Terugvallen en hobbels in training.. je gaat er geheid mee te maken krijgen in de opvoeding en training van je hond. That’s life, het hoort erbij, hoe zuur het ook is. Geen paniek.. blijf ademen.. vaak is het maar een fase. Check het volledige artikel om te lezen wat je kunt doen als het je overkomt.

Het maakt voor dit onderwerp niet uit wat je aan het trainen bent.

Of het nu gaat om een hele simpele oefening in huis, je hond bij je terug leren komen op commando als hij losloopt of dat je aan het werk bent aan probleemgedrag. Terugvallen en hobbels op de weg horen er allemaal bij. In ieder trainproces.

Aan het begin van mijn trajecten neem ik altijd flink wat informatie door met mijn cursisten. Ik vind het erg belangrijk dat ze weten wat ze kunnen verwachten tijdens het traject en waar ze allemaal mee geconfronteerd gaan worden.

Eén van de dingen die uitgebreid besproken worden zijn dan ook die beruchte terugvallen.

Want ja… het zou zo gaaf zijn als leren in één rechte lijn omhoog gaat en je alleen maar mooie stappen vooruit ziet tot je je ultieme einddoel bereikt… Maar helaas! We werken met levende wezens (je hond maar vergeet ook jezelf niet) en verwachten dat een training van A tot Z altijd perfect gaat, is geloven in een fantasie wereld. Zo simpel is het.

Dus… jij bent flink op iets aan het trainen met je hond. Je bent al een tijdje bezig en jullie hebben samen prachtige stappen gemaakt. Je zit in een heerlijke positieve flow en je geniet van jullie proces.

En ja hoor… shit! Van de één op de andere dag lukt het voor geen meter meer of laat je hond ineens weer gedrag zien dat hij al maaaanden niet meer heeft vertoont.

Je was lekker met je recall (het terugkomen) aan de slag en dit ging al weken super goed. En ineens lijkt het alsof je hond bananen in zijn oren heeft en de hele oefening compleet vergeten is. “Doe het zelf maar”… denkt ‘ie.

Of je hond is al weken niet meer uitgevallen naar andere honden en ineens gaat hij weer volledig uit zijn plaat en is hij door de kleinste dingen geprikkeld.

Of je was aan de slag om je hond alleen thuis te leren blijven en jullie waren op het punt dat je makkelijk een boodschapje kon doen. En ineens is het zelfs weer teveel als jij nog maar 1 stap buiten de deur zet.

Een terugval kan van alles zijn! Het heeft zoveel verschillende vormen.

Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik van AL mijn eigen cursisten nog exact weet wanneer de eerste terugval was in hun traject en hoe die terugval er precies uitzag. Oh men, dikke paniek bij allemaal natuurlijk. Ze gingen net zo lekker en pats… foute boel. Terugval.

Ook al wisten ze dat dit echt een keer ging gebeuren, als je het nog niet ervaren hebt en het gebeurt dan voor de eerste keer.. sja, probeer dan maar eens relaxt te blijven en de boel te relativeren. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

De paniek is zo begrijpelijk en ik heb ook echt met ze te doen (nog een keer een dikke knuf voor jullie!)

Wat ik dus merk is dat er op die momenten bij bijna iedereen dezelfde onzekerheden en angsten omhoog komen.

Misschien herken jij ze zelf ook wel.

  • Moet ik nu weer helemaal opnieuw beginnen?
  • Zijn al die maanden hard werken verloren?
  • Is deze training dan misschien niet de juiste voor ons?
  • Gaat het ooit nog wel goed komen?
  • Ik zie het eigenlijk niet meer zitten…
  • Kan ik dit wel?

Ik begrijp deze gedachtes heel goed. Het is immers de eerste keer dat je te maken krijgt met zo’n terugval. Natuurlijk is dat schrikken.

Maar het is vaak echt allemaal niet zo heftig…

Het is niet zo dat de training niet werkt. Het heeft immers tot aan de terugval hartstikke goed voor jullie gewerkt. Je ervoer serieus verbetering! Dus natuurlijk werkt het! En reken maar dat jij het wél kunt! Je hebt allang laten zien dat je de skills in huis hebt om je hond te helpen.

Wat je alleen even vergeet in alle emotie is dat je niet overal controle over kunt hebben en dat je met een levend dier aan de slag bent. En ja, hoe goed jij je best ook doet (en je hond trouwens ook)… deze dingen gebeuren.

Een grote valkuil hierbij is dat mensen het opgeven en gelijk voor een andere aanpak, methode of training willen kiezen. “Want de huidige training werkt dus blijkbaar niet…” En dat is dus niet waar. Je kan je handen ervoor in het vuur steken dat je met die andere, nieuwe aanpak tegen exact hetzelfde aan gaat lopen.

Ook daar gaat vroeg of laat een terugval komen. Het hoort gewoon bij het proces. Het hoort bij het leven.

Denk dus niet te snel dat wat je aan het doen bent niet werkt. Er hoeft namelijk helemaal niets mis te zijn met wat je doet. Zeker niet als jij met jouw huidige aanpak al hartstikke veel verbetering hebt ervaren.

Terugvallen zijn klote. Ze zijn niet leuk. Ze zijn frustrerend. Maar ze horen er gewoon bij. En ook bij een ander plan van aanpak ga je hier tegenaan lopen. Zolang er nog geen toverstokjes bestaan waarmee we *POEF* kunnen doen, hoort dit er allemaal bij.

Als je iets gaat trainen met je hond, houd dan in je achterhoofd dat er een grote kans is dat je geconfronteerd gaat worden met een terugval.

En gebeurt het? Heb je te maken met een terugval?

Doe een stapje terug in jullie training. Of je pakt hem zelfs vanaf de basis weer even helemaal opnieuw op. Leg de lat voor jullie allebei in ieder geval lekker laag.

Wees zacht en begripvol voor je hond en wees zacht en begripvol voor jezelf. Zie elkaar.

Druk voor mijn part zelfs op de pauze knop. Even niet trainen, geen druk, geen verwachtingen. Kom allebei eerst maar weer even tot rust. Ga samen lekker plezier maken. Gewoon voor een paar dagen.

Eerst eens de ergste teleurstelling, onzekerheid en frustratie eraf. En dan met goede moed weer verder.

Check die foto van mij en Faye hierboven. Deze is vorige week genomen in een terugval periode van Faye. Wij hebben dus inderdaad echt op die pauze knop gedrukt.

We hebben een paar dagen alles vermeden, hebben de rust en de ruimte opgezocht en hebben heerlijk gek gedaan. We hebben een paar dagen letterlijk alleen maar lol gemaakt samen en ingestoken op ontspanning. Eerst de tijd nemen om allebei te herstellen. En nu pakken we de boel weer rustig op. Stapje voor stapje, laagdrempelig. Met oog voor elkaar en wat we samen aan kunnen.

Inmiddels zie ik ook alweer flinke stappen opwaarts.

Ik heb er alle vertrouwen in dat we al snel weer op ons oude niveau zitten.

Dus… een terugval.

Gebeurt dit jullie in de toekomst? Is het wellicht pas geleden een keer gebeurd? Heb jij NU misschien te maken met een terugval? Probeer te achterhalen wat de oorzaak is. Denk eens terug wanneer het exact mis ging en of je een verband kunt ontdekken.

  • Is het een hele chaotische dag geweest?
  • Nare ervaring met een hond gehad?
  • Een wandeling met veel te veel prikkels gehad?
  • Heeft de hond te weinig geslapen en dus geen kans gehad om het stress emmertje te legen?
  • Veranderingen in het dagritme of leven van de hond?
  • Zit je hond misschien niet lekker in zijn vel (of jij)?
  • Zit er een loopsheid aan te komen?
  • Ben je in korte tijd vaak gewisseld van voer en supplementen?

Kijk of je iets helder kunt krijgen en als dat je lukt, neem het mee als leerles en maak er dus alsnog iets positiefs van. Je hebt je hond weer een stukje beter leren kennen. 🙂

En soms is een terugval gewoon niet te verklaren.

Hoe goed je ook terugdenkt en hoe goed je je hond ook kent. Dat geeft niets. Niet alles hoeft altijd verklaart te worden. Het belangrijkste is dat jullie lekker even terugschakelen en kijken wat jullie NU nodig hebben om samen weer op het juiste pad te komen.

Doe een flinke stap terug, leg geen druk op je hond of jezelf, gooi alle verwachtingen even overboord, kom allebei tot rust, probeer te relativeren en voor je het weet zitten jullie weer in de positieve flow.

Echt waar. You can do this!

Meer lezen over veelvoorkomende valkuilen in hondentraining waar je mee te maken kunt krijgen? Check dan zeker ook dit artikel. Wie weet levert je dit nog meer waardevolle inzichten op!

Deze tekst is geschreven door Hondengedragscoach Nina van Tilbeurgh. Het overnemen van dit stuk zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.