Eerst in een opvanggezin of beter direct adopteren vanuit het buitenland? Had me deze vraag een jaar of 2 gesteld en ik had volmondig; โ€œDirecte adoptie!โ€ geroepen. Zonder twijfel. En puur gebaseerd op het plaatje dat ik in mijn hoofd had (1 + 1 = 2, toch?), afgaande op wat ik geleerd heb in mijn opleidingen รฉn afgaande op wat de wetenschap zegt.

๐‡๐ฆ๐ฆโ€ฆ ๐ฅ๐š๐š๐ญ ๐ก๐ž๐ญ ๐ข๐ง ๐๐ž ๐ฉ๐ซ๐š๐ค๐ญ๐ข๐ฃ๐ค ๐ง๐ฎ ๐ž๐ฏ๐ž๐ง ๐ข๐ž๐ญ๐ฌ๐ฃ๐ž๐ฌ ๐š๐ง๐๐ž๐ซ๐ฌ ๐ฎ๐ข๐ญ๐ฉ๐š๐ค๐ค๐ž๐ง ๐๐š๐ง ๐๐š๐ญ.

Het begon met Raya. Een prachtig Roemeens straatmadeliefje dat ik in begeleiding kreeg nog voor ze bij haar adoptanten was. De nieuwe eigenaren wilden zo goed mogelijk voorbereid zijn dus ze klopten bij mij aan voor hulp en we hadden al 2 sessies van hun traject gedaan vรณรณr Raya er รผberhaupt was. Gewoon om haar nieuwe eigenaren voor te lichten om een zo goed mogelijke start met haar te maken. Raya zat op dat moment twee maanden bij een opvanggezin in Nederland.

Ik had ze overal op voorbereid. Dat het compleet anders uit kan pakken. Dat de omschrijving van haar in dit opvanggezin niets zei over hoe Raya bij hen zou zijn. Noem het allemaal maar opโ€ฆ ik heb het ze verteld en ze erop voorbereid.

๐„๐ง ๐ญ๐จ๐ž๐ง ๐ฐ๐š๐ฌ ๐ณ๐ž ๐๐š๐š๐ซ. ๐ƒ๐ž ๐ค๐ง๐š๐ฉ๐ฉ๐ž ๐‘๐š๐ฒ๐š ๐ฆ๐ž๐ญ ๐ก๐š๐š๐ซ ๐ฉ๐ซ๐š๐œ๐ก๐ญ๐ข๐ ๐ž ๐ค๐จ๐ฉ๐ฉ๐ข๐ž. ๐„๐ง ๐ฐ๐š๐ญ ๐›๐ฅ๐ž๐ž๐ค?

Potverdorieโ€ฆ deze hond was na een week toch echt al toe aan wat uitdaging in de zin van wandelingen buiten en verrijking in huis. Normaal zou ik daar op zโ€™n vroegst na een paar weken pas aan beginnen te denkenโ€ฆ Te dรฉnken he! Dus we hebben het nog niet eens over daadwerkelijk doen. Het opvanggezin vertelde dat Raya in het begin heel bang was voor autoโ€™s tijdens de wandelingen, maar dat dit bij hen helemaal goed gekomen was. En wat bleek bij het adoptiegezin? Raya keek tijdens de wandelingen inderdaad niet op of om voor autoโ€™s. Okรฉ dan.

Raya kon bij het opvanggezin 1,5 uur alleen zijn. Ik had de adoptanten al helemaal erop voorbereid om opnieuw te beginnen met opbouwen en zelfs een heel stappenplan voor ze gemaakt. Raya haar opbouw ging bizar snel want na amper twee weken kon ze die 1,5 uur ook bij het adoptiegezin compleet relaxt alleen blijven.

๐€๐ง๐ฒ๐ฐ๐š๐ฒโ€ฆ ๐ณ๐จ ๐ค๐š๐ง ๐ข๐ค ๐๐จ๐จ๐ซ๐ ๐š๐š๐ง ๐ฆ๐ž๐ญ ๐ก๐ž๐ญ ๐จ๐ฉ๐ง๐จ๐ž๐ฆ๐ž๐ง ๐ฏ๐š๐ง ๐ฏ๐จ๐จ๐ซ๐›๐ž๐ž๐ฅ๐๐ž๐ง, ๐ฆ๐š๐š๐ซ ๐ก๐ž๐ญ ๐ค๐จ๐ฆ๐ญ ๐ ๐ž๐ฐ๐จ๐จ๐ง ๐ก๐ข๐ž๐ซ ๐จ๐ฉ ๐ง๐ž๐ž๐ซ;

De impact van een verhuizing van een opvanggezin hier in Nederland naar een ander gezin in Nederland is helemaal niet zo groot als ik dacht. Ja, natuurlijk is het stressvol. En ja, natuurlijk heeft de hond tijd nodig. Maar het verwerken van de stress van de verhuizing gaat gewoon vรฉรฉl sneller dan de tijd die een vers van de pers buitenlandse hond nodig heeft. Hetzelfde met het hechtingsproces. Raya was dol op haar mensen van het opvanggezin, maar na een paar dagen was ze net zo dol op haar nieuwe mensen. Het aanpassingsvermogen van een hond is verbluffend.

๐Ž๐ฏ๐ž๐ซ๐ข๐ ๐ž๐ง๐ฌ ๐ข๐ฌ ๐‘๐š๐ฒ๐š ๐ง๐š๐ญ๐ฎ๐ฎ๐ซ๐ฅ๐ข๐ฃ๐ค ๐ง๐ข๐ž๐ญ ๐๐ž ๐ž๐ง๐ข๐ ๐ž ๐œ๐š๐ฌ๐ฎ๐ฌ ๐ ๐ž๐ฐ๐ž๐ž๐ฌ๐ญ.

Ik heb meer dan honderd buitenlandse honden eigenaren mogen begeleiden. En bij allen zag ik zoโ€™n groot verschil tussen de honden die direct geplaatst waren en honden die eerst bij een opvanggezin hebben gezeten. De honden die direct geadopteerd waren gaven veel meer “werk”. De omschrijving van hoe de hond in het asiel in het buitenland was klopte van geen kanten met hoe de hond in Nederland was. Dit gaf hele vervelende situaties met (ja, ik overdrijf dit niet) in zoโ€™n 1/3 van de gevallen een herplaatsing. De hond was bijvoorbeeld in een normale woonwijk geplaatst en de hond bleek die prikkels helemaal niet te kunnen handelen. Terwijl hij omschreven stond als; โ€œEasy going, ideaal voor iemand die een eerste hond wil, is nergens van onder de indruk, zeer stabiele hond.โ€

๐‰๐šโ€ฆ ๐ž๐ง ๐๐š๐ง ๐ค๐จ๐ฆ๐ญ ๐ณ๐จโ€™๐ง ๐๐ข๐ž๐ซ ๐ข๐ง ๐๐ž๐๐ž๐ซ๐ฅ๐š๐ง๐ ๐ž๐ง ๐๐š๐ง ๐›๐ฅ๐ข๐ฃ๐ค๐ญ ๐ก๐ž๐ญ ๐ก๐ข๐ž๐ซ ๐ญ๐จ๐œ๐ก ๐ž๐ฏ๐ž๐ง ๐œ๐จ๐ฆ๐ฉ๐ฅ๐ž๐ž๐ญ ๐š๐ง๐๐ž๐ซ๐ฌ ๐ญ๐ž ๐ฅ๐จ๐ฉ๐ž๐ง.

Of met kattenโ€ฆ dat is ook echt een terugkerend probleem. In het asiel liepen de honden en katten gewoon door elkaar en dat ging perfect. Eenmaal in Nederland blijkt de hond helemaal niet samen met katten te kunnen. Ook niet na een zorgvuldige en geduldige introductie. Hij wil ze opvreten. Of andere hondenโ€ฆ dat is er ook eentje waar ik nogal eens voor ingeschakeld ben. In de omschrijving stond dat de hond super met andere honden overweg kon. Bij het adoptiegezin valt hij echter enorm uit naar iedere hond die hij tegenkomt. En jaโ€ฆ ook nadat hij voldoende de tijd heeft gekregen om te wennen en de eigenaren alles volgens het boekje hebben gedaan.

๐‡๐ข๐ฃ ๐ข๐ฌ ๐ก๐š๐ซ๐ญ๐ฌ๐ญ๐ข๐ค๐ค๐ž ๐›๐š๐ง๐  ๐ฏ๐จ๐จ๐ซ ๐š๐ง๐๐ž๐ซ๐ž ๐ก๐จ๐ง๐๐ž๐ง, ๐ค๐ฅ๐š๐š๐ซ.

Waarom ging het in het asiel in het buitenland dan wel goed? Sjaโ€ฆ de hond had geen keuze. Die asielen zitten bomvol met soms 100 honden of meer. De hond wordt van de straat geplukt of gedumpt en zo tussen de andere honden gezet. Het is simpel; of je schikt je naar de situatie en je dealt er maar mee of je krijgt problemen. Dat het in het asiel goed gaat geeft dus zeker niet altijd een realistisch beeld. Hier is het niet zoals daar.

Dit soort problemen steken dus heel vaak de kop op na een directe adoptie, het levert de hond en eigenaar een hoop stress op en helaas zorgt het niet zelden voor een herplaatsing omdat het gewoon echt niet gaat. Hoe verdrietig het ook is (en ja, ook de eigenaren zijn intens verdrietig). Dit is niet een hond die in hun situatie past en zij kunnen hem niet geven wat hij nodig heeft. Dit is een mismatch. Voor beide partijen is dit hartstikke sneu!

En dan hebben we de Rayaโ€™s. De honden die ik heb mogen begeleiden die eerst bij een opvanggezin in Nederland of Belgiรซ hebben gebivakkeerd. Laat ik het zo stellen; stuk voor stuk hebben ze me overdonderd met hun aanpassingsvermogen en mijn overtuiging is compleet aan diggelen gestampt.

๐ƒ๐ž ๐จ๐ฆ๐ฌ๐œ๐ก๐ซ๐ข๐ฃ๐ฏ๐ข๐ง๐ ๐ž๐ง ๐ฏ๐š๐ง ๐๐ž ๐ก๐จ๐ง๐๐ž๐ง ๐ฐ๐š๐ซ๐ž๐ง ๐ณ๐จฬ ๐ฏ๐ž๐ž๐ฅ ๐ซ๐ž๐š๐ฅ๐ข๐ฌ๐ญ๐ข๐ฌ๐œ๐ก๐ž๐ซ.

En natuurlijk moesten zaken als alleen thuis leren blijven etc. weer opnieuw opgebouwd worden. Maar damnโ€ฆ dit was echt peanuts! Deze honden hebben letterlijk kunnen acclimatiseren bij hun opvanggezin. Ze hebben kunnen wennen aan onze maatschappij. Ze hebben al een heel stuk van hun instincten en gedrag laten zien. Ze hebben echt al dingen geleerdโ€ฆ Als een hond in het opvanggezin bijvoorbeeld geen enkel probleem had met kleine kinderen, dan was dat in het adoptiegezin (met uiteraard begeleiding van hond en kind) ook geen probleem.

Dit alles schrijf ik overigens wel met de kanttekening ernaast dat het om GESCHIKTE gastgezinnen gaat. De stichting hoort gastgezinnen te hebben die weten wat ze doen en daar valt nog wel het รฉรฉn en ander over te schrijven. Die bewaar ik voor een andere keer.

En de ervaring van een adoptant zelf is natuurlijk ook heel belangrijk. Heeft een adoptant al volop kennis en ervaring met een hond uit het buitenland? Dan is een directe adoptie vaak geen enkel probleem en dan scheelt het de hond inderdaad een verhuizing. De adoptant weet dat ze er blanco in moet stappen en heeft dat ervoor over. Maar zeker voor iemand die voor de allereerste keer gaat adopteren of zelfs voor de eerste keer een hond neemt zou ik eerder voor een adoptie vanuit een gastgezin gaan.

๐€๐ง๐ฒ๐ฐ๐š๐ฒโ€ฆ ๐ก๐ž๐ญ ๐ฆ๐จ๐ž๐ญ ๐ฐ๐ž๐ฅ ๐ก๐ž๐ž๐ฅ ๐ ๐ž๐ค ๐ฅ๐จ๐ฉ๐ž๐ง ๐ฐ๐ข๐ฅ ๐๐ž ๐ก๐จ๐ง๐ ๐ข๐ง๐ž๐ž๐ง๐ฌ ๐ž๐œ๐ก๐ญ ๐œ๐จ๐ฆ๐ฉ๐ฅ๐ž๐ž๐ญ ๐š๐ง๐๐ž๐ซ ๐ ๐ž๐๐ซ๐š๐  ๐ฅ๐š๐ญ๐ž๐ง ๐ณ๐ข๐ž๐ง.

En natuurlijk zijn het levende wezens dus het is niet allemaal regenbogen, glitters en eenhoorns bij een adoptie vanuit een gastgezin. Er zitten ook hele gevoelige honden bij voor wie de eerste periode wel degelijk even heel stressvol was. Er zijn zoveel nuances. Maar wederom weer zoveel minder vergeleken bij de eerste weken nadat ze in Nederland aankwamen.

Nu ik dit allemaal ervaren heb in de praktijk ben ik dus van mening veranderd. Vanuit ons mens bekeken denken we al snel; โ€œAch, wat zielig dat hij straks wรฉรฉr weg moet naar een ander huis.โ€ Ik dacht zelf ook precies zo.

En ik kon er niet verder naast zitten. Stof tot nadenken dus.

Heb jij een hond uit het buitenland of verwacht jij binnenkort jouw nieuwe maatje uit het buitenland? En wil jij hem een zo goed mogelijke start geven? Is hij er al maar loopt het allemaal niet zo lekker? Check mijn online cursus โ€œGoed op weg met je buitenlandse hondโ€ eens. Het zijn 9 modules vol met informatie, opdrachten en tips en je hebt levenslang toegang.ย Klik hierย om te zien wat er aan bod komt.

Deze tekst is geschreven door Hondengedragscoach Nina van Tilbeurgh. Het overnemen van dit stuk zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.