Afgelopen maandag ontving ik een noodkreet via de mail. Het ging om een herplaatser die de zaterdag daarvoor in huis gehaald was via marktplaats. Het probleem was dat de eigenaren allebei in de zorg werken en dat ze de hond maandag dus gelijk zo’n 7 uur alleen thuis hadden gelaten. Bij thuiskomst was de bench volledig vernield, lag het huis vol met kapot interieur en klopten diverse mensen uit de buurt bij ze aan omdat de hond de hele dag had lopen huilen en gillen.
Of ik ze even wilde komen helpen zodat de hond zo snel mogelijk alleen kon zijn.
Want (ik citeer) hij moest gewoon zijn kop houden. Anders zouden ze hem weer wegdoen. En oja, er stond ook nog een sneer in naar de vorige eigenaren. Zij hadden namelijk verteld dat de hond bij hen makkelijk een dag alleen kon zijn. De nieuwe eigenaren voelden zich daardoor belazerd.
Oké… wauw… ja, kortsluiting in mijn kop, even diep in en uit ademen en zennnnn.
Wake up call! Hoe kan je verwachten dat als je zaterdag een hond ophaalt, dat hij twee dagen later al alleen thuis kan zijn? Nou ja, die vraag kan ik zelf dan wel beantwoorden. De mensen gingen er vanuit dat als de hond bij de oude eigenaren alleen thuis kon zijn, dat dat bij hen precies hetzelfde zou zijn. Hij heeft het toch immers allemaal al een keer geleerd? Dus waarom zou dit een probleem zijn?
Hier gaat het dus al flink mis met de verwachtingen. (Overigens ga ik in dit artikel niet dieper in op het zo lang alleen thuis laten zijn van je hond en ook nog eens in een bench, dat is iets voor een ander artikel). Een hond is een levend dier. Het is geen apparaat dat 1x ingesteld wordt en vervolgens de rest van zijn leven precies zo blijft functioneren. Leuk, dat de hond bij zijn oude eigenaren alleen thuis kon blijven. Maar dat was dáár. In zijn veilige huis. In de context waarin het hem geleerd is. In de context waarin er vertrouwen was. Bij en met zijn oude eigenaren.
Maar zodra die context verandert en de hond in een compleet andere situatie terecht komt, in een nieuw huis met nieuwe mensen en in een heel nieuwe omgeving met nieuwe geluiden, geurtjes en andere prikkels… Dan is hij zijn houvast volledig kwijt.
Zo’n hond heeft tijd nodig
Tijd om jou te leren kennen en te vertrouwen, zijn nieuwe huis te leren kennen, te leren dat dít huis nu zijn huis is, te wennen aan alle omgevingsgeluiden en jij zal opnieuw met hem aan de slag moeten gaan om hem stapje voor stapje alles weer opnieuw aan te leren. Jij bent niet zijn vorige eigenaar. Jouw huis is niet zijn vorige huis. Zijn hele leven staat op zijn kop. Zo’n hond heeft er geen idee van wat er allemaal gebeurt. Waar zijn z’n eigenaren ineens? De mensen die hij vertrouwt? Wat doet hij in dit vreemde huis? En wat willen die vreemde mensen van hem?
Hou daar dus alsjeblieft rekening mee als je een hond in huis neemt.
Of het nu een pup is of een herplaatser van waar dan ook. Je zal hem moeten laten zien dat hij veilig is bij jou en hem de tijd moeten geven om jou te leren kennen en vertrouwen. Daarnaast zal je ook aan de bak moeten om bijvoorbeeld dat alleen thuis blijven weer opnieuw op te bouwen. Dat is niet in 2 dagen gebeurd!
Deze hulpaanvraag deed me denken aan een andere mail van vorig jaar. Soortgelijke situatie eigenlijk alleen dan met katten. De mensen waren op zoek naar een hond en een heel belangrijk punt was dat de hond met katten overweg moest kunnen. Ze hadden namelijk twee katten rondlopen. Dus vol goede moed gingen ze op zoek naar een hond die samenleefde met katten. Zo kwamen ze uit op een mooi straatmadeliefje uit Roemenië die al enige tijd in Nederland was bij een opvanggezin. Dat opvanggezin had katten rondlopen en dat ging allemaal hartstikke goed samen.
Dus de mensen waren stikblij, ze hadden hun droomhond gevonden, adopteerden hem en wat gebeurde er toen ze met hem binnen kwamen in zijn nieuwe huis en hem van de lijn deden?
Het eerste wat ‘ie deed was de katten door het hele huis heen jagen.
Mensen in paniek en er moest nú hulp komen. Ook hier geldt weer; een hond is geen robotje! Dat een hond in het opvanggezin met katten kon, wil niet zeggen dat het bij jou ook gelijk van een leien dakje gaat. Jouw katten zijn vreemd voor hem. Het zijn niet de katten waar hij mee samenleefde. Je kan er niet zomaar vanuit gaan dat de hond exact zo is als de handleiding die je mee krijgt. Van tevoren zal je een plan moeten maken om de dieren aan elkaar te introduceren. Je kan ze toch niet zomaar bij elkaar gooien en maar hopen dat het goed gaat? Dat is net een potje Russische Roulette man.
Dus lang verhaal kort; een hond zal in een andere situatie bijna altijd ander gedrag laten zien.
Wees daarop voorbereid als er bij jou een nieuwe hond komt. Natuurlijk ga je op zoek naar een hond waarvan je denkt dat het een goede match is met jou en je leefomstandigheden. En natuurlijk is het hartstikke fijn als er al veel informatie over de hond bekend is. Bij sommige honden gaat het wel in 1x goed. Maar bij genoeg honden is dat helemaal niet het geval en zal jij als nieuwe eigenaar aan de slag moeten met hem.
Vergelijk het maar met dat je een pup in huis haalt die alles nog moet leren. Dus.. komt er bij jou een nieuwe hond? Zorg dat je minimaal een aantal weken vrij neemt om je hond een goede basis bij jou te geven. Zorg eerst voor een fijne vertrouwensband en gun je hond de tijd om te wennen aan zijn nieuwe omstandigheden. En daarna kan je aan de slag gaan met bijvoorbeeld het alleen thuis blijven, het ontvangen van bezoek en alle andere dingen waarvan jij het prettig vindt dat je hond ermee kan dealen.
Dit is een proces dat je niet af kan dwingen.
Het gaat op het tempo van de hond. Het kan dus zo zijn dat een paar weken vrij nemen niet voldoende is. Want dat krijg ik ook wel eens te horen. “Ja maar Nina, we hebben maar 2 weken vrij dus hij moet het allemaal wel binnen die tijd kunnen hoor!”.
Sorry, not sorry. Zo werkt het dus niet. Dan kan je beter even langs een speelgoedwinkel gaan om een pluche hond in huis te halen. Een hond heeft geen boodschap aan een door ons gestelde deadline. Je zal mee moeten bewegen in het tempo van je hond. En doe je dat?
Dan is de kans het grootst dat jij inderdaad je maatje voor het leven hebt gevonden en dat alles heel fijn en soepel gaat verlopen.
Maar heb niet de illusie dat het aan komt waaien en dat je een soort voorgeprogrammeerde hond in huis krijgt. Ga hier verstandig mee om.
Enne… hoe is het afgelopen met de twee honden die genoemd worden in dit artikel? De eerste hond heb ik dezelfde week nog kunnen herplaatsen. Hij heeft een gouden mand onder zijn kont en twee begripvolle eigenaren die alle tijd voor hem hebben. Met de tweede hond en de katten is het helemaal goed gekomen in het adoptiegezin.
Gelukkig maar…
Heb jij een hond uit het buitenland of verwacht jij binnenkort jouw nieuwe maatje uit het buitenland? En wil jij hem een zo goed mogelijke start geven? Is hij er al maar loopt het allemaal niet zo lekker? Check mijn online cursus “Goed op weg met je buitenlandse hond” eens. Het zijn 9 modules vol met informatie, opdrachten en tips en je hebt levenslang toegang. Klik hier om te zien wat er aan bod komt.
Deze tekst is geschreven door Hondengedragscoach Nina van Tilbeurgh. Het overnemen van dit stuk zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.
Recente reacties