Van het ene op het andere moment doet of wil jouw hond iets niet meer. Hij wil niet meer langs de achterdeur naar buiten, hij kan ineens niet meer alleen thuis zijn, hij durft niet meer op het laminaat te lopen of hij is plotseling doodsbang voor paarden.


Jij begrijpt er geen snars van want in jouw beleving is er nooit iets gebeurd met die dingen. Niks vervelends, niks naars en al helemaal niks traumatisch. Je hebt dus geen flauw idee waar dit gedrag ineens vandaan komt. Als het inderdaad zo is dat het gedrag van de ene op de andere dag ontstaan is, dan is er absoluut iets gebeurd. Alleen moet je een stukje dieper graven om je hond te begrijpen.

Begrijp in ieder geval dat hij zich niet aanstelt of koppig doet.

Een hond kan angst niet faken dus als hij bang is, dan is hij bang. Hem dwingen het toch aan te gaan of hem zelfs straffen zal het probleem alleen maar groter maken. Daar gaat je hond zich niet prettiger door voelen. Doe dat dus niet en probeer eerst te achterhalen wat er is gebeurd.


Note tussendoor; ik heb het hier niet over pups of pubers die net in een angstfase zitten. Die kunnen een lantaarnpaal die er altijd al stond ineens als een soort alien zien in een angstfase. Daar gaat dit artikel niet over. Al kan dit (angstig worden door wel degelijk een nare gebeurtenis) hen natuurlijk ook gebeuren.

Honden leren door het leggen van verbanden.

Daar zijn ze fantastisch in. En niet zelden leggen ze verbanden die wij niet direct zien of doorhebben. Het is de kunst om dus veel breder te kijken naar de situatie.


Stel dat jij altijd langs de achterdeur naar buiten gaat als je met je hond gaat wandelen. Net op het moment dat jullie een stap over de drempel zetten valt er een vaas om in huis met een hoop herrie. Je hond schrikt zich kapot en slaat onmiddellijk op; “Achterdeur = keiharde klap = doodeng”. Dus de plaats waar de hond zich bevindt als hij ergens van schrikt kan een plaats worden waar je ineens geconfronteerd wordt met een angstige hond. Hij heeft de harde knal en de schrik gelinkt met door de achterdeur naar buiten gaan.


Als jouw hond al jaren zonder problemen een paar uurtjes alleen thuis kon blijven en ineens blijkt hij dit niet meer te kunnen… Hoe kan dat nou zomaar? Het ging toch al jaren goed? Er is blijkbaar toch iets gebeurd terwijl jouw hond alleen thuis was. Heeft er iemand op het raam gebonkt? Is er een poging tot inbraak geweest? Is hij ergens anders van geschrokken terwijl hij alleen was? Je weet het niet, want je was er niet bij. Maar reken maar dat er iets gebeurd is en je hond de link heeft gelegd met het alleen thuis zijn.

Je hond durft geen stap meer te zetten op het laminaat.

Ineens… vanuit het niets. Terwijl dit nooit een probleem is geweest. Laten jullie gisteren nu met een flostouw gespeeld hebben in huis. Je gooide het flostouw weg voor hem, hij knalde erachteraan, gleed uit, pakte het flostouw en gooide het weer voor je voeten neer. Hij is al vaker uitgegleden op de vloer, maar dit was de eerste keer dat hij zich daarbij flink bezeerde. Echter zat hij zo in zijn drive met het flostouw dat hij niets liet merken. Jij had dus niet door dat hij pijn had. En de volgende dag kom je beneden, tref je je hond aan op zijn kussen en hij wil geen stap meer op het laminaat zetten. De link is gelegd… laminaat = uitglijden = pijn.


Dan de hond die uit het niets ineens bang is voor paarden. Nog nooit problemen mee gehad, gaat al jaren goed, niks gebeurd en ineens is het foute boel. Zodra jouw hond een paard ziet wil hij geen stap meer verzetten en duikt in elkaar. Wat blijkt als je terugdenkt? Vorige week was je hond heel nieuwsgierig naar een paard dat dichtbij stond en hij stootte met zijn neus tegen het stroomdraad. Hij kreeg een flinke optater en waar was hij met zijn aandacht toen het gebeurde? Juist.. bij het paard. De stroomstoot is gelinkt aan paarden. Paarden = pijn en schrik.

Of denk ook eens aan het wandelen met je hond.

Als ik op consult kom (ik werk vooral met vrouwen) hoor ik heel vaak dat de hond bij de vrouw veel meer uitvalt dan bij de partner. Ze heeft dus het idee dat het aan haar ligt. Wat blijkt bij doorvragen? De hond wordt eigenlijk iedere wandeling door de vrouw uitgelaten. Haar partner doet alleen de laatste avondronde en komt veel minder prikkels en triggers tegen. Dus als je alleen daar al naar kijkt (vrouw doet bijvoorbeeld 4 wandelingen, partner maar 1) dan is het niet vreemd dat hij bij de vrouw meer uitvalt. Zij loopt het meeste met de hond en zal overdag ook veeeeel meer prikkels tegenkomen dan de partner op het laatste avondrondje.


Plus… ook hier hebben we weer een verband. Omdat de vrouw de meeste zorg en wandelingen op zich pakt kan de hond inderdaad de link leggen; “Met vrouwtje wandelen betekent veel spannende prikkels.” Een logisch en begrijpelijk gevolg (en overigens niets om je schuldig om te voelen mocht jij de vrouw zijn in dit verhaal).


Maar het is goed om te weten hoe honden verbanden kunnen leggen. Zeker wanneer hij van de ene op de andere dag ergens doodsbang voor is. Denk eens goed na. Wat is er gebeurd? Welke link kan jouw hond gelegd hebben? Probeer echt out of the box te denken. Honden hebben hun eigen belevingswereld en sommige verbanden kunnen voor ons totaal onlogisch zijn.

Dit kan je wel helpen om te begrijpen waar de angst ineens vandaan komt. En als je iets wil veranderen is het belangrijk om te beginnen bij de basis. Eerst de wat” en dan het “hoe nu verder”. Je begrijpt waarschijnlijk wel dat het geen enkele zin heeft om te proberen stroomdraad weer oké en leuk te maken voor je hond terwijl het werkelijke probleem bij angst voor paarden ligt. Dat gaat hem niet worden.


Ben jij erachter waar jouw hond zo’n angst voor heeft en heb je de juiste link kunnen leggen? En heb jij zelf de kennis en vaardigheden om je hond te helpen in zo’n situatie en hem weer positieve ervaringen op te laten doen? Ga ervoor! Heb je dat niet? Blijf niet aanmodderen en vraag om hulp van een goede hondenprofessional. En ook dan… ga ervoor!

Hoe sneller je erbij bent, hoe groter de kans op een succesvolle training.

Heb je mijn do-it-yourself online cursussen al gespot? Deze drie cursussen hebben reeds duizenden eigenaren en hun viervoeters mogen helpen. Heb jij een hond uit het buitenland, een hond die heel snel overprikkeld is of een hond met verlatingsangst? Check deze drie pareltjes dan zeker! Alle informatie over de online cursussen vind je op deze pagina. Enjoy! ✨

Deze tekst is geschreven door Hondengedragscoach Nina van Tilbeurgh. Het overnemen van dit stuk zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.