In mijn verlatingsangsttrajecten zit ik samen met mijn toppers bovenop de lichaamstaal van de honden. We proberen zoveel mogelijk signalen op te pikken. Oortjes naar achteren, tongelen, oogwit laten zien, head dips, smakken, pootje heffen, wegkijken, fixeren, you name it…
In deze trajecten zorgen we dat de hond altijd ontspannen en prettig in zijn vel zit. Dat is ook de enige manier hoe verlatingsangst op een verantwoorde en welzijnsgerichte manier opgelost kan worden. De hond moet continu onder threshold blijven. Oftewel: zien we de spanning oplopen? Dan stoppen we de training direct om te voorkomen dat de hond er juist weer een negatieve ervaring bij heeft.
Wat ik bij alle honden zie gebeuren is dat ze een individueel stresspatroon hebben.
Een eigen, unieke opbouw qua signalen richting threshold. Alsof hun lichaam automatisch steeds hetzelfde pad bewandelt.
Team Joep is hier een heel mooi voorbeeld van. Wanneer Joep spanning begint op te bouwen volgt hij bijna altijd dit riedeltje:
✅ Koppie omhoog en kijkt naar de deur.
✅ Houdt zijn bekkie strak gesloten.
✅ Alert op buitengeluiden.
✅ Gaat heen en weer kijken.
⛔️ Gaat ‘vigilant’ heen en weer kijken.
⛔️ Begint te tongelen en te smakken.
Bij Joep is het dus zo dat als zijn spanning niet verder oploopt dan rustig heen en weer kijken… all good. Gaat hij echter steeds sneller en heftiger om zich heen kijken dan kunnen zijn baasje en ik onze handen ervoor in het vuur steken dat hij richting zijn threshold gaat. En hard ook.
Op het moment dat hij begint te tongelen en te smakken staken we de training direct en komt zijn baasje terug naar hem. Vaak zoekt hij dan heel bewust fysiek contact met haar. Een duidelijk teken aan ons dat we het juiste gedaan hebben.
Een training staken omdat je ziet dat je hond spanning blijft opbouwen is geen falen.
Integendeel. Je voorkomt zo juist dat je hond over threshold (over zijn stress-grens) gaat en dat hij juist een negatieve ervaring rijker is in plaats van een positieve ervaring. Je hebt alsnog een geslaagde training dus!
Want dat is wat we willen in iedere training. Althans, als je op een science-based en fear-free manier met je hond aan het trainen bent. We willen dat iedere training zorgt voor een muntstukje in de spaarpot met positieve ervaringen.
Zicht krijgen op de stressopbouw van jouw hond is hierbij echt key!
Als je je hond goed observeert in situaties die lastig voor hem zijn, dan zal je zien dat hij vaak hetzelfde riedeltje laat zien. Soms zal hij een paar signalen overslaan, soms gaat het sneller en soms gaat het langzamer. Maar over het algemeen zal je ontdekken dat er een patroon is.
Nog een voorbeeld. Maddy de Toller, schat van een beest voor mensen, moet niks van andere honden hebben. Wat we bij Maddy zien als ze op straat andere honden ziet is:
✅ Gaat langzamer lopen.
✅ Kijkt vaak even weg (opzij).
✅ Tongelt meerdere keren.
✅ Knippert ‘hard’ met haar ogen.
✅ Sluit haar bekkie.
⛔️ Gaat over in een sluiphouding.
⛔️ Harde fixatie op de andere hond.
⛔️ Zet de haren op haar rug overeind.
⛔️ Valt uit naar de andere hond.
Zit Maddy nog in het groen? Dan is zij nog bereikbaar voor haar baasje en kan hij haar nog meenemen om de afstand ten opzichte van de andere hond te vergroten. Komt Maddy in het rode gedeelte? Dan gaat zij héél hard richting threshold. Op het punt dat zij uitvalt is ze dus óver threshold.
Je begrijpt dat deze kennis voor Maddy haar baasje dus goud waard is. Hij weet precies tot welk punt ze het nog kan handelen en wanneer hij in moet grijpen om haar te helpen. En hoe helpt hij haar? Door onmiddellijk de afstand te vergroten. Omdraaien, de straat oversteken, een andere route kiezen enzovoorts. Dit valt allemaal onder management.
Management is een onmisbaar onderdeel in training. Net zoals zicht hebben op de threshold van je hond.
En door te gaan zien wat de individuele stressopbouw is van jouw hond kan jij management veel beter toepassen en wordt het duizendmaal makkelijker om je hond onder threshold te houden.
Heeft jouw hond verlatingsangst en heb jij (nog) niet de mogelijkheden om een intensief traject met een expert in te stappen? Speciaal voor jou heb ik een online cursus gemaakt “De basis voor je hond met verlatingsangst!” Zo kan jij zelfstandig toch alvast een start maken en een goede basis leggen. Check hier de cursusinhoud.
Deze tekst is geschreven door Hondengedragscoach Nina van Tilbeurgh. Het overnemen van dit stuk zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.
Recente reacties