Als ik aan de gemiddelde hondeneigenaar die bij mij in begeleiding komt vraag of haar hond medisch helemaal in orde is dan is het antwoord vaak “Ja!”. De hond krijgt ieder jaar een check bij de dierenarts en wordt helemaal gezond bevonden. Er is geen sprake van pijn. En het is heel zorgwekkend hoe vaak dit niet het geval blijkt te zijn…

Misschien dat je het mee hebt gekregen op mijn Facebookpagina, misschien ook niet, maar onze kerstdagen zijn compleet in het honderd gelopen vanwege onze Faye. Ze heeft namelijk een ongelukje gehad en haar kruisband afgescheurd dus er moest tijdens de kerstdagen een spoedoperatie aan te pas komen.

Dus… dit was direct prachtige inspiratie voor een volgend artikel.

Honden zijn namelijk meesters in het verbergen van pijn. En met mijn Faye was dit niet anders.

Als ik aan de gemiddelde hondeneigenaar die bij mij in begeleiding komt vraag of haar hond medisch helemaal in orde is dan is het antwoord vaak “Ja!”. De hond krijgt ieder jaar een check bij de dierenarts en wordt helemaal gezond bevonden. En het is heel zorgwekkend hoe vaak dit niet het geval blijkt te zijn… Het is zorgwekkend hoe vaak het voorkomt dat de hond wel degelijk niet fijn in zijn vel zit en toch ergens pijn heeft.

Helemaal als je jezelf er bewust van bent dat pijn een bizar grote rol kan spelen als het gaat om gedragsproblemen.

Even terug naar Faye. Zoals ik vertelde had zij een afgescheurde kruisband. Dat is absoluut niet niks. Ze moet dus wel gebarst hebben van de pijn. Maar dit duidelijk uiten? No way!

Echter liet zij mij wel met hele subtiele signalen zien dat er iets niet lekker zat.

Sterker nog, het was zo subtiel dat mijn vriend het niet eens zag. En mijn vriend weet inmiddels ook echt wel het één en ander over hondengedrag door zijn honden nerd vriendinnetje.

Zo’n vijf weken geleden begonnen de eerste veranderingen. Kleine dingen, subtiele signalen. Normaal gaat ze dolgraag mee in de auto en springt ze vol enthousiasme de auto in.

Nu zag ik haar een fractie van een seconde twijfelen voordat ze sprong.

Hetzelfde met het op de bank springen in huis. Normaal ging het hartstikke vloeiend en ook hier zag ik haar weer een fractie van een seconde twijfelen. Inschatten, twijfelen, iets hield haar tegen. En dan toch maar springen. Het was echt letterlijk seconden werk.

Voor iemand die Faye niet goed kent zou het niet eens opvallen.

Wat ik verder merkte is dat als ik haar achterpootje aanraakte dat de huid eventjes trilde. Ook bevroor ze even. Wederom een fractie van een seconde. Nauwelijks waarneembaar.

En ze was ineens veel gevoeliger voor geluiden. Normaal is ze in huis hartstikke relaxed en reageert nauwelijks op buitengeluiden. Nu had ze haar radar duidelijk aan staan en ieder prikkeltje van buiten pikte ze op.

Dichtslaande autodeuren, mensen die voorbij liepen, een paard dat voorbij kwam, honden die blaften. Ze was erg alert en stond op scherp. Ook reageerde ze weer heftiger op het vuurwerk. Dit was allemaal niks voor Faye…

Ook zag ik dat er iets veranderde in haar “Zit” houding. Ze leunde vaak één kant op in plaats van dat ze gewoon mooi in balans zat. Er was één kant die ze dus ontzag.

Voor mij het teken dat er iets aan de hand was.

We hebben haar direct helemaal laten onderzoeken. Volledig bloedonderzoek, röntgenfoto’s. En ja, daar kwam dus uit naar voren dat ze haar kruisband gescheurd had.

Bizar als je erover nadenkt.

Het kan gewoon echt niet anders dan dat dit haar heel veel pijn deed.

En buiten de subtiele signalen die ze liet zien, was ze gewoon Faye. Ze liep buiten vrolijk rond te rennen (met een gescheurde kruisband!), deed niet anders dan anders. Behalve dus het geven van die hele subtiele signalen en lichte verandering in haar gedrag.

In de loop van de weken werden de signalen wel duidelijker. Als ze even gelegen had, dan mankte ze met de achterhand. Maar het heeft best wel even geduurd voor ze het zo duidelijk liet zien.

Honden zijn echt meesters in het verbergen van pijn. En pijn bij honden is iets wat nog heel vaak onderschat wordt. De baasjes zien geen duidelijke signalen van pijn, dus ze gaan er vanuit dat de hond medisch in orde is.

Goed om daar nog eens kritisch naar te kijken en ook naar te blijven kijken in de toekomst. Zeker als jouw hond kampt met probleemgevend gedrag.

Er blijkt vaker dan we denken een link te zijn met pijn.

En gaat jouw hond zich ineens anders gedragen? Zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak? Gromt hij bijvoorbeeld ineens bij aanrakingen, is hij ineens veel geluidsgevoeliger of valt hij ineens (meer) uit naar andere honden? Hou dan echt in je achterhoofd dat pijn wellicht echt een rol kan spelen.

Bij mensen is dit een onderwerp dat heel vanzelfsprekend is. We hebben allemaal wel eens pijn. Pijn in onze rug, pijn in onze nek, pijn in onze schouder, een verkeerde beweging gemaakt… noem het maar op. Met honden is dat niet anders. Dat kan hen ook gebeuren! Het zijn levende wezens… net zoals jij en ik.

Het is opvallend hoeveel hondenbaasjes hier niet bij stilstaan… Ook onze honden kunnen pijn hebben. Alleen kunnen jij en ik het duidelijk aangeven. Wij kunnen praten. Honden niet. Of nou ja… dat doen ze wel.. maar heel subtiel dus.

Hoe weet je nu of jouw hond pijn heeft?

Gedragsdeskundige Michelle Vrolijk besteedt veel aandacht aan pijn bij honden en ze heeft er een e-book over geschreven (samen met drs. Viviane Miellet) dat gratis te downloaden is.

Je vindt hem hier; https://www.michellevrolijk.nl/EboekPbH.pdf.

Best wel schokkend dat minimaal 70% van de honden die zij in begeleiding krijgt in verband met “ongewenst gedrag” dus blijkt te kampen met pijn. Dat is een bizar hoog aantal. Reden genoeg om hier dus eens kritisch naar te kijken.

Als je het e-book doorleest zie je een aantal signalen die Faye gaf er in staan en wellicht ga je zelf ook met andere ogen naar je hond kijken.

Neem de tijd om het e-book rustig door te nemen en ga je hond eens observeren. Wie weet ga je toch bepaalde dingen opmerken die kunnen wijzen op pijn.

Kijk er eens open minded naar. Het is echt de moeite waard.

Deze tekst is geschreven door Hondengedragscoach Nina van Tilbeurgh. Het overnemen van dit artikel zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.