Balans… ik denk dat er weinig hondeneigenaren zijn die dit woord niet kennen. Een hond “moet” in balans zijn om lekker in zijn vel te zitten. Maar in mijn ogen schiet dat af en toe allemaal wel een klein beetje te ver door. Want samen eens even heerlijk uit de band springen is net zo belangrijk en hoort ook bij een gebalanceerd leven.

Structuur, voorspelbaarheid, duidelijkheid, grenzen, begrip & kennis van het baasje over emoties en gedrag zijn onder andere belangrijk voor honden.

Dat weten we bijna allemaal wel. Honden weten waar ze aan toe zijn en dat geeft rust. Er zijn steeds meer fantastische, modern opgeleide collega’s die prachtige artikelen online plaatsen met tips om het welzijn van je hond te verbeteren. Stuk voor stuk artikelen met hele waardevolle kennis en inzichten die inspireren. Maar… bij sommige artikelen mis ik toch wel een stukje nuance.

Als je continu bezig bent met; “Dit mag niet, dat mag niet, dit is slecht, dat moet niet, ik moet hier op letten, ik mag dit absoluut niet doen, zo is het niet goed, ik moet zorgen dat mijn hond nooit stress heeft”…

Ja, waar blijft dan het plezier en de échte ontspanning op den duur? Joh.. ik zou er zelf haast helemaal onzeker van worden en aan mezelf gaan twijfelen of ik het allemaal wel goed doe. Dit herken jij misschien zelf ook wel. De meeste van mijn volgers zijn hele leergierige mensen die erg betrokken zijn bij hun hond en het graag allemaal zo goed mogelijk willen doen. Waak er alleen voor dat het niet doorschiet naar krampachtigheid en perfectionisme.

Goed is echt goed genoeg.

Je kan dit eigenlijk prima vergelijken met onszelf. Als ik bijvoorbeeld naar mezelf kijk dan besteed ik best veel aandacht aan mijn leefstijl. Gezonde voeding, beweging, op tijd rust & chill tijd nemen, op tijd naar bed voor voldoende nachtrust en zo kan ik nog wel even door gaan.

Maar eerlijk is eerlijk; ik vind het af en toe ook gewoon heerlijk om eens te genieten van een pizza. Of om een lekkere Mc Kroket naar binnen te harken. En (grrrrr.. nu mag ik het even niet) ik heb er ook avonden bij dat ik heerlijk kan genieten van een paar wijntjes. Of nou ja.. ‘een paar’.. oké schuldig.. misschien iets meer dan een paar. En zit ik een leuke Netflix serie te kijken? Dan kan het zo ineens 03:00 uur in de nacht zijn. Oops…

Het punt is dat ik ook gewoon lekker wil kunnen leven. En daar is helemaal niks mis mee. De volgende dag pak ik mijn gezonde leefstijl weer lekker op en hey.. ik ben er niet dood van gegaan. Omdat mijn basis goed is (die gezonde leefstijl zit er prima in), is het ook helemaal niet erg om af en toe eens een uitspatting te hebben. Mijn lichaam en geest kunnen dat prima handelen en verwerken.

Hetzelfde is naar mijn mening van toepassing op onze honden.

Ik herinner me nog een sessie van vorig jaar. Ik was samen met twee baasjes en hun hond aan de wandel. Deze hond was erg angstig en prikkelgevoelig, dus de aandacht lag toen op het creëren van ontspanning en werken aan een gevoel van veiligheid en vertrouwen buiten. Deze wandeling ging ontzettend goed. Op een gegeven moment kwamen we in een omgeving waar de baasjes me iets wilden laten zien. Ze vertelden me dat ze op dat plekje weleens een leuk spel deden met de hond.

Ze gingen allebei aan één kant staan, de hond mocht even los en ze rende dan van het ene baasje naar het andere baasje. Net een partijtje tikkertje was het. En ze vroegen me dus; “Mogen we dit nog wel doen?”

Ja, natuurlijk mag dat! Want ze deden het voor en ik zag een hond die helemaal in haar element was. Wat een plezier had ze! Genieten gewoon om te zien! Echt even lekker gek doen samen met haar baasjes.

En ja, dit zorgde even voor veel opwinding, Ja, er kwamen stress-hormonen vrij in het lichaam. Ja, deze positieve stress vulde die stress-emmer extra.

Daarna hebben we weer ingestoken op rust en zijn we huiswaarts gegaan. Die hond is heerlijk gaan slapen om alles te verwerken. Ze kon het prima handelen. Niks aan de hand!

Dus so what?!

Dit is dus een prachtig voorbeeld van wat ik echt balans vind. Even lekker een uitspatting en samen gek doen hoort óók bij balans. Daar is niks mis mee. Sterker nog; dit is een advies dat ik na een tijd aan bijna al mijn klanten geef. Als we een traject starten staan de eerste maanden vooral in het teken van het leren lezen van de lichaamstaal, veel moderne kennis en inzichten opdoen, managen en de hond tot rust laten komen.

In die periode is het wél belangrijk dat ze zo consequent mogelijk insteken op management (klik hier om te lezen wat dit betekent), rust en regelmaat. Er komt echter een tijd dat we daadwerkelijk zijn begonnen met trainen en dat er al veel vooruitgang te zien is. De hond staat steviger op zijn pootjes en kan veel meer incasseren. Hij is niet meer zo snel van zijn stuk te brengen.

En dan komt mijn advies; “Er is een tijd van trainen en serieuze business en er is een tijd van lang leve de lol en de druk er lekker af halen”. Fun dagen of fun wandelingen noem ik dit. Even niks “moeten”, gewoon lekker uit de band springen samen en lol hebben. Of voeg het samen in één wandeling. Wissel het af. Even trainen, even lol maken.

Geef er je eigen draai aan en kijk wat bij jullie als individu past.

Mijn klanten weten als geen ander hoe intensief het werken aan probleemgedrag is. Mooier kan ik het ook niet maken. Het is écht hard werken. Hoe lekker is het dan om na een paar maanden ook eens wandelingen of zelfs hele dagen er tussen te hebben dat je even niet traint en gewoon plezier gaat maken samen? Dat zorgt er ook voor dat je gemotiveerd blijft om door te gaan. Het is niet alleen met haviksogen rondlopen, op je timing letten en oefenen, oefenen en nog eens oefenen.

Er komt (jaja..) balans! Er is een goede basis en daarbinnen is er ruimte om eens lekker uit de band te springen. Dat is in mijn ogen écht balans.

Kijk naar je hond en kijk eens waar hij echt blij van wordt en wat bij jullie past. Ik denk dat de meeste mensen wel aan hun eigen hond kunnen zien waar hij nu echt van geniet en waar hij oprecht plezier in heeft. Misschien is het al voldoende om naar een prikkelarm gebied te rijden waar je niets tegenkomt en daar lekker los te kunnen lopen (of als dat niet gaat, aan een lange lijn rond te struinen).

Misschien vindt jouw hond het geweldig om samen met jou wat rond te rennen en te dollen. Misschien is hij gek op het doen van speurspelletjes. En misschien… vindt jouw hond het wel hartstikke gaaf om eens lekker met een bal of flostouw te ravotten.

Trigger ik nu iets met het benoemen van die bal? Ik hoop het!

Want ook dit is weer zo’n pracht voorbeeld waarvan ik vind dat het soms een beetje te ver door schiet en er te zwart/wit over geschreven wordt. Er gaan heel veel artikelen rond over het gooien met ballen. De strekking is dat dit niet goed is voor je hond en dat het voor problemen kan zorgen. Zowel fysiek als mentaal. Hier plaats ik de link naar mijn favoriete artikel over dit onderwerp.

Als jij mij al langer volgt is het voor jou een bekend artikel. Hij gaat al jaren rond op Facebook, is duizenden malen gedeeld en er wordt heel helder in uitgelegd wat de negatieve effecten zijn van ballen gooien.

En het is ook allemaal hartstikke waar wat erin staat! Echt, daar hoor je me niet over. Het is een top artikel. Ik heb hem niet voor niets al meerdere malen op deze pagina gedeeld.

Zeker voor de eigenaren van ware ballen junkies is het een eye-opener.

Maar… als ik kijk naar mijn eigen hond Faye… die vindt het fantastisch als wij een bal voor haar weggooien in het water. Dit doen we op mooie dagen regelmatig als we met haar gaan zwemmen. Heerlijk! Zij geniet, wij genieten. En ook hier zorgen we voor balans. Dit doen we dus niet iedere dag. Niet eens iedere week. En als we het doen is het ook geen tig keer achter elkaar.

Maar af en toe toveren we die bal toch echt lekker tevoorschijn. Nu is het bij Faye zo dat zij geen ballen obsessie heeft en dat haar basis goed is. Er speelt geen probleemgedrag en ze zit lekker in haar vel. Als wij die bal opruimen, dan is het ook klaar en gaat ze haar eigen ding weer doen.

Er zijn echter ook honden die gewoon een ballen verslaving hebben. Bijna iedere wandeling wordt er met die bal gegooid. Ze vragen continu om die bal en zelfs als je hem in je jaszak opgeborgen hebt, blijven ze om je heen cirkelen. Er is heel veel onrust. Ook binnen in huis. Dit is niet gezond en in zo’n geval zou ik ook nooit aanraden om een bal te gebruiken voor de fun wandelingen.

Want eerlijk is eerlijk… dit is geen fun. Dit is gewoon obsessief en ongezond.

Dan is mijn advies ook; de kast in met die bal. Hetzelfde wanneer er probleemgevend gedrag speelt en die stress-emmer leger moet geraken. Waarom dat is staat duidelijk benoemd in dat artikel hierboven. Lees die dus als je er vragen over hebt.

Maar als jouw hond in de basis prima stabiel is, stik blij wordt van een bal, je doet dit zo maar af en toe, je doet dit heel kort, hij draaft er niet in door en je gooit hem bijvoorbeeld in het water, zodat je het probleem met het snelle afremmen en blessures ook niet hebt… wat is dan het probleem?

Nuance…

Hondenland is er een ster in om de boel te verdelen in goed en fout. Daar distantieer ik me steeds meer en vaker van. Niks is zwart/wit en nuance is altijd op zijn plaats. Daar volgt binnenkort overigens een nieuw artikel over. Want dit onderwerp (het goed/fout verhaal) triggert bij mij weer een heleboel en dit verdient zeker een eigen stuk.

Niet voor niets ben ik steeds meer oudere artikelen van mijn eigen hand aan het wijzigen. Een paar jaar geleden had ik er zelf ook een handje van om vrij zwart/wit te denken en te schrijven. Dat is steeds meer aan het veranderen en daar ben ik ook lerende in.

Wat ik je dus mee wil geven; wees niet bang om af en toe eens lekker lol te maken met je hond. Dat is zo belangrijk. Daar heb je immers toch ook een hond voor? Om samen een fijn leven met veel plezier en liefde te leiden? Zeker als jij al lange tijd aan het werk bent aan probleemgevend gedrag, vergeet dan niet om af en toe ook eens de druk eraf te halen voor jullie allebei.

Even lucht.. even ontspannen. Of als jij een jonge hond hebt die je aan het opvoeden en socialiseren bent. Er is ook een tijd van lekker speels genieten van en met elkaar!

Het leven met je hond hoeft niet alleen maar uit trainen te bestaan.

En kijk goed wat bij je hond past. Als je merkt hij van drukke activiteiten snel doordraait, kies dan voor wat rustigere activiteiten. Jij kent je hond het beste dus volg je gevoel daarin. Ook in rust zijn er hele leuke dingen te bedenken voor een potje plezier samen.

Want net als met die pizza en die Mc Kroketten van mij… als ik de dagen daarna weer even oplet is er niets aan de hand. Dat geldt ook voor honden. Wel met de kanttekening; als die basis maar goed zit zodat je hond mentaal en fysiek kan herstellen. Als je hem gemist hebt; check ook dit artikel over het stress-emmertje. Daar ga ik dieper in op wat dit exact is en hoe het herstel proces werkt.

Jij gaat er niet dood van en je hond gaat er ook niet dood van. 😉 Het leven samen wordt er juist een stuk gezelliger op.

Ik wens jullie veel uit-de-band-spring-plezier.

Deze tekst is geschreven door Hondengedragscoach Nina van Tilbeurgh. Het overnemen van dit stuk zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.