Als we sommige reacties op social media moeten geloven dan zou een hond die niet los kan, nooit gelukkig kunnen zijn. Dit wordt soms letterlijk gezegd. “Een hond hoort los te kunnen lopen. Anders is het zielig en kan die hond nooit gelukkig bij jou zijn”. Misschien voel jij dit zelf ook wel zo en vind je het sneu voor je hond dat hij niet lekker even los kan ravotten.

Heb jij een hond die niet los kan? Dan kunnen dit soort opmerkingen je behoorlijk raken en nog onzekerder maken.

Zeker als er ook nog bij gezegd wordt dat het aan jou ligt en hoe jij je hond opgevoed hebt. Of dat je gewoon niet voldoende getraind hebt… Dat is natuurlijk veel te kort door de bocht.

In een aantal gevallen kan eraan gewerkt worden. Stapje voor stapje. Eerst een goede basis leggen en zorgen dat jullie vertrouwensband helemaal goed zit en dat er verbinding is (en niet alleen via een lijntje). Vervolgens leren we de hond de recall heel rustig aan. Eerst in een makkelijke en prikkelarme omgeving en dan gedoseerd komen er steeds meer prikkels en afleidingen bij.

En dan nog kunnen er bepaalde omgevingen zijn waar je je hond niet los kan laten.

Het zijn geen apparaatjes die we in kunnen stellen naar wens dus er zijn ook honden die voor hun eigen veiligheid en die van anderen gewoon niet los kunnen.

Heb jij bijvoorbeeld een Podenco uit Spanje geadopteerd via een stichting? Dan is de kans groot dat je hem niet los kan laten omdat hij er anders zo vandoor peert in volle jachtmodus. Veel van deze honden hebben zo’n sterk jachtinstinct dat het gewoon niet veilig is om ze los te laten.

Ook hier zijn natuurlijk altijd uitzonderingen, maar het komt gewoon wel vaak voor.

Is het dan zielig dat de hond niet los kan? Nee, ik vind van niet. Zeker niet als jij op andere manieren zorgt dat jouw hond aan zijn trekken kan komen. Fijne wandelingen aan een lange lijn waar jouw hond toch wat vrijheid krijgt en lekker zijn hondending kan doen en je kan hem thuis voldoende mentale uitdaging bieden. Dan kan jouw hond aan een lange lijn prima gelukkig zijn.

Een gelukkig hondenleven valt of staat niet met wel of niet kunnen loslopen. Voel je dus niet schuldig of falen als jouw hond om wat voor reden dan ook niet los kan.

Je doet dat juist omdat jij je hond het beste kent en jij een verstandige hondenbaas bent.

No worries.

Heb jij een hond uit het buitenland zoals een Podenco of verwacht jij binnenkort jouw nieuwe maatje uit het buitenland? En wil jij hem een zo goed mogelijke start geven? Check mijn online cursus eens. Het zijn 9 modules vol met informatie, opdrachten en tips en je hebt levenslang toegang. Klik hier als je hier meer over wil weten.

Deze tekst is geschreven door Hondengedragscoach Nina van Tilbeurgh. Het overnemen van dit stuk zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.