Ik krijg regelmatig de vraag of er bepaalde situaties of gebeurtenissen zijn die verlatingsangst kunnen veroorzaken bij je hond. Hoog tijd dus om er een artikel aan te wijden. Verlatingsangst is een complex probleem; je hebt om te beginnen bijvoorbeeld al zoveel verschillende vormen en combinaties van verlatingsangst.

En daarnaast zijn er ook heel veel scenario’s die kunnen bijdragen aan het ontwikkelen of verergeren van verlatingsangst. Maar de volgende 7 oorzaken voor het ontstaan van verlatingsangst bij honden zie ik in de praktijk heel vaak voorbijkomen. Het kunnen overigens ook triggers zijn voor een terugval in een verlatingsangst training. Probeer hier dus altijd rekening mee te houden.

Je hond tóch alleen laten

Merk je dat jouw hond moeite heeft om alleen thuis te blijven? Of merk je dat hij er niet meer zo oké mee is als voorheen? Dan is het belangrijk om hem vanaf nu ook niet meer alleen te laten. Dat betekent dus oppas of opvang regelen. Doe je dit niet en laat je je hond toch alleen? Dan is iedere alleen-blijfervaring zeer stressvol voor je hond en de stapel met negatieve ervaringen wordt alleen maar groter. Verlatingsangst kan het gevolg zijn.

Een verhuizing

Veel mensen onderschatten de impact die een verhuizing heeft op honden. Zeker wanneer het opnieuw alleen leren blijven in de nieuwe woning niet rustig wordt opgebouwd is de kans op ontwikkeling van verlatingsangst groot. Dat een hond in woning A alleen kon zijn, wil niet zeggen dat hij het automatisch in woning B ook kan… Het veiligheidsgevoel is immers gelinkt aan de oude woning. Plus, honden leren contextgebonden.

Een vakantie

Tijdens een vakantie is de vaste routine van de hond weg. Of hij nu meegaat met jou naar een mooi plekje, of hij nu naar een pension of oppas gaat, of jullie nu gewoon lekker thuis vakantie houden… it doesn’t matter. De situatie is anders dan normaal en veel honden hebben moeite met de overgang terug naar het dagelijks leven. Soms zelfs met verlatingsangst als gevolg. Hou hier dus echt rekening mee en bouw ook na een vakantie altijd eerst weer even rustig op.

Gezinssamenstelling en verlies

Een gezinslid verliezen (om wat voor reden dan ook) is natuurlijk hartstikke zwaar en verdrietig voor jou. Maar ook met onze honden doet het veel. Of het nu gaat om één van de baasjes zelf of een hondenmaatje… het kan zoveel met ze doen. En denk bv. ook aan situaties zoals een kind dat uit huis gaat of een nieuwe partner die bij jullie intrekt. Of de geboorte van een kindje. Een verandering in de gezinssamenstelling heeft vaak invloed op de hond.

Pijn, ongemak en operaties

Pijn en ongemak hebben ongelooflijk veel impact op het gedrag van honden. Hier kunnen serieuze gedragsveranderingen door optreden, inclusief verlatingsangst. Maar denk bv. ook eens aan het ondergaan van een operatie zoals een sterilisatie. Dat is ook een bekende trigger van verlatingsangst. En denk ook aan jouw eigen gezondheid. Als jij door ziekte een tijd 24/7 thuis bent, dan heeft dat ook veel invloed op je hond.

Traumatische ervaring

Honden kunnen net als mensen ook traumatische ervaringen hebben. Denk aan een hond die alleen thuis is en er wordt ingebroken… Of hij is alleen thuis en het gaat heel hard onweren. Misschien wordt er vuurwerk afgestoken vlak bij huis. Het gaat hier dus om gebeurtenissen waar jouw hond zo van geschrokken is dat hij ze gelinkt heeft aan het alleen thuisblijven.

Negatieve ervaringen in training

Als jij aan het trainen bent, dan zorg je dat je continu onder de stress-drempel (check dit artikel!) van je hond traint. Dit vergt maatwerk en een hele intensieve begeleiding! Helaas gaat dit in de praktijk nogal eens fout wanneer eigenaren maar wat random tips proberen of wanneer ze in begeleiding zijn bij iemand die niet gespecialiseerd is in verlatingsangst. De hond ervaart alsnog te vaak stress en anxiety in de training en dit kan de verlatingsangst sterk verergeren.

Houd hier dus in elk geval al rekening mee. En merk je dat je hond het toch moeilijk heeft met alleen thuisblijven, wacht dan niet te lang om goede professionele hulp in te schakelen, want verlatingsangst bij honden is te complex om zomaar wat mee aan te rommelen.

Heb jij een hond met verlatingsangst en wil jij er echt 100% voor gaan om het te verhelpen? Kan jij je helemaal vinden in de programma’s die ik aanbied? Wil jij met een echte verlatingsangst expert aan de slag? Je bent van harte welkom bij me. De komende maanden staan er nog een paar plekken vrij. Lees hier alles over deze unieke 1 op 1 coach programma’s en wie weet zie ik je snel topper!

Deze tekst is geschreven door Hondengedragscoach Nina van Tilbeurgh. Het overnemen van dit stuk zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.