In bijna alle artikelen die je leest over verlatingsangst en van hondenprofessionals die niet gespecialiseerd zijn in verlatingsangst, hoor je vaak dat je 20x per dag je voordeur open moet doen. Of je moet je jas aandoen en gewoon op de bank gaan zitten, zodat je hond ziet dat je niet altijd weggaat. Je moet 50x per dag je sleutels oppakken en weer wegleggen. Je schoenen een paar keer aan en weer uitdoen. Pfff.. ik heb zelfs een klant die van de vorige deskundige ieder half uur (!!!) haar voordeur een keer moest openen. Dit allemaal om de hond te laten zien dat dit niet eng is.
Op deze manier werken is dé manier om een verlatingsangst training vooral NIET te laten slagen. Het kan de verlatingsangst van je hond juist verergeren.
Een hond met verlatingsangst is niet bang voor een voordeur of van een bos sleutels. Daar zit het hem niet in. Het gaat om de associatie die je hond gekoppeld heeft aan die vertrekhandelingen. Je hond ziet dat jij je jas en je schoenen aandoet en onmiddellijk heeft hij door dat het weer gaat gebeuren. De horrorsituatie begint weer. En nog voor jij je voordeur uit bent staat je hond al stijf van de spanning en is compleet over threshold.
Werken aan vertrekhandelingen zoals je jas gebeurt in een goede verlatingsangst training pas aan het einde!
Yes, je leest het goed. Aan het einde van het hele proces. Dan ga je je vertrekhandelingen in kaart brengen, ze op volgorde van makkelijk naar moeilijk zetten (en je begint uiteraard met de makkelijkste, we willen onze honden altijd op zetten voor succes) en start je met het desensitiseren van deze vertrekhandelingen.
Heel rustig aan, op het tempo van je hond. En niet alles tegelijk maar één voor één. Als we even uitzoomen en er eens objectief naar kijken dan is het compleet onlogisch om een verlatingsangst training te starten met de zaken die jouw hond juist enorm triggeren! Dat slaat nergens op.
Heel je verlatingsangst training kan uit elkaar vallen als je direct begint met die vertrekhandelingen.
Een klein kind dat niet kan zwemmen gooi je toch ook niet zonder zwembandjes zo het diepe in? En even over dat gekke woord hierboven he. Desensitisatie is de gedragstherapie die ingezet wordt bij het verhelpen van verlatingsangst bij honden.
Het betekent eigenlijk niets anders dan; heel erg geleidelijk aan je hond ongevoelig maken voor bepaalde prikkels, triggers en situaties. We gaan zijn beleving veranderen van “dikke vette paniek, ik kan dit niet handelen, help me!!!!” naar “oké… misschien valt dat alleen blijven eigenlijk toch wel mee en ik voel me prima.”
Vanaf je allereerste stap is dat het doel dat je voor ogen houdt. Je hond moet onder threshold zijn, ontspannen zijn en de leerervaringen in een verlatingsangst training allemaal meekrijgen.
Het laatste dat we dus doen is werken aan die vertrekhandelingen zoals sleutels en je jas.
Dit zijn zaken die je hond juist enorm in de stress jagen. Trainen gaat altijd van makkelijk naar moeilijk. Wat is dus een voorbeeld van waar je wel zou kunnen beginnen? Echt mega mega mega easy! Volgt jouw hond je overal door huis en staat hij gelijk ‘aan’ als jij van je stoel opstaat? Alright, dan is dat jullie eerste stap. Puur werken met het opstaan en weer gaan zitten. Net zolang tot de hond er niet meer op reageert. Als je hond al omhoogvliegt als jij beweegt, dan kan je onmogelijk van hem verwachten dat hij relaxed blijft als jij je voordeur opendoet of je sleutels pakt. Gaat ‘m niet worden.
Als je dit wel doet in een verlatingsangst training, loop je ook nog eens een heel groot risico.
We gebruiken dus de therapievorm (systematische) desensitisatie. Oftewel; we maken de hond ongevoelig voor wat nu een super scary situatie voor hem is en we leren hem dat hij veilig is. Ook als hij even alleen moet blijven. Ga jij aan de start van je verlatingsangst training al werken met vertrekhandelingen? Dan loop je het risico dat je je hond juist aan het sensibiliseren bent!
Ja, I know… weer zo’n raar woord. Dit betekent even heel simpel gezegd; je maakt je hond met verlatingsangst juist nóg gevoeliger voor die triggers. Het verergert dus juist in plaats van dat er iets verbetert.
Daarom blijven we in het begin van een verlatingsangst training ver weg bij vertrekhandelingen zoals het pakken van de sleutels, het aandoen van een jas, het aandoen van je schoenen enzovoort. Dit is niet de manier om verlatingsangst te verhelpen.
Doe er je voordeel mee topper!
Heeft jouw hond verlatingsangst en heb jij (nog) niet de mogelijkheden om een intensief traject met een expert in te stappen? Speciaal voor jou heb ik een online cursus gemaakt “De basis voor je hond met verlatingsangst!” Zo kan jij zelfstandig toch alvast een start maken en een goede basis leggen. Check hier de cursusinhoud.
Deze tekst is geschreven door Hondengedragscoach Nina van Tilbeurgh. Het overnemen van dit stuk zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.
Recente reacties