Als je mijn story’s op Facebook en Instagram volgt dan zie je dat ik regelmatig updates deel over de toppers die bij me in begeleiding zijn voor verlatingsangst. Ze krijgen allemaal een eigen hashtag (vind ik gewoon lachen) en steeds als ze een trainingsplan dik genaild hebben of een mijlpaal gehaald hebben (zoals vandaag… Engelse Cocker Spaniël Ollie.. welkom in de 10 minuten club vent!) dan vieren we dat.

Anyway… als je dat een beetje in de gaten houdt dat zie je me vaak schrijven dat de hond “under threshold” bleef. Ik krijg veel privé berichten en e-mails van eigenaren van honden die ook met verlatingsangst kampen die heel graag willen weten wat dat nou precies is. Wat bedoel ik nu met “under threshold”? Mooi onderwerp om een artikel aan te wijden! Here we go!

Laatst had ik een gesprek met iemand die ook aan het trainen was. En hoe geleidelijk ze het ook opbouwde in seconden… ze kwam geen steek verder. En daar komen we gelijk op het onderwerp “under threshold”.

Ik ga proberen om het zo makkelijk mogelijk uit te leggen.

Iedere hond heeft een bepaalde threshold. Een bepaalde grens tot waar hij nog oké en ontspannen is. Gaat hij over die grens? Dan komt er stress, angst, spanning, anxiety… noem het allemaal maar op. De hond is dan OVER threshold. Wat als rode draad door een verlatingsangst training hoort te lopen is dat de hond iedere stap in het proces under threshold blijft. Oftewel; ontspannen en relaxt.

Even terug naar de mevrouw waar ik dit gesprek mee had. Ze vertelde me dat ze aan het oefenen was met naar andere ruimtes gaan en de deur achter zich dicht doen. En dit ging best goed, maar na een paar seconden was het helaas toch foute boel. Ik vroeg haar om te omschrijven wat zij bestempelde als “goed” wanneer ze de deur even achter zich dicht trok. Ze vertelde dat de hond niet ging piepen en blaffen en ook niet aan de deur ging krabben.

Oké… dat zijn dingen die de hond niet doet, das fijn. Maar wat doet ‘ie dan wel?

Het antwoord was; hij sprong wel direct op van zijn plaats en rende in een noodvaart naar de deur toe. Vervolgens bleef hij een paar seconden stil en dan begon de paniek.

Dit is dus niet under threshold. Vanaf het begin af aan al niet. Een hond die direct omhoog vliegt en achter je aan komt knallen… die is óver threshold. En nogmaals; in een verlatingsangst training is het belangrijk dat de hond iedere stap, hoe minuscuul ook, under threshold blijft. Want wat er nu gebeurt is dat de hond iedere keer wéér een negatieve ervaring erbij krijgt in plaats van een positieve ervaring.

Laat die laatste zin echt even goed doordringen.

Als je hond al omhoog vliegt wanneer jij je stoel naar achteren schuift is hij al over threshold. Oftewel; er is spanning. En iedere actie die je daarna doet, of het nu naar een andere ruimte lopen is of slechts een paar stappen weg van je hond, is een stressvolle ervaring. Dus bovenop de stapel met negatieve ervaringen die de hond al heeft komen er nog veel meer bij. Dit is geen succesvolle training.

Kijk hier dus kritisch naar en neem deze informatie echt mee in je training. Zorg bij iedere stap dat je hond under threshold blijft. Want iedere ervaring waarbij de hond ontspannen blijft is winst in the pocket. En dat is exact wat er moet gebeuren. Zie het als een weegschaal. De hond heeft een shitload aan negatieve alleen-blijf ervaringen en de weegschaal slaat dus compleet door naar die kant. Om je hond te helpen om van zijn verlatingsangst af te komen is het noodzakelijk dat je zorgt voor een enorme berg aan positieve ervaringen. Zoveel dat de weegschaal rustig naar de andere kant gaat.

De negatieve ervaringen moeten stoppen, de stapel positieve ervaringen moet groter gaan worden.

En even als concreet voorbeeld; als jij een hond hebt die al gelijk in de actie schiet als jij van je stoel opstaat en 2 stappen zet, dan zal je dat proces dus in nog kleinere stapjes op moeten delen om te zorgen dat de hond ontspannen blijft. Denk bijvoorbeeld eens aan eerst je stoel zachtjes wat naar achteren schuiven. Dit blijf je herhalen totdat je hond er nauwelijks meer op reageert en dus under threshold blijft. Bij veel honden zijn daar overigens extra oefeningen voor nodig. Daar kan ik helaas niets over delen, omdat dit heel erg afhankelijk is van de individuele hond.

Pas dán ga je over naar een volgende stap. Bijvoorbeeld even opstaan en weer gaan zitten.

Denk je nu; “Jezus wat een gepiel en wat een kleine stapjes. Dit duurt toch een eeuwigheid?” Ja jongens… verlatingsangst is een complex probleem en de training is heel intensief. Het is niet voor niets dat ik mijn programma’s zo in elkaar heb gezet dat iedere eigenaar een individuele volle VIP all-in begeleiding krijgt waarbij er iedere dag contact is en ze onbeperkt contact met me op mogen nemen. Maar vergis je niet. Ook al lijkt het soms een never ending story en ook al is het een complex probleem… verlatingsangst is heel goed te verhelpen. Duurt het lang? Vaak wel ja. Is het intensief? Yep. Komt er veel bij kijken? Jazeker.

Maar is het de moeite waard om er toch vol voor te gaan? Yes!

Want hoe lekker zou het zijn om je hond gewoon even thuis te kunnen laten zonder die zenuwen en dat schuldgevoel omdat je weet dat hij het niet trekt? En hoe lekker zou het zijn om gewoon op zaterdag aan het einde van de dag nog even snel naar de supermarkt te kunnen om dat pakkie boter te halen dat je bent vergeten? Spontaan weer dingen te kunnen doen, zonder dat alles tot in de puntjes gepland moet worden?

Blijf niet tobben als jij een hond met verlatingsangst hebt. Je kan je leven weer terugkrijgen. En dat is heel wat waard.

Wil jij zelfstandig verder trainen? Hou dan die threshold in je achterhoofd en ga er serieus mee aan de slag. Dit kan al voor een enorme verbetering in je training zorgen.

Heb je behoefte aan ondersteuning? En niet zomaar een beetje ondersteuning maar een complete VIP begeleiding? Deze maand staan er nog 2 zilver programma’s en 1 goud programma open. Check deze pagina voor meer informatie. Herken jij je in alles wat ik daar schrijf? Je bent van harte welkom en samen gaan we ervoor!

Deze tekst is geschreven door Hondengedragscoach Nina van Tilbeurgh. Het overnemen van dit stuk zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.