De inspiratie voor dit onderwerp is een beetje rot helaas. Vorige week zag ik namelijk echt een horror scene voor mijn neus gebeuren en het liep maar net goed af. Het is zo belangrijk dat jij als eigenaar je verantwoordelijkheid pakt en je hond leert om neutraal te reageren op paarden. Voor ieders veiligheid…
Ik liep met Faye te struinen en in de verte zag ik een ruiter te paard. Een eindje daarvoor liep een baasje met zijn loslopende hond. De hond merkte het paard op en al blaffend knalde hij erop af. In no time hing hij in de staart van het paard. Het paard schrok zich een ongeluk en gaf een flinke trap naar achteren. Vervolgens kletterde hij er in volle galop vandoor.
De hond achtervolgde het duo al blaffend en droop even later gelukkig af.
Maar jezus hey… stel je voor wat er had kunnen gebeuren.
Als het paard raak getrapt had, dan was er weinig van de hond overgebleven. Om nog maar niet te spreken over de veiligheid van paard en ruiter. Ze zou maar van haar paard af vallen met alle gevolgen van dien. Ruiter misschien flink gewond.. paard er in paniek vandoor…
Pfff.. ik word er weer akelig van als ik eraan denk.
Het is daarom zo belangrijk om ervoor te zorgen dat deze situaties voor iedereen veilig blijven. We leven nu eenmaal in dezelfde wereld en we kunnen ons ook met honden en paarden in dezelfde omgeving begeven. We komen elkaar altijd wel een keer tegen.
Ga met je hond aan de slag en leer hem om paarden te negeren. Dat hoeft echt niet zo moeilijk te zijn.
Je zal er wel tijd en energie in moeten steken. Het komt niet aanwaaien. Dat is met alles zo. Maar als jij hier serieus mee aan de slag gaat, dan kan ook jouw hond leren om paarden te laten voor wat het is.
Hoe ik dit met Faye heb gedaan;
In het gebied waar wij wandelen komen we regelmatig ruiters tegen. Ik heb de afstand opgezocht dat zij de paarden wel zag, maar ook nog in contact met mij stond. Dit wordt ook wel de stress-drempel genoemd. Lees er meer over in dit artikel. Vervolgens heb ik ieder aandachtsmomentje voor mij dik beloond.
Dus ze keek naar het paard, ze keek naar mij en PATS… voertje, voertje, voertje. Dit bleven we doen totdat paard en ruiter uit beeld waren.
In het begin was het even zoeken naar de juiste afstand om te kunnen trainen. Want waren we te dichtbij? Dan was ze veel te veel gefocust op het paard, raakte te opgewonden en stond niet meer open voor voertjes of aandacht van mij.
Voor mij een duidelijk signaal dat ik te dichtbij was.
Meegenomen als leerles en de keer daarna heb ik meer afstand gehouden. Zorg dus dat je echt voldoende afstand houdt. Kijk naar je hond, lees je hond, weet waar de grenzen van je hond liggen en zoek de afstand op dat hij nog bereikbaar is voor je en niet teveel spanning heeft vanwege het paard. Op die manier ga je voor succes en dat is cruciaal in een training.
In de loop van de maanden heb ik de afstand steeds een stukje verkleind. Op een gegeven moment ben ik overgegaan op voertjes op de grond uitstrooien voor Faye. Snuffelen werkt voor een hond ontspannend en juist de combinatie van een passerende ruiter en snuffelwerk, maakte dat Faye ging leren om zich met haar eigen ding bezig te houden.
Ook dit is weer herhalen, herhalen, herhalen.
Faye is nu 3 jaar bij ons en paarden horen in haar beleving inmiddels gewoon bij het meubilair. Komen we ze buiten tegen? Het zal haar een zorg zijn. Ze negeert ze compleet en ze doet haar eigen ding.
Kom ik bekende ruiters met paard tegen? Dan kan ik rustig een praatje met ze maken op een paar meter afstand en Faye gaat erbij liggen of gaat lekker snuffelen. Ze is totaal niet bezig met die paarden.
We zijn van zo’n 300 meter afstand (dat hadden we in het begin echt nodig) naar een paar meter gegaan. Top!
Ik heb haar overigens nooit van dichtbij kennis laten maken met paarden.
Waarom niet?
Simpelweg omdat ik wil dat ze leert negeren en er niks mee doet. Zou ik haar nu laten snuffelen met een paard? Dan maak ik het juist weer interessant voor haar. Terwijl ik wil dat ze paarden lekker laat voor wat het is.
Sterker nog; ik wil dat ze afstand houdt. Er kunnen dan geen gevaarlijke situaties ontstaan. Die paarden zijn niet boeiend voor haar en er is geen reden om erop af te gaan. Dat wil ik zo houden. Dus ja, dan ga ik natuurlijk niet juist haar nieuwsgierigheid aanwakkeren en stimuleren dat ze er wél naartoe gaat.
Ik schreef een stuk hierboven dat ook jouw hond kan leren om neutraal te reageren op paarden. Deze wil ik nuanceren. Want ook hier geldt natuurlijk; het zijn levende wezens en niet alles is maakbaar.
Heb jij dit allemaal al geprobeerd maar lukt het je niet om je hond rustig gedrag aan te leren rondom paarden? Dan zal je moeten managen.
Loop jij in een gebied waar je weleens paarden tegenkomt?
Hou je hond dan aan de (lange) lijn. Kom je ineens een paard tegen? Dan heb je in ieder geval nog controle en kan je je hond bij je houden.
En gebruik alsjeblieft ook het gezonde verstand. In het gebied waar ik die toestand zag gebeuren met die hond en dat paard, daar lopen heel veel ruiterpaden doorheen. Ik heb de hond van de meneer in kwestie al vaker heftig op paarden zien reageren.
Als je weet dat je hond op paarden afstormt, ga dan niet in zo’n gebied wandelen met je hond los van de lijn. Er lopen nota bene ruiterpaden dus je weet dat je ze tegen kan komen! Het spijt me zeer, maar dat vind ik gewoon echt heel erg dom. Zacht uitgedrukt…
Toeval bestaat niet blijkt maar weer. Op de dag dat ik dit artikel aan het schrijven was, kwam ik twee amazones tegen op hun paarden. Deze dames wilden me graag even helpen met een filmpje. Het filmpje kun je hier bekijken;
De paarden passeren op korte afstand en zij is bezig met snuffelen. Het boeit haar totaal niet. Ik strooi wat voertjes voor haar uit en ze vindt het allemaal best. Paarden horen er voor haar gewoon bij. Niks bijzonders aan.
Je ziet dat ze in het begin wat opgewonden reageert. Dit is niet vanwege de paarden. Ze is net daarvoor met een heeeeele speciale stok in de weer geweest en die moest ze even laten liggen om actrice te spelen. Ze wilde dus heul graag weer naar die stok toe. Het had voor het filmpje mooier geweest als ze helemaal chill was.. maar ja, dit is het leven.
Overigens hou ik normaal meer afstand dan nu.
De paarden komen nu echt vlakbij langs, puur voor het filmpje. Je ziet dat het allemaal prima is, maar ook ik blijf altijd wat meer afstand houden. Ik ga niet onnodig dichtbij staan als ik de mogelijkheid heb om meer afstand te nemen.
Enne… menig ruiter is best bereid om je even te helpen. Zij weten dat het ook voor hun eigen veiligheid is. Ik heb dus regelmatig een ruiter benaderd en gevraagd of ik er even een trainmomentje met Faye van mocht maken. Ze hielpen met liefde en plezier.
Hou er wel rekening mee dat honden contextgebonden leren. Je kunt dit bijvoorbeeld ook trainen als je voorbij een weiland met paarden loopt. Maar dat je hond het dáár op een gegeven moment kan wil nog niet zeggen dat hij het in een andere omgeving/situatie ook kan. Over dit onderwerp heb ik een apart artikel geschreven. Check hem hier.
Train het dus in verschillende contexten, op verschillende plaatsen.
Je kunt je wellicht ook voorstellen dat het voor jouw hond makkelijker is om rustig te blijven als ze stapvoets passeren, dan dat ze in een drafje of galop voorbij komen. Neem dat allemaal mee in je training. Eerst weer op grote afstand en op het tempo van je hond ga je steeds iets dichterbij.
En weet je, als je hier echt serieus mee aan de slag gaat en er tijd en energie in steekt, dan is dat het zó waard!
Voor ieders veiligheid.
Heb jij je al ingeschreven voor mijn maandelijkse tips? Iedere maand ontvang jij per e-mail als eerste mijn nieuwste artikel, een bijzonder inzicht of waardevolle kennis over honden en hondengedrag. Klik hier om je in te schrijven en mis ze niet!
Deze tekst is geschreven door Hondengedragscoach Nina van Tilbeurgh. Het overnemen van dit stuk zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.
Recente reacties