Als je me al een tijdje volgt dan heb je me waarschijnlijk al eens horen zeggen dat een hond goed voldaan moet zijn in zijn behoeftes voordat je start met je verlatingsangsttraining voor de dag. Maar wat zijn die behoeftes nu eigenlijk precies? Waar moet je allemaal voor zorgen voor je gaat trainen? En wat zijn veel voorkomende valkuilen betreft het kiezen van de ‘verkeerde’ trainmomenten?
1. Trainen wanneer je hond geen wandeling heeft gehad
Wanneer jouw hond nog bomvol energie zit en hij heeft nog niet de kans gekregen om op een fijne snuffelwandeling te gaan, dan is het niet het juiste moment om te trainen. Beweging passend bij de hond als individu is echt één van de basisbehoeftes die goed moet zitten.
2. Trainen wanneer je hond net lang heeft liggen slapen
Dit is ook niet één van de meest handige momenten om te trainen. Je hond is net wakker, weer goed uitgerust, heeft weer energie en is helemaal ready om iets te ondernemen. Er zijn nu juist weer nieuwe behoeftes die vervuld moeten worden.
3. Trainen wanneer je hond nog niet geplast of gepoept heeft
Als een hond zich al een tijdje niet heeft kunnen ontlasten of je gaat trainen tegen de tijd dat jullie normaal naar buiten zouden gaan, dan kan dat je training flink in de war schoppen. Een hond die een training ingaat terwijl hij eigenlijk moet plassen of poepen zal zich niet bepaald comfortabel voelen.
4. Trainen vlak tegen de tijd dat je hond eten krijgt
Ook een gevuld buikje hoort bij het voorzien zijn in de behoeftes. Dat betekent niet dat je je hond vlak voor de training moet gaan voeren. Maar als jouw hond normaal rond 17.30 u zijn eten krijgt en je gaat om 17.00 u trainen, dan kan ook dit voor veel onrust zorgen. Kies je momenten dus goed uit.
5. Niets doen aan mentale stimulatie, verrijking, enrichment
Mentale stimulatie en uitdaging zijn onmisbaar in het leven van honden. Hersenwerk, speuren, snuffelspelletjes, een verrijkte tuin, het eten op een verrijkende manier aanbieden… het zijn allemaal manieren om je hond uitdaging te bieden en ervoor te zorgen dat dit stuk goed zit.
6. Trainen met een hond die veel te slaperig is of zelfs écht slaapt
Met een beetje slaperig zijn is niets mis. Maar… er moet nog wel iemand thuis zijn in dat koppie. Je hond moet de training natuurlijk wel meekrijgen en hij moet ook nog wakker genoeg zijn om leerervaringen op te kunnen doen. Als een hond te ver vertrokken is zal hij echt niets leren.
Je ziet dat er behoorlijk wat komt kijken bij het kiezen van het juiste moment voor een verlatingsangsttraining. Zeker de eerste maanden is het heel erg belangrijk dat je zorgt dat de ‘setting’ helemaal klopt zodat de kans op een succesvolle training en dus een positieve trainervaring voor jouw hond het allergrootst is. Dit is heel erg zoeken en uitproberen in het begin.
Maar als je ervoor zorgt dat de punten die ik hier benoem goed zitten, dan ben je absoluut op de goede weg!
Heb jij een hond met verlatingsangst en wil jij er echt 100% voor gaan om het te verhelpen? Kan jij je helemaal vinden in de programma’s die ik aanbied? Wil jij met een echte verlatingsangst expert aan de slag? Je bent van harte welkom bij me. De komende maanden staan er nog een paar plekken vrij. Lees hier alles over deze unieke 1 op 1 coach programma’s en wie weet zie ik je snel topper!
Deze tekst is geschreven door Hondengedragscoach Nina van Tilbeurgh. Het overnemen van dit stuk zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.
Recente reacties