Een mooie band met je viervoeter.. natuurlijk wil iedereen dat graag! Onze honden zijn sociale dieren. Ze gaan echte relaties aan en de belangrijkste relatie is wel die met ons.. hun begeleider. Niet voor niets zien we onze hond ook echt als een volwaardig gezinslid. Maar kan die band eigenlijk ook té sterk worden? En wat zijn daar dan de consequenties van?

Een hond is van nature niet zelfstandig.

Als het aan de hond mag liggen dan zou hij 24/7 bij ons in de buurt zijn. Als wij een hond geen zelfstandigheid bijbrengen (lees; als wij een hond niet leren om zelfstandig te worden), dan kan hij er moeite mee hebben om van ons gescheiden te zijn. Er zijn verschillende signalen die erop kunnen duiden dat jouw hond een matige zelfstandigheid heeft.

Het komt vaak voor dat de hond niet meer bij jou weg te denken is. Als je staat te koken, dan ligt de hond trouw toe te kijken. Als je op de bank zit, dan ligt de hond aan je voeten. Als je aan het schoonmaken bent, dan volgt de hond iedere beweging. Als je door het huis loopt, dan volgt de hond je overal. Als jij even naar boven gaat, dan zit de hond beneden aan de trap op je te wachten. Het ziet er aandoenlijk uit en het is verleidelijk om te denken “Oh, hij is zo aan me gehecht!”.

Het klopt ook. Hij is absoluut aan je gehecht. Maar of het op een gezonde manier is… dat is de vraag.

De hond klampt zich namelijk volledig aan jou vast. Jij bent zijn steun en toeverlaat. Aanhankelijkheid wordt afhankelijkheid. Dit is wat ik noem een zelfstandigheidsprobleem. Dus ja, de band tussen hond en baasje kan absoluut té sterk zijn… op een niet gezonde manier. Het is ook niet prettig voor de hond. Voor hem is het ook veel fijner als hij stevig op zijn eigen pootjes staat en zich zelfstandig veilig voelt. Ook als jij even met je eigen ding bezig bent.

Wat zijn de gevolgen hier dan van?

De hond is in veel gevallen constant op zoek naar aandacht en bang dat jij hem gaat verlaten. Hij loopt je overal achterna en/of volgt je met zijn ogen. De hond probeert veel (oog)contact met je te krijgen. Als jij even naar boven bent, dan zit de hond beneden bij de deur op je te wachten. Hij komt regelmatig even een aai bij je halen of kruipt tegen je aan op de bank. Hij volgt je overal en ligt graag midden in de kamer waar hij je goed in de gaten kan houden. Zodra jij opstaat van de stoel of bank, dan is jouw hond ook direct paraat. Je hebt als het ware een stalker. Je hond is je schaduw.

Het kan allemaal nog een stapje verder gaan. De hond kan er moeite mee hebben of krijgen om alleen thuis te blijven. De hond kan bijvoorbeeld (hard) gaan janken en blaffen, gaan slopen of onzindelijk gedrag vertonen wanneer jij op het punt staat om weg te gaan of niet thuis bent. Eet en drinkt jouw hond niets als jij van huis bent? Dit is heel duidelijk signaal dat de stress van de hond enorm hoog is. Er is dan echt sprake van verlatingsangst. Meer hierover in dit artikel.

Hoe voorkom je nu dat die band te sterk wordt?

Voorkom dat de hond je continu kan volgen. Leg hem meerdere keren per dag voor een aantal uur in zijn bench of in een ren (je kunt een stukje in je kamer afzetten met hekjes) terwijl jij gewoon thuis bent. Uiteraard moet de bench of ren wel een fijn en veilig plekje zijn (lees hier wat een écht veilig plekje is voor je hond). Op deze manier werk je aan het vertrouwen van de hond (hij leert dat er niets gebeurt als zijn baasje verder dan 1 meter van hem verwijderd is) en dit is een goede stap op weg naar een stabiele en gelukkige huishond. Jouw viervoeter moet een gevoel van veiligheid gaan krijgen, ook als jij niet vlakbij hem bent.

Werk in kleine stapjes. Blijf de eerste tijd gewoon in dezelfde kamer wanneer de hond in zijn bench ligt. Eerst moet hij zich zo op zijn gemak gaan voelen. Daarna kun je een stapje verder gaan. Ga bijvoorbeeld eerst eens naar een andere ruimte toe, doe de deur eventjes achter je dicht en kom dan direct weer terug. De volgende keer laat je de deur wat langer dicht voordat je weer terugkomt. Zo kun je heel mooi gaan spelen met de afstand tussen jullie en voorkom je dat je hond je kan blijven stalken.

Maak regelmatig een opname met een camera als je van huis bent.

Zo kun je eens goed checken hoe het eigenlijk gaat. Vaak horen we namelijk van de buren dat de hond de hele buurt bij elkaar blaft, maar op beeld kunnen we pas echt goed bekijken hoe de hond zich gedraagt. Ligt hij gewoon lekker te slapen of is hij onrustig, nerveus of alert? Zie je veel stress-signalen? In het laatste geval zal je er echt iets mee moeten doen om te zorgen dat jouw hond zich fijn en prettig gaat voelen. Ook als hij alleen thuis moet blijven.

Dat verdient hij!

Kom je er zelf niet aan uit? Blijf dan niet aanmodderen en schakel een professional. Hij of zij kan met je meekijken en een plan van aanpak maken dat helemaal op jullie is afgestemd.

Deze tekst is geschreven door Hondengedragscoach Nina van Tilbeurgh. Het overnemen van dit stuk zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.