Dit is denk ik wel één van de grootste misverstanden als je hond verlatingsangst heeft. Dat het op te lossen/te verhelpen is door simpelweg de tijd heel rustig aan uit te bouwen. Minuut voor minuut is het volgens de artikelen die je leest. Soms zelfs seconde per seconde. En oh ja, het is ook goed om de voordeur meerdere keren per dag even open en dicht te doen en om naar andere ruimtes te gaan en de deur achter je te sluiten. En negeren hé… je hond alleen nog maar aandacht geven op jouw initiatief. Niet op het zijne.
Voilà, alsjeblieft, graag gedaan. Niet één misverstand over verlatingsangst bij je hond erin gegooid, maar laten we er gelijk maar vier doen.
Dat uitbouwen van die tijd hé… Ja, het klopt dat je de tijd in een verlatingsangst training heel rustig uit moet bouwen. Op het tempo van de hond. En ondanks dat eigenaren oprecht denken dat ze dit écht doen, gebeurt het helemaal niet op het tempo van de hond. Wat men namelijk vergeet is dat de hond ONTSPANNEN moet zijn in de volledige verlatingsangst training. Ontspannen genoeg om een positieve ervaring te hebben met deze korte alleen-blijfoefening en hij geen negatieve emoties of spanning ervaart.
En precies daar gaat het mis met verlatingsangst. De hond ervaart nog steeds teveel spanning terwijl jij tijd blijft uitbouwen.
Waarschijnlijk volg je een bepaald schema of een stappenplan dat je van internet hebt geplukt. Of je hebt zelfs een stappenplan gekregen van een hondenprofessional die dus niet gespecialiseerd is in verlatingsangst (anders zou diegene weten dat je helemaal niet met een stappenplan kán werken). Jij bent braaf bezig met het uitbouwen van de tijd en je volgt die hele kleine stapjes, maar op je telefoon zie je dat je hond zachtjes bij de deur staat te piepen. Bij een verlatingsangst training is een camera die via een app op je mobiel te bekijken is onmisbaar namelijk. Alleen dan kan je precies in de gaten houden hoe je hond zich gedraagt én voelt. Dus misschien zit hij daar zachtjes te piepen of loopt hij heel onrustig rond. Misschien maakt hij wel meer geluid zoals blaffen of echt janken. Of hij krabt aan de deur. Hij ligt of zit misschien zo strak als een standbeeld naar de deur te staren.
Dit is natuurlijk geen ontspannen hond in een verlatingsangst training. Integendeel.
Dit is juist wéér een negatieve alleen-blijfervaring op de enorme stapel met negatieve ervaringen die reeds bestaat. De hond ervaart namelijk weer spanning en negatieve gevoelens als hij even alleen in een ruimte moet verblijven. Dus het is geen kwestie van alleen stapje voor stapje de tijd uitbouwen. Het is de kunst om de tijd zo uit te bouwen, dat je hond continu ONDER threshold blijft. Oftewel; er is geen sprake van angst, anxiety, frustratie, spanning of stress. Je kijkt dus iedere training hoe het ging en hoe je hond reageerde. En op basis daarvan bepaal je wat jullie nieuwe training wordt voor de volgende dag. En dit doe je dus iedere dag en iedere training opnieuw! Je volgt geen standaard stappenplan. Je volgt je hond.
Overigens geldt dit voor álle vormen van verlatingsangst.
In een eerdere post heb ik al uitgelegd dat er verschillende vormen van verlatingsangst zijn. Fomo (fear of missing out) is er daar ook eentje van. Mensen met een hond met fomo vragen me wel eens of de tips die ik geef en de kennis die ik deel over verlatingsangst wel voor hun hond geldt. Want hij lijkt niet angstig, maar gewoon gefrustreerd. Ja! Ook voor zo’n hond geldt dit alles. Natuurlijk zal er goed gekeken moeten worden of er aan de basisbehoeften van de hond voldaan wordt (waarschijnlijk niet) want dat alleen al kan zo’n fomo verlatingsangst casus al ver oplossen. Maar alle tips en kennis die ik deel gelden dus ook absoluut voor die variant.
Of het nu angst of frustratie is… het maakt niet uit. Het zijn beide onprettige emoties en het valt onder verlatingsangst.
En daar gaat het om bij een verlatingsangst training. Dat de hond ontspannen kan blijven en neutrale gevoelens ervaart. Waarom typ ik hier expliciet neutrale gevoelens en geen positieve gevoelens? Ik moet de eerste hond nog tegenkomen die de vlag uithangt als zijn eigenaar weggaat van huis. Het is dus eerder een kwestie van de hond zich veilig leren voelen en te leren tolereren/accepteren dat hij soms nu eenmaal niet meekan. En dat hele leerproces gebeurt met een ontspannen hond. Pas dan ga je een ministapje verder. Pas dan ga je de tijdsduur een heel klein beetje uitbouwen. Laat je hond toch signalen van angst of stress zien? Ga dan direct terug naar je hond. Je bent de echte paniek dan voor en je voorkomt dat het weer een negatieve ervaring wordt.
Laat de stress niet oplopen en laat het je hond zeker niet maar gewoon uit blaffen.
Ik weet dat dit nog zo’n vreselijk advies is dat je haast overal tegenkomt, maar alsjeblieft doe dat niet. Je hond doet niet wat hij doet om je te treiteren, om zich aan te stellen of om je voor iets terug te pakken (ja, sommige mensen plakken echt dit soort menselijke labeltjes op honden). Nee, hij voelt zich zo ellendig als wat… hij heeft jou nodig! En daarom doet je hond wat hij doet. Dus zie je dat je hond gespannen raakt? Breek je verlatingsangst training af en ga terug naar een vorige stap. Misschien ging het uitbouwen van tijd in te grote stappen of ging het te snel en moet je het nog iets rustiger aan doen.
Anyway… tot zover het grote misverstand betreft het uitbouwen van de tijdsduur als jouw hond verlatingsangst heeft. Ik zal de komende tijd in nieuwe artikelen de andere onderwerpen van de inleiding behandelen.
En ben jij bezig met het uitbouwen van de tijd? Let dan op de spanning van je hond. 😉 Dit kan ontzettend veel doen voor jullie training. Zet hem op topper!
Heb jij een hond met verlatingsangst en wil jij er echt 100% voor gaan om het te verhelpen? Kan jij je helemaal vinden in de programma’s die ik aanbied? Wil jij met een echte verlatingsangst expert aan de slag? Je bent van harte welkom bij me. De komende weken staan er nog plekken vrij. Lees hier alles over deze unieke 1 op 1 coach programma’s en wie weet zie ik je snel topper!
Deze tekst is geschreven door Hondengedragscoach Nina van Tilbeurgh. Het overnemen van dit stuk zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.
Recente reacties