eigenschappen, traumatische ervaringen, gezondheid, de leefomstandigheden en nog veel meer! Een goede hondengedragstherapeut neemt al die factoren goed onder de loep, legt aan je uit welke factoren invloed hebben op het probleemgevend gedrag en jij krijgt hele concrete handvatten waar je direct mee aan de slag kan. Bovendien zal een goede gedragstherapeut zich altijd bij blijven scholen om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen en inzichten op het gebied van hondengedrag.

Kan iedereen bij jou terecht voor een verlatingsangst programma?

Nee, niet iedereen kan bij mij terecht. In een samenwerking is het heel erg belangrijk dat jij en ik goed bij elkaar passen. We gaan immers nauw met elkaar samenwerken en zullen veel contact hebben. Mijn werkwijze en visie moeten aansluiten bij hoe jij met je hond om wil gaan en hoe jij met je hond samen wil leven en jij moet de commitment op kunnen brengen die ik vraag in een samenwerking. Dat werkt altijd twee kanten op. Een begeleidingstraject is behoorlijk intensief en het is voor jou als eigenaar hard werken. Verbetering is immers niet in een weekje gerealiseerd. En dat is niet het enige belangrijke puntje. Het welzijn van de hond staat bij mij te allen tijde voorop en ik werk in een traject daarom op een zachte en milde manier. Geheel volgens de inzichten en kennis van deze tijd. Beloningsgericht en positief dus.

Ik werk niet volgens het roedelleider verhaal. Voor iemand die op zoek is naar een snelle oplossing en geen behoefte heeft om zelf kennis te verkrijgen en gemotiveerd aan de slag te gaan ben ik niet de juiste persoon en ik ga dan ook geen samenwerking aan.

Alleen als het van beide kanten helemaal goed voelt dan gaan we er samen voor! 🙂

Is verlatingsangst de schuld van de eigenaar omdat de hond bijv op bed slaapt?

Over verlatingsangst; een dikke, vette nee! Het maakt geen snars uit dat je hond bij je op bed slaapt of dat jij heel zacht met hem omgaat. Het kan natuurlijk wel zo zijn dat je hond hyper attached aan jou is, omdat jij in je eentje woont. Maar dan nog is het niet jouw schuld dat je hond verlatingsangst heeft gekregen. Ga je hond dus alsjeblieft ook niet onnodig negeren en hem alleen aandacht geven op jouw initiatief. Je hond snapt er geen snars van en het helpt werkelijk waar geen fluit. Het enige wat het doet is je hond nog onzekerder maken. Laat echt los dat het jouw schuld is omdat je te lief of te zacht voor je hond bent. Jij bent NIET de oorzaak.

Er wordt heel erg snel gezegd bij probleemgedrag “het is de schuld van de eigenaar!”. Zo simpel ligt het echter helemaal niet. Zulke opmerkingen zijn zeer onterecht en oneerlijk naar de baasjes toe en het doet de hond als individu ook tekort. Probleemgedrag is veel complexer dan dat en het baasje is vaak slechts voor een beperkt deel een oorzaak.. áls het baasje er überhaupt iets in doet. Denk bijvoorbeeld aan een traumatische ervaring waar het baasje niet bij aanwezig was of een negatieve ervaring door invloeden van buitenaf. Of denk aan bepaalde eigenschappen van de hond die erfelijk aangelegd zijn. Is probleemgedrag dan volledig de schuld van de eigenaar? Nee, natuurlijk niet. Dit is veel te kort door de bocht en zorgt alleen maar voor een groot schuldgevoel bij de eigenaar… Absoluut niet helpend en absoluut niet nodig. 🙂

Wat zijn over het algemeen de resultaten van een verlatingsangst programma?

Verlatingsangst mag dan wel een complex rot probleem zijn, het is heel goed te verhelpen. Het belangrijkste is dat jij realistisch bent in je verwachtingen. Verlatingsangst is nu eenmaal een probleem dat erg hardnekkig is. We werken dus stapje voor stapje en je kan er vanuit gaan dat het minimaal een aantal maanden zal duren voor je hond een een uurtje of 2 alleen kan zijn. Het gaat allemaal op het tempo van de hond. De ene hond kan na twee maanden al even alleen zijn, de andere hond heeft een jaar nodig.

Zijn er garanties te geven? Nee, dat kan nooit. Bij geen enkel gedragsprobleem overigens. We hebben te maken met levende wezens en het zijn geen apparaatjes die we naar wens in kunnen stellen.

Gelukkig kan ik zeggen dat ik véél meer succes casussen zie dan casussen waarin de hond geen stap vooruit zet.

Werk jij wel eens met medicatie in een verlatingsangst programma?

Jazeker. In sommige gevallen van verlatingsangst is de stress van de hond dermate hoog dat ik in overleg met jou contact opneem met jouw dierenarts voor specifieke gedragsmedicatie die we tijdelijk inzetten ter ondersteuning in jullie training.

Ik ben geen holistisch gedragstherapeut en ik werk niet met middelen als Adaptil of Bach Bloesem en andere alternatieve of homeopathische middelen. Ook niet met middelen als Telizen en Zylkene. Ik zie daar totaal geen resultaat mee als er verlatingsangst speelt. De stress is veel te hoog bij de hond. Doodzonde van je portemonnee dus.

Ben jij hier wel een voorstander van? Dan raad ik je aan een holistisch gedragstherapeut te raadplegen. Deze kan jou veel beter adviseren en sluit als professional waarschijnlijk ook stukken beter bij je aan.

Kunnen alle hondenrassen geholpen worden als er verlatingsangst speelt?

Ja, ieder ras kan in aanmerking komen voor een verlatingsangst programma. Het is wel zo (bij andere problemen) dat een hond bepaalde ras eigenschappen in zijn genen kan hebben. Bepaald gedrag kan dus inherent zijn aan het ras. En jij hebt gekozen voor dat ras en dus ook gekozen voor alles wat er bij dat ras komt kijken. Van een Duitse Herder kun je nu eenmaal geen Golden Retriever maken, dus ook hier is het stellen van realistische doelen heel belangrijk. Het komt regelmatig voor dat de eigenaar degene is die aanpassingen in het leven zal moeten doen in het belang van de hond. Er is dan geen sprake van het “wegtrainen” van bepaalde eigenschappen van de hond, maar juist een stuk acceptatie van de eigenaar en aanpassingen doen zodat jullie alsnog kunnen genieten van heel wat mooie jaren samen.