Ik had een sessie met een meneer die om de haverklap tegen zijn hond zei “Het is goed.. niks aan de hand.. het is goed!”. Maar ja, hij zei dat eigenlijk iedere keer als het dus helemaal niet goed was… De hond zag een spannende andere hond of raakte in de stress als er teveel prikkels waren en dan werd er dus gezegd: “Het is goed!”. Dus heel die “Het is goed” was voor deze hond gewoon een signaal geworden dat er juist wél iets aan de hand was. Hartstikke foute boel. Het was zelfs zo dat iedere keer dat de hond dit hoorde hij de omgeving ging scannen.

“Van welke kant komt het gevaar? Waar is die engerd?”

Een ander voorbeeld is het kort pakken van de riem. Dit gebeurt vaak automatisch. Er komt iets aan, je wil voorkomen dat de hond er naartoe schiet en hup.. die riem wordt kort gepakt. Ook dit kan voor een hond echt weer een voorspeller worden dat er iets aankomt. Onbedoeld creëer je zelf dus juist spanning en zwengel je de hond zijn radar aan.

En wat doe jij als jouw loslopende hond voor jouw gevoel te ver bij je vandaan gaat? Lukt het je om rustig te blijven of ga je herhaaldelijk (in lichte paniek) roepen? Als je dit laatste vaak doet, dan kan jouw terugkom woordje of terugkom fluit op den duur zijn waarde verliezen. Je terugkom woordje raakt als het ware vervuild. Daarbij kan jouw hond het ook zo ervaren van; “Ooohh.. mijn baasje is daar.. top joh!.. blijf ik hier nog even lekker aan de gang. Nou, tot straks he! Latersssss”

Of denk eens aan de klank van je stem. Ook zo’n mooie.

Als mensen nerveus worden of iets spannends aangaan, dan verandert haast automatisch de stem. Je gaat sneller praten, misschien zelfs ook méér praten tegen de hond, zit hoog en oppervlakkig in je ademhaling, stem klinkt anders. Ook dit kan weer een voorspeller voor de hond zijn dat er iets staat te gebeuren.

Misschien heb jij wel een hele gevoelige en enthousiaste hond die snel omhoog vliegt in opwinding. Hoe communiceer je dan met hem? Bewaar je de kalmte en praat je heel rustig en beheerst tegen hem? Ook in lastige situaties? Of zit je zelf ook snel hoog in je energie en breng je de hond met de klank van je stem en veel praten juist in een nog hogere staat van opwinding?

En lukt het jou om rustig en ontspannen te blijven wandelen en eerst in te schatten wat de beste move is in een mogelijk lastige situatie of schiet je direct in de actie, versnel je ineens en sleur je je hond haast mee een andere kant op? Dit zijn allemaal dingen die je helemaal niet expres doet en waar je je waarschijnlijk niet eens bewust van bent. Maar honden zijn meesters in het lezen van onze lichaamstaal en hier reageren ze dus ook op.

Honden pikken een gedragsverandering bij ons feilloos op.

De mensen die met mij werken weten dat ik zeer allergisch ben voor de stelling dat het altijd aan de eigenaar ligt. Dat is dikke, grote onzin (lees dit artikel). Gedragsproblemen zijn veel complexer dan dat. Maar natuurlijk is je eigen gedrag wel een puzzelstuk in het geheel. Het heeft wel invloed.

Wat ik je dus mee wil geven; kijk eens kritisch naar jouw eigen gedrag in contact met je hond.

Hoe gedraag jij je in een spannende situatie? Wat doe je als jij iets spannend vindt? Wat doe je wanneer je ziet dat je hond in een lastige situatie komt? Hoe communiceer je met je hond? Wat doe jij als jouw hond onzeker is of zich bedreigd voelt? Hou jezelf eens een spiegel voor.

Of vraag iemand om jou te filmen als je met je hond aan de wandel bent. Geen mooiere manier dan dat om thuis eens rustig te kunnen bekijken naar jouw eigen gedrag en wat het precies met jouw hond doet.

En kijk vervolgens wat je daarin zou kunnen veranderen. Ook dit is weer een mooie stap in de juiste richting.

Laat het eens bezinken.

Heb jij je al ingeschreven voor mijn maandelijkse tips? Iedere maand ontvang jij per e-mail als eerste mijn nieuwste artikel, een bijzonder inzicht of waardevolle kennis over honden en hondengedrag. Klik hier om je in te schrijven en mis ze niet!

Deze tekst is geschreven door Hondengedragscoach Nina van Tilbeurgh. Het overnemen van dit stuk zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.