Een terugkerend item is het bijtgedrag van de pup. De tandjes zijn vlijmscherp en ze worden overal in gezet. Niet alleen in speeltjes en spullen, maar ook in handen, voeten en benen. Pups kunnen hun tanden zo vaak gebruiken, dat baasjes onzeker worden. Is dit bijtgedrag wel normaal? Gaat het niet uit de hand lopen? Blijft de hond ook zo bijten als hij volwassen is?
Bijtgedrag hoort bij het onderzoekende gedrag in de eerste maanden van een pup. Ze verkennen de wereld met hun bekkie. Dit onderzoekende en verkennende gedrag is een fase. Het gaat echt voorbij. Dat neemt natuurlijk niet weg dat het heel erg vervelend en pijnlijk kan zijn. Want het is niet af en toe een beetje bijten.. nee.. ze bijten vaak en veel. Als eigenaar kan je er echt moedeloos van worden. Maar dit bijterige gedrag hoort er echt bij en is niet direct een probleem.
Uiteraard is het wel belangrijk om op een goede manier om te gaan met dit bijtgedrag, om te voorkomen dat het wél een probleem wordt.
Hoe ga je er dan mee om?
Zorg altijd dat er voldoende speeltjes liggen waar jouw pup zijn kauwbehoefte op kwijt kan. Vanaf een leeftijd van 12 weken zal het bijtgedrag van een pup toenemen. Dit heeft in de meeste gevallen te maken met het puppenlijfje dat zich voorbereidt op het wisselen van de tanden. Van een leeftijd van 3 maanden tot gemiddeld zo’n 7 maanden wisselt een pup het gebit. Pups kunnen in deze periode erg gevoelig zijn op het kopje en bijvoorbeeld aanrakingen als niet prettig ervaren. Soms zijn aanrakingen zelfs pijnlijk. De pup kan dan ook best geïrriteerd reageren. Forceer dus niets.
Zorg ook dat je goed aan management doet! Wil je niet dat jouw pup op jouw pantoffels gaat knagen? Berg ze dan op! Dan kan hij er ook niet bij. Wil jij niet dat jouw pup zijn tandjes in je planten zet? Zorg dan dat je ze tijdelijk even hoger zet, buiten het bereik van je pup. Heel veel is gedrag is te voorkomen door goed te managen.
Dit kost tijd en energie, maar besef je goed dat als jouw pup niet bij al die spullen kan dat hij het bijten op die spullen dus ook niet aan kan leren. Win-win. Je bent eventuele problemen dan heel mooi voor.
Je huis puppy proof maken is een must als er een pup in huis komt.
Maar niet alleen spulletjes zijn de sjaak. Ook jij kunt het ‘slachtoffer’ van die scherpe puppytandjes worden. 😊
Bijt de pup in jouw handen of benen? Ga de pup dan niet corrigeren, maar draai van hem weg. Gedrag dat aandacht oplevert en dus succesvol is, dat zal een pup blijven herhalen. Als jouw pup dus doorheeft dat hij met zijn bijten reactie van jou scoort, dan zal hij steeds gemotiveerder worden om dit bijtgedrag te vertonen. Wanneer jij echter consequent wegdraait en niet reageert, dan zal hij steeds minder gemotiveerd zijn om te bijten. Trap niet in de valkuil om boos te worden op de pup. We willen niet dat hij bang wordt voor jou. Dit zorgt er alleen maar voor dat je pup sneller bijt, omdat hij zich bedreigd gaat voelen.
Niet echt prettig voor jullie vertrouwensband.
Dit bijtgedrag hoort erbij, hoe vervelend het ook is. Een pup heeft geen handen zoals een mensen baby waar hij mee kan onderzoeken. Een pup doet dit allemaal met zijn bekkie.
Is je pupje echt even niet meer te doen en blijft hij maar in je broekspijpen hangen? Hup… de bench in. Of zet een stukje af met babyhekjes en zet hem daar neer. Even een time out… even afkoelen. En zo kun jij ook weer even tot 10 tellen en afkoelen. En nogmaals; dit gedrag hoort echt bij een pup. Dus heb niet de illusie dat je pupje na de time out ineens stopt met bijten. Dat is de insteek ook niet. Het is gewoon even een adempauze voor jullie allebei, om de frustratie even te laten zakken.
Dit bijtgedrag is echt een fase. Het is heel normaal puppengedrag. Je hebt nu eenmaal een hond in huis. En een hond kan zich alleen maar als hond gedragen. Dit is een periode die erbij hoort en waar jullie samen doorheen zullen moeten. Blijven ademen…
Ook buiten zal jouw pup op ontdekkingstocht gaan…
Tijdens de wandelingen komt er ook een periode dat de pup van alles in zijn bekkie gaat nemen. Het hoort allemaal bij het onderzoekende gedrag van de pup. Als jouw pup iets pakt waarvan hij zeker ziek wordt of wat zelfs dodelijk is, dan moet je natuurlijk direct handelen en zorgen dat het uit zijn bekje geraakt. Gaat het om andere dingen? Maak er dan geen big deal van.

Het wordt voor de pup alleen maar interessanter als je overal bovenop zit. Iedere dingetje steeds afpakken kan ook weer leiden tot de ontwikkeling van bezitsagressie. De pup ervaart dat dingen steeds van hem afgepakt worden en hierdoor werk je zelf een gedragsprobleem in de hand.
Hou voor ogen dat het een periode is en blijf zelf kalm. Na het wisselen van de tandjes gaat het over het algemeen vrij snel over.
Wanneer is het mogelijk wel een probleem?
Een ander verhaal is het wanneer de pup gaat bijten omdat hij overprikkeld is. Als een pup te weinig rust krijgt en de hele dag in huis rond loopt, dan kan hij erg druk en bijterig worden. Het kan ook zo zijn dat de pup reageert op drukte en opwinding in huis (spelende kinderen of binnenkomst van bezoek bijvoorbeeld). Het bijten kan gepaard gaan met grommen.
Heb jij je al ingeschreven voor mijn maandelijkse tips? Iedere maand ontvang jij per e-mail als eerste mijn nieuwste artikel, een bijzonder inzicht of waardevolle kennis over honden en hondengedrag. Klik hier om je in te schrijven en mis ze niet!
Deze tekst is geschreven door Hondengedragscoach Nina van Tilbeurgh. Het overnemen van dit stuk zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.
Recente reacties