“Nina, als we buiten lopen dan is er geen klap aan. Ik loop daar met mijn hond, maar hij doet zijn eigen ding en heeft geen enkele aandacht voor mij. Het enige wat ons echt verbindt is de lijn.. Maar echt samen wandelen is het dus niet echt.. Hoe kan ik hem meer op mij gefocust laten zijn?”

Als jij wilt dat jouw hond aandacht voor jou heeft, dan zal je eerst moeten zorgen dat jij aandacht voor hem hebt.

Huh??? Maar dat is toch juist het probleem, zal je denken. Hij hééft geen aandacht voor me. Mooi! Daar gaan we dan gelijk even kritisch naar kijken.

Bijna iedere hond geeft uit zichzelf een zogenaamde checklook. Tijdens het wandelen maakt hij regelmatig even heel kort oogcontact met je. Hij checkt even bij je in. Sommige honden maken geen oogcontact, maar bewegen alleen hun oortje eventjes naar je toe. Of ze passen hun tempo aan het jouwe aan. Of draaien een beetje naar je toe. Ze wachten even op je.

Zo subtiel kan het zijn.

Maar dit zijn allemaal signalen dat hij zijn aandacht even op jou richt. Dat hij je checkt. “Ben je er nog, baasje?” Even verbinden met je. Hij zoekt wel degelijk even contact met je. Helaas wordt dit kleine contactmomentje bijna altijd gemist door de begeleider. Terwijl dit zo’n mooi signaal is. Jouw hond ziet jou op dat moment echt en vraagt als het ware even om verbinding. Hij heeft wel degelijk aandacht voor je.

Maar ja, het is allemaal wel heel subtiel en als jij als hondeneigenaar nog nooit van deze checklook gehoord hebt (laat staan dat je het in de praktijk ziet gebeuren), kan ik me voorstellen dat je het idee hebt dat je hond geen aandacht voor je heeft.

Uiteindelijk kan dat zelfs ook echt het resultaat zijn. Een hond die gewoon zijn eigen ding doet en geen contact meer met je maakt.

Want wat gebeurt er nu wanneer jij dit signaal een aantal keer mist?

Nou ja, je hond stopt gewoon simpelweg met het aanbieden van deze checklook! Waarom zou hij nog? Er komt toch geen respons. Hij krijgt geen contact terug. Geen enkele reactie. En ja, dan beland je dus op het stuk dat je hond inderdaad geen contact meer met je maakt.

Zo zonde! De hond gaat dan zijn eigen gang en heel jullie verbinding is weg.

Dit zijn vaak de honden waarvan gezegd wordt dat ze met alles bezig zijn behalve de begeleider. Dat ze geen enkele aandacht voor hun eigenaar hebben. Dat ze gewoon lekker hun eigen plan trekken. Maar niets is minder waar…

In mijn trajecten neem ik de begeleiders tegenwoordig even een stukje mee aan de hand. We gaan wandelen en ik wijs ze op alle kleine momentjes dat hun hond bij ze incheckt. Wanneer kijkt de hond ze even aan? Wanneer beweegt er even een oortje hun kant op? Wanneer wacht de hond zelfs even op ze? Wanneer past de hond zijn tempo aan?

Wanneer zoekt de hond even contact?

En heeeyyy… dan gaan ze het zien. Dan gaat het balletje weer rollen.

De hond krijgt even een glimlach. Of er wordt even “Haii boef” gezegd. Of alleen maar een knipoog. Hoe dan ook; er komt reactie. Er komt respons. Het hoeft niet veel te zijn. Gewoon even een bevestiging dat jij hem ook ziet. Je hoeft hierin helemaal niet met voer te werken. Het gaat erom dat jij je hond gaat zien en op deze kleine contact momentjes terug gaat reageren. Je gaat de verbinding weer aan met je hond.

En dan volgt de connectie ineens weer. De hond gaat weer vaker uit zichzelf even dat mooie contactmomentje opzoeken. Hij ervaart immers dat hij reactie terug krijgt.

En alles wat je aandacht geeft groeit. 🙂

Dus ervaar jij dit met jouw hond? Heb jij vaak het gevoel dat jullie geen contact hebben buiten? Ik daag je uit om er vandaag of morgen eens met je hond op uit te trekken. Ga naar een rustig en prikkel arm gebied, zonder afleidingen.

Kies je gebied goed uit. Een prikkel arm gebied is voor iedere hond anders dus hierin moet je je hond uiteraard wel (leren) kennen. Als jij een hond hebt die in de woonwijk vaak reageert op alle prikkels die hij daar ziet en met van alles en nog wat bezig is, dan is een overzichtelijk, ruim en groen gebied waar je geen kip tegenkomt wellicht een mooie start voor jullie.

Maar heb jij een jachthond die zijn neus vaak achterna gaat, dan is zo’n groen natuurgebied weer niet zo’n goed idee. Het barst daar van de dieren en de geurtjes. Veel teveel afleidingen. In dat geval kan een industrie terrein (buiten de tijden van bedrijvigheid) juist weer een mooie setting voor jullie zijn.

Denk hier dus eerst over na en kies je gebied kritisch uit.

Loop daar lekker op je gemakje en ga je hond eens observeren. Kijk eens wat er gebeurt. Hou wel de lijn er even aan. Als jouw hond losloopt en hij is een heel eind bij je vandaan, dan kan je natuurlijk niets. Lijntje eraan dus en struin eens lekker wat rond.

Houd je volledige aandacht bij je hond. Want dit is ook een nadenkertje voor jou. Als jij met je hond gaat wandelen, ben jij dan volledig in contact met jezelf en je hond? Of zit je met je hoofd heel ergers anders? Ben je bezig met alles wat je die dag nog moet doen? Werk, kinderen wegbrengen, de boodschappen.. noem het maar op. Neem je wel de tijd voor de wandeling of is het even snel, snel, snel een rondje? Enne… die mobiele telefoon he? Laat die eens lekker thuis liggen. Of haal hem alleen tevoorschijn voor het maken van een mooie foto van je hond.

Hou de volledige aandacht bij je hond en kijk eens wat er gebeurt.

Grote kans dat je in no time het eerste contactmomentje al te pakken hebt. En even later het tweede… weer even later het derde… Maak zachtjes contact terug. Ga het contact aan. Zie elkaar. En dan zou het zo maar eens kunnen zijn dat je diezelfde wandeling al met een heel ander gevoel rondloopt. Je bent echt samen aan het wandelen.

Er is verbinding. En niet alleen vanwege een lijntje. 🙂

Check het onderstaande filmpje van 17 seconden. Faye maakt hier 6x contact met me. Ze krijgt áltijd reactie terug van me. Een glimlach, een knipoog, een heyyy, een kusje in de lucht… of soms dat valse “jihaaaaa” gekrijs wat je op het einde hoort (excusez moi).

Zet hem op!

Heb jij een hond die snel overprikkeld is en is relaxt buiten wandelen voor jullie best “een dingetje”? Check mijn online cursus “Help je overprikkelde hond om te ontspannen!” eens. In 9 modules neem ik je mee in de belevingswereld van een overprikkelde hond. Je krijgt een volle rugzak met moderne kennis en oefeningen waar je zelfstandig, op jullie tempo, mee aan de slag kan gaan. Op naar ontspanning! Check hier de cursusinhoud.

Deze tekst is geschreven door Hondengedragscoach Nina van Tilbeurgh. Het overnemen van dit stuk zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.