Heb jij een hond die moeite heeft met (onbekende) mensen? Dan is dit artikel zeker waardevol voor je. Maar ook als jouw hond in principe oké is met mensen, kan dit een hele mooie eye-opener voor je zijn. Als ik mensen en hun hond voor de allereerste keer zie in een consult of sessie, dan valt het ze op dat ik bij aankomst rustig binnenkom, de hond laat snuffelen zolang hij wil en in eerste instantie even geen contact met de hond maak.

Al snel volgen er opmerkingen als;

  • Je mag hem wel aaien hoor!
  • Hij doet niets hoor!
  • Oh, hij vindt mensen leuk hoor!

En soms zelfs..

  • Vind je honden niet leuk?

Ik begrijp dat ik de hond best mag aaien. Ik geloof ook dat de hond niets zal doen. Ik geloof ook echt wel dat de hond mensen leuk vindt. En ja… ik ben knetterdol op honden (anders had ik hier mijn werk niet van gemaakt.. lol). Maar ik laat het initiatief voor contact ALTIJD bij de hond. Want.. dat een hond bij mij komt snuffelen, wil niet automatisch zeggen dat hij ook contact met me wil. Sterker nog; als een hond bij me komt snuffelen, dan wil hij in eerste instantie vaak alleen maar informatie verzamelen.

Wie ben ik? Ben ik mannelijk of vrouwelijk? Wat voor geurtjes heb ik allemaal bij? Hoe voel ik me? Ben ik goed volk?

De neus is voor een hond het belangrijkste zintuig. Waar wij mensen de wereld vooral beleven met onze ogen en oren, zo beleeft een hond voornamelijk met zijn neus. En die neus gebruiken ze dan ook om je te checken. Maar het is absoluut niet zo dat een hond die naar je toe komt ook direct aangehaald wil worden, oogcontact wil met je (direct oogcontact is voor veel honden ontzettend intimiderend) of dat hij het prettig vindt dat je gelijk tegen hem gaat praten.

Zeker bij honden met angst voor mensen is dit een heel belangrijk iets om te begrijpen. Want dit is precies waar het in de praktijk vaak mis gaat.

Wanneer een hond komt snuffelen, dan gaat er al heel snel een hand naar toe om hem te aaien. Als je een angstige hond hebt, dan is het juist hartstikke goed dat hij zo dapper is dat hij informatie komt verzamelen. En wanneer de mens dan direct contact gaat maken, dan is heel die positieve ervaring gelijk weer weg. Dat kan gewoon heel bedreigend zijn voor een hond en het is ook helemaal niet wat hij wil. Iets wat dus begon als zo’n mooie ontwikkeling wordt direct teniet gedaan door een verkeerde handeling. Zo zonde!

Geef hem gewoon de ruimte om op zijn tempo te checken.

Laat hem maar informatie verzamelen. En laat het initiatief over het “hoe verder” bij de hond. Gaat een hond mijn hand likken, met zijn neus tegen mijn hand duwen of opent hij op een andere manier actief het contact? Dan maak ik zachtjes contact terug en hebben we samen een mooi eerste momentje (niet zelden wordt het daarna een waar knuffelfestijn).

Loopt de hond weg en maakt hij verder geen aanstalten om het contact echt te openen? Dan doe ik ook niks en laat ik de hond gewoon lekker met rust. En ook dan hebben we samen een heel mooi eerste momentje gehad.

Geen spanning, geen misverstanden, geen miscommunicaties.

Als we even later aan tafel of op de bank zitten, dan komt zo’n hond soms nog een aantal keer terug om weer aan een uitgebreide snuffelsessie te beginnen. Ook dan geldt weer precies hetzelfde als wat ik hierboven schreef. Geef de hond de ruimte en laat hem maar informatie verzamelen. Je merkt het vanzelf als een hond ook echt contact met je wil. En gebeurt dit niet? Prima.. dan neemt hij op een gegeven moment waarschijnlijk weer afstand als hij klaar is met checken of gaat lekker liggen.

Honden zien er heel knuffelig uit. Ze hebben nu eenmaal een hoog aaibaarheidsgehalte. Zeker als jij “gezegend” bent met een hond die er enorm knuffelbaar-cute-fluffy uitziet. Maar dit maakt wel dat er helaas vaak over hun grenzen wordt gegaan en dat ze niet begrepen worden. Zeker betreft dit onderwerp.

Je wil niet weten hoe vaak dit tijdens mijn wandelingen met mijn hond Faye gebeurt.

Tja.. eerlijk is eerlijk. Als je haar buiten rond ziet huppelen met dat blije koppie en die zwiepende staart, dan ziet ze er ook uit om op te vreten. Soms sta ik met iemand te praten en komt Faye rustig aan diegene zijn schoenen en broek snuffelen en ja hoor.. het gebeurt weer. Hand er naartoe en “Heeeeeyyy wat ben jij een leuk en vrolijk hondje!”.

Zoeffff… weg is Faye. Met een lage houding, rondvliegende stress-signalen en haar staart laag. Bye bye positieve ervaring.

“Maar ze kwam zelf naar me toe!”.. is dan vaak de reactie van de persoon.

Ja, ze kwam inderdaad zelf naar je toe. Maar NIET omdat ze contact met je wil. Ze kwam alleen snuffelen en informatie verzamelen… Dit is hondentaal. En heel veel mensen hebben deze kennis niet en begrijpen de hond dus ook niet. Ik neem haar tegenwoordig daarom ook in bescherming en laat haar gewoon achter mij staan als ik sta te kletsen. Eerst gaf ik het nog wel eens een kans en vroeg ik de mensen om geen contact met haar te maken als ze naar hen toekwam. Maar ondanks dat ik het één seconde daarvoor helder gecommuniceerd had, werd er tóch contact met Faye gemaakt als ze bij ze ging snuffelen.

Dit schijnt ongelooflijk moeilijk te zijn voor mensen…

En ja, dit is dus ook een veelvoorkomende miscommunicatie tussen mensen en honden. Terwijl als je logisch nadenkt het best wel te begrijpen is.

Moet jij je eens voorstellen dat je net met een voor jou onbekend persoon kennis aan het maken bent (snuffelen) en dat hij of zij je dan gelijk om je nek vliegt, je begint te knuffelen en te aaien en zegt “Aaahhhhh goshie wat ben jij leuk!”

Ehhh.. juist. Lijkt me vrij ongemakkelijk, niet dan?

Honden zijn geen pluche knuffels en ze zijn ook geen publiekelijk knuffelgoed. Het zijn levende wezens, net zoals jij en ik.

Dus.. ga eens goed observeren in de praktijk en kijk eens wat jouw hond doet.

Als hij gaat snuffelen bij iemand, wil hij dan ook echt contact met diegene? Of kom je erachter dat hij alleen informatie wil verzamelen? En in het laatste geval; je weet nu hoe daarmee om te gaan en welke instructies je je bezoek kunt geven. Of als dat niet lukt omdat je bezoek lekker eigenwijs is en tóch contact gaat maken; neem je hond in bescherming en voorkom dat het mis kan gaan door te managen. Creëer een veilig en fijn plekje voor je hond en laat hem daar verblijven. Die plek is heilig en niemand gaat daar heen.

Je hond zal je dankbaar zijn.

Hiermee voorkom je dus ook dat je hond bijvoorbeeld uit angst gaat bijten. Niet zelden krijg ik een aanvraag binnen van iemand in de strekking van; “Ja, mijn hond valt ineens uit naar mensen”. Of nog heftiger… “Hij bijt ineens andere mensen die op bezoek komen”. Als ik dan doorvraag om het plaatje helder te krijgen, blijkt dat er op deze manier toch nogal eens over de grenzen van de hond is gegaan. Het baasje heeft niet door gehad dat de hond het niet prettig vindt om door mensen geaaid te worden en dit is keer op keer gebeurd.

Een bijtincident komt zelden zomaar uit de lucht vallen.

Vaak is er al heel veel subtiele lichaamstaal aan vooraf gegaan (check dit artikel). Wordt dit niet opgepikt? Dan kan de hond op den duur heftigere communicatie in gaan zetten. Grommen, bijten, uitvallen bijvoorbeeld.

En.. (het spijt me zeer, dit vind ik toch wel een erge)… ik heb ook wel eens aanvragen gehad van mensen die hun hond het grommen of bijten naar mensen af wilden leren omdat zij vonden dat de hond het maar gewoon toe moest laten om geaaid te worden door andere mensen. Sorry… not sorry, dan ben je bij mij aan het verkeerde adres.

Begrip en respect werkt twee kanten op.

Als jouw hond overduidelijk aangeeft dat hij niet geaaid wil worden door vreemde mensen (om wat voor reden dan ook), respecteer dat dan. En doe je dat niet en heb je eigenlijk gewoon lak aan wat je hond aangeeft? En gaat hij uitvallen of bijten? Dan is er maar eentje die je daarvoor op zijn donder kan geven en dat ben jij zelf.

Laatste note.. dit is overigens geen pleidooi waarmee ik zeg; “Laat je hond maar lekker op alles en iedereen af vliegen om te snuffelen.” Absoluut niet.

Niet ieder mens vindt het fijn om uitgebreid besnuffeld te worden door een hond. Respecteer dat dan ook en zorg ervoor dat je de situatie voor iedereen prettig houdt. Laat je hond alleen snuffelen als je weet dat de ander daar helemaal oké mee is.

Hou buiten je hond netjes bij je en voorkom dat hij andere mensen (en honden!) lastig valt. En krijg je bezoek dat om wat voor reden dan ook niet zo fan is van honden? Manage dit dan door de hond op een fijne en veilige manier op afstand te houden.

Ik lees ook weleens reacties van mensen die zeggen; “Als ze m’n hond niet moeten, dan komen ze er gewoon niet in hier.”

Echt, ik vind het allemaal prima he. Jouw huis, jouw hond, jouw regels.

Zelf vind ik het echter toch wel gezellig om af en toe eens visite te ontvangen en ja.. daar zitten weleens mensen tussen die Faye een beetje eng vinden. Nou, dan zorg ik er gewoon voor dat de situatie voor iedereen prettig is. Opgelost.

Ook de mensen zullen je dankbaar zijn.

Volg je me al op Facebook en Instagram? Daar plaats ik regelmatig interessante kennis en tips & tricks over honden en hondengedrag. Zie ik je daar?

Deze tekst is geschreven door Hondengedragscoach Nina van Tilbeurgh. Het overnemen van dit stuk zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.