Als jij en je hond geconfronteerd worden met iets engs en jouw hond heeft veel spanning opgebouwd… moet je het dan altijd positief afsluiten? Ik zag dit weer eens voorbij komen als advies op Facebook en dacht; ik ga er toch eens iets over schrijven.

Als jij en je hond geconfronteerd worden met iets engs en jouw hond heeft veel spanning opgebouwd… moet je het dan altijd positief afsluiten? Ik zag dit weer eens voorbij komen als advies op Facebook en dacht; ik ga er toch eens iets over schrijven.

Wanneer mensen iets mee hebben gemaakt met hun hond wat op z’n zachts gezegd behoorlijk heftig was, dan wordt er vaak eerst in Facebook groepen en dergelijke om advies gevraagd.

Advies over hoe de hond nu te helpen om het incident goed te verwerken, maar ook over of er op dat moment goed gehandeld is.

Zo las ik vanochtend een verhaal van iemand wiens hond zich tijdens de wandeling ineens kapot schrok van een schot van een jager en niets anders wilde dan teruggaan naar de auto. Dat hadden ze dus ook gedaan. De eigenaresse vroeg of ze goed gehandeld had…

  • “Nee, je moet zoiets altijd positief afsluiten dus je had door met haar moeten wandelen en iets heel leuks met haar moeten doen!”
  • “Oh en je had toen je thuiskwam ook zeker niet gelijk naar binnen moeten gaan! Je had beter in de voortuin nog even kunnen hersenwerken of voertjes zoeken bijvoorbeeld.”
  • “Je moet het altijd positief afsluiten en dan wordt het geen probleem!”

Is dit waar? Dat je iets altijd positief af moet sluiten? En dat dit echt de magische oplossing is voor iedere rot ervaring? Stel dat je hond zich buiten te pletter is geschrokken en zo snel mogelijk de veiligheid op wil zoeken (lees: de auto of het huis in), moet je hier dan juist niet in mee gaan? Moet je je hond dwingen om nog even buiten te blijven en eerst te kalmeren?

Het enige juiste antwoord op die vragen is; het hangt af van de situatie!

In sommige gevallen is het inderdaad verstandig om iets positief af te sluiten. Als mijn Faye een rot ervaring had gehad (bijvoorbeeld een onverwacht hard geluid waar ze erg van schrok) in ons vaste wandelgebied, dan maakte ik er daarna ook echt een feestje van en sloot het dus heel positief af. Bij haar werkte dit en ze heeft ondanks de heftige schrik nooit een negatieve beleving bij dat gebied gekregen als we het op deze manier afsloten.

Maar… ze stond daar op die momenten ook echt voor open! Dat is een cruciaal punt. En dat is ook belangrijke informatie om een juiste keuze te kunnen maken.

Hoe hoog is de spanning van je hond, hoe voelt hij zich en staat hij überhaupt nog wel open voor nieuwe leerervaringen? Of is de angst zo groot dat je het meer paniek kan noemen en is je hond compleet door geschoten in een overlevingsmechanisme? In dat laatste geval is er maar 1 ding dat jouw hond wil en dat is zichzelf zo snel mogelijk veilig stellen.

Doe dat dan ook.

Ga zo snel mogelijk terug naar je auto of naar huis. Probeer niet om je hond aan een ontspannen lijn te laten wandelen, hem voertjes te laten zoeken of op een andere manier nog meer druk op hem te leggen. Het gaat niet werken als de stress te hoog is. Het helpt je hond niet. Hij wil gewoon letterlijk rennen voor zijn leven. Dat is het hele doel van het overlevingsmechanisme waar hij zich in bevindt.

Het is een ander verhaal wanneer je merkt dat je hond echt wel een beetje van slag is maar nog wel openstaat voor contact met jou. Dan kan je wel nadenken hoe je dit schrikmoment om kan buigen en er iets positiefs van maken.

Zijn jullie bijvoorbeeld bestormd door een loslopende hond en heeft je hond hierdoor wat wantrouwen gekregen richting andere honden? Spreek bijvoorbeeld (korte) wandelingen af met honden die jouw hond kent en waar hij goed mee gaat. Zo overrule je de nare ervaring en laat je je hond weer fijne ervaringen opdoen.

Hetzelfde geldt voor iedere andere situatie waarin je hond schrok. Ga na; “Is de stress van mijn hond niet te hoog? Kan ik nog goed contact met hem maken?”

En is het antwoord ja? Prima om er dan voor te kiezen om het positief af te sluiten.

Wel een kanttekening: dit moet geen half uur duren. Als het lang duurt voor je hond hersteld is van de schrik dan is de spanning gewoon wél te hoog.

Merk je al vrij snel dat zijn lijfje weer relaxter wordt, dat zijn ogen weer zacht zijn, dat zijn lichaam weer wat meer fier wordt en dat hij dus snel herstelt?

Top gedaan!

Hopelijk helpt dit je in het maken van een goede keuze, mocht je eens in zo’n situatie terecht komen.

Heb jij je al ingeschreven voor mijn maandelijkse tips? Iedere maand ontvang jij per e-mail als eerste mijn nieuwste artikel, een bijzonder inzicht of waardevolle kennis over honden en hondengedrag. Klik hier om je in te schrijven en mis ze niet!

Deze tekst is geschreven door Hondengedragscoach Nina van Tilbeurgh. Het overnemen van dit stuk zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.