Wees terughoudend met het geven van advies aan een ander over een bepaald gedragsprobleem. Dat het allemaal zo mooi bij jouw hond heeft gewerkt, wil niet zeggen dat het voor een andere hond ook werkt. Sterker nog; de kans bestaat dat het compleet averechts uitpakt en dat de betreffende hond en eigenaar nog verder van huis zijn. Ik neem aan dat je dit niet op je geweten wil hebben.

Want natuurlijk! Het is hartstikke fijn dat iets voor jullie zo super gewerkt heeft, maar jouw hond is een individu. En jij bent een individu. Jullie leefsituatie en omgeving zijn ook uniek. Er is geen enkel ander hond/baas duo die precies zo is zoals jullie. Dus wat voor jullie goed werkt, is ook echt alleen voor jullie. Je kan dit nooit maar dan ook nooit aan iemand meegeven als ‘de waarheid’ en “hier alsjeblieft, doe dit en dat en het werkt echt!”

Sterker nog; doe het alsjeblieft niet.

Oh men… mijn nieuwste verlatingsangsttopper is hierin getrapt en het probleem is hierdoor alleen maar verergerd. Vrienden van haar hadden ook een hond met verlatingsangst, zij hebben een gedragstherapeut ingeschakeld, het probleem was verholpen en ze hebben gewoon het hele trainingsplan aan mijn klant gegeven.

Die is er vervolgens mee aan de slag gegaan en de hond flipte de pan uit. Er bleek namelijk een klein detail in te staan dat voor deze hond een enorme trigger is.

Het was ook helemaal niet het trainingsplan voor haar hond. Het was het plan dat volledig op maat gemaakt is voor een andere hond!

Dus onderaan de streep was ze nog verder van huis. De verlatingsangst nam namelijk fors toe en begon zich zelfs te verspreiden op andere gebieden.

Als ik weer eens een bericht op Facebook voorbij zie komen waarin iemand hulp vraagt, dan houd ik mijn hart vast. Amai… de ene reactie is nog tegenstrijdiger dan de andere. In sommige reacties kan ik me vinden. Een managementtip bijvoorbeeld. Maar bij andere reacties hoop ik echt op mijn blote knietjes dat de topicstarter dit niet gaat uitproberen bij haar hond.

Dat is alsof je een potje Russische roulette gaat zitten spelen.

Nuance; als het om managementideeën gaat is het natuurlijk een ander verhaal.

Als jij iemand uitlegt dat je hond veel meer laten snuffelen rustgevend werkt, dan is dit natuurlijk een gouden advies. Als jij iemand de tip geeft om bezoek een bange hond volledig te laten negeren, dan is dat natuurlijk super! Maar dit zijn managementtips. Oftewel ‘Hoe voorkom ik dat dit en dat gebeurt’-tips.

Maar echte trainingstips zouden niet gegeven moeten worden. Althans, niet door iemand anders dan iemand die er serieus voor gestudeerd heeft.

Pfoe… er zijn zoveel variabelen als het gaat om hondengedrag.

Geen hond is hetzelfde, geen probleem is hetzelfde. Zet 10 honden naast elkaar die aan de lijn trekken en er zal bij alle 10 de honden een andere training nodig zijn. En ik snap echt dat het verleidelijk is om advies te geven. Het heeft bij jou immers gewerkt en je wil die ander óók van dat vervelende probleem af helpen.

Maar als je het doet, dan ga je er compleet aan voorbij dat we te maken hebben met een ander levend wezen dat zijn eigen belevingswereld, emoties en rugzakje heeft.

Be wise.

Volg je me al op Facebook en Instagram? Daar plaats ik regelmatig interessante kennis en tips & tricks over honden en hondengedrag. Zie ik je daar?

Deze tekst is geschreven door Hondengedragscoach Nina van Tilbeurgh. Het overnemen van dit stuk zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.