“Zo een 5x per dag gaan we erop uit. Iedere keer een andere route, want anders wordt het wel heel saai voor hem. Ja toch he?..” De vrouw tegenover me aan de tafel kijkt me wat twijfelend en vragend aan. Ik ben op het eerste consult van ons 12 weken traject en samen nemen we de dagindeling van haar hond door. Een superlieve maar angstige herplaatser uit Spanje.

Zoals bijna al mijn andere klanten is deze mevrouw ontzettend begaan met haar hond. Ze wil het zo graag goed doen en het beste voor hem. Dus gaat ze er 5x per dag voor een wandeling op uit met hem. Allemaal vrij lange wandelingen. Iedere keer een andere route. Met de beste intenties, maar wel vanuit haarzelf als mens bekeken. Niet vanuit de hond…

Voor een onzekere of angstige hond is voorspelbaarheid heel belangrijk.

Voorspelbaarheid zorgt namelijk voor veiligheid en waar is een angstige hond wanhopig naar op zoek? Yes, veiligheid. Ik adviseer dan ook altijd om met zo’n hond 1 of hooguit 2 vaste route(s) te nemen. De hond weet dan veel beter wat er gaat gebeuren als jij met je lijn paraat staat. Hij weet waar er gewandeld gaat worden en hoe er gewandeld gaat worden. Het geeft hem vooraf al wat informatie en geruststelling. Voor ons mensen kan dit ontzettend saai lijken. Slechts 1 of 2 dezelfde wandelroutes nemen voor de wandelingen. Maar al zou je 20x per dag hetzelfde stuk lopen met je hond; alle keren ruikt hij andere dingen en nieuwe prikkels. Vergeet niet dat een neus voor een hond is, wat ogen voor ons zijn. Ze beleven de wereld serieus via hun neus.

Als je hier dus goed over na denkt dan kan je je wellicht voorstellen dat het steeds wisselen van route (met de bijkomende onvoorspelbaarheid) voor een angstige hond juist compleet averecht kan werken. Het vult zijn stress-emmer enorm in plaats van dat de hond tot rust kan komen. Hij heeft geen idee waar jullie nu weer naartoe gaan en een voor hem onbekend stuk kan zeer stresserend zijn.

Heb jij een angstige of onzekere hond en wil je hem graag kunnen helpen?

En is hij er überhaupt al wel aan toe om kennis te maken met de buitenwereld? Dan is dit een puzzelstukje dat je zelf al toe kan passen. Zorgen voor veel meer voorspelbaarheid. Dit geldt natuurlijk voor meer zaken. Denk ook aan de tijden dat je gaat wandelen, de tijden dat er gespeeld wordt, de tijden dat de hond zich rustig terug trekt om de prikkels te verwerken enzovoort. Ook hier kan je zorgen voor voorspelbaarheid door (ongeveer) dezelfde tijden aan te houden. Een vast dagritme voor je hond.

Honden zijn van nature al gewoontedieren. Als jij een angstige of onzekere hond hebt speelt dit een nog veel grotere rol. Veiligheid is wat ze nodig hebben en waar ze naar op zoek zijn. Voor een stukje veiligheid kan je zelf al zorgen door te zorgen voor voorspelbaarheid. Wat verder belangrijk is met een angstige of onzekere hond is om ze zelf ook wat controle te geven. Natuurlijk wel binnen de grenzen die jij stelt. Als jouw hond plotseling de weg op wil vliegen en er komt een auto aan… Het spreekt voor zich dat controle geven binnen de door jouw gestelde kaders gebeurt. En natuurlijk met het gezonde verstand.

Zoals ik al benoemde beleeft een hond de wereld met zijn neus.

Laat hem die neus dan ook zoveel mogelijk gebruiken. Lees hier meer over het belang van snuffeltijd. Snuffelt hij ergens? Neem er de tijd voor en laat hem snuffelen. Met zijn gesnuffel krijgt hij allerlei informatie binnen over zijn omgeving en de prikkels die daar geweest zijn (mensen, honden, andere dieren etc.). Hoe meer informatie hij kan verzamelen, hoe beter hij kan inschatten of het veilig is. Staat jouw hond stil tijdens de wandeling? Sta rustig naast hem en wees zijn steun en toeverlaat. Geef hem de ruimte om informatie te verzamelen. Als je goed oplet zie je dat neusje overuren maken en die oortjes schieten waarschijnlijk alle kanten op. Ga hem dan niet lokken met voer om verder te gaan of hem met je stem aanmoedigen. Geef hem de tijd om de omgeving te checken. Laat hem zien dat hij van jou alle tijd krijgt.

Het resultaat is een hond die straks eerst informatie verzamelt voordat hij direct in de actie schiet.

Dat is namelijk het gevaar als je hem die tijd niet gunt en hem vanaf dag 1 al meesleept op allerlei wandelingen zonder te kijken hoe je hond het eigenlijk ervaart. Je loopt het risico dat je een typetje “eerst schieten, dan vragen stellen” krijgt. Voorkom dit door je hond te laten ruiken, kijken en luisteren als hij daar behoefte aan heeft. Waarom zou hij dit niet mogen doen? Ik neem aan dat jij het zelf ook fijn vindt dat je rustig even de kat uit de boom mag kijken als je op een spannende plek bent. Voor een hond is dat niet anders.

Let goed op zijn lichaamstaal en de signalen die hij laat zien. Merk je dat hij onrustig wordt? Komen er steeds meer stress-signalen? Gaat het wandeltempo omhoog en wordt het een trekfestijn aan de lijn? Keer om en ga terug naar huis. Neem het mee als leerles voor de volgende keer. Ietsje eerder terug op huis aan.

Je begrijpt nu hopelijk ook dat je dus echt niet perse een route helemaal rond moet lopen.

Kijk naar je hond en wat hij aankan. De ene keer zal zijn stress-emmertje (check dit artikel) na 10 minuten misschien al vol zitten terwijl je op een andere dag een heerlijke wandeling van drie kwartier kan maken. Pin je niet vast op die route. Dat je het beste 1 of 2 dezelfde routes neemt, betekent niet dat je die routes ook perse helemaal “uit moet lopen”. Beweeg mee in wat je hond aankan en laat hem ook een stem hebben.

Als je aan hem ziet dat het écht genoeg is geweest, keer dan ook om en ga op huis aan. Probeer hem niet te overtuigen om toch nog een stukje verder te wandelen. Dan push je de hond over zijn grenzen heen. Kom je er niet aan uit omdat jouw hond zo panisch is voor de buitenwereld dat je bovenstaande niet eens kan doen? Is je hond buiten helemaal overspoeld, uit contact en lukt het niet om rustig te wandelen? Schakel hulp in. Voor het welzijn van je hond en natuurlijk ook voor jezelf.

Je hebt immers toch een hond om te kunnen genieten van en met elkaar?

Heb jij een hond uit het buitenland of verwacht jij binnenkort jouw nieuwe maatje uit het buitenland? En wil jij hem een zo goed mogelijke start geven? Is hij er al maar loopt het allemaal niet zo lekker? Check mijn online cursus “Goed op weg met je buitenlandse hond” eens. Het zijn 9 modules vol met informatie, opdrachten en tips en je hebt levenslang toegang. Klik hier om te zien wat er aan bod komt.

Deze tekst is geschreven door Hondengedragscoach Nina van Tilbeurgh. Het overnemen van dit stuk zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.