Klik een willekeurige Instablog of een Facebookartikel aan over honden en ergens zie je hem wel staan als reactie. “Ik heb al 40 jaar honden en ik heb het altijd zo gedaan. Werkt prima dus aan die onzin van tegenwoordig doe ik niet mee.”

Sneu, denk ik dan. Vooral voor de hond.

Dat iets altijd goed en prima voor jou gewerkt heeft, wil niet zeggen dat het niet anders of beter kan voor je hond. Damn… het is 2022! We hebben nu zoveel meer kennis over honden en hondengedrag dan 40 jaar geleden. Alles in de wereld ontwikkelt. Álles! Je kan hoe we nu leven en wat er nu allemaal mogelijk is toch ook niet meer vergelijken met 40 jaar geleden?

Wanneer we het dan over honden hebben, is er nu ook veel meer kennis beschikbaar over het welzijn van honden. 

Wat hebben deze dieren nodig van ons? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat ze zoveel mogelijk hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen? Hoe steekt het wezen ‘hond’ eigenlijk in elkaar? Hoe kunnen we ze begrijpen? Hoe kunnen we écht naar ze luisteren? En geloof me… de antwoorden op deze vragen zijn COMPLEET anders dan wat we in de vorige eeuw dachten.

Dit is geen onzin. Dit is geen bullshit. Dit is geen soft gedoe. Dit is gewoon hoe het is. Klaar. Ik bedoel… slechts tientallen jaren geleden werd er serieus nog gedacht dat honden geen emoties hebben. Geen grapje. Like… what the fluff?! Maar goed, we wisten niet beter. Nu wel… nu weten we wel beter. Nu weten we héél veel meer over honden.

Als hondeneigenaar vind ik het mijn plicht om mijn hond een zo prettig en goed mogelijk leven te geven.

Ik ben immers degene die de hond uitkiest… Die hond heeft er niet om gevraagd.

En als je ervoor kiest om je leven met een hond te delen, dan verdient hij het om begrepen te worden en eerlijk & met respect behandeld te worden. Een harde aanpak, straffen, rangordegezeik en “ik heb al 40 jaar honden en ik heb het altijd zo gedaan” horen daar niet in thuis.

Wat daar wel in thuis hoort is je verdiepen in kennis over honden anno nu.

Niet kennis over honden anno de vorige eeuw.

Ik hoop dat de mensen die er toch nog zo over denken ooit verder durven te kijken dan hun neus lang is. En dat hun overtuiging verandert in: “Ik heb al 40 jaar honden en ik leer nog steeds graag bij over deze prachtige dieren.” Dit is al een heel ander uitgangspunt. Een prachtig uitgangspunt. Vanuit nieuwsgierigheid en leergierigheid.

En als jij zo iemand bent: van mij krijg je in ieder geval een staande ovatie.

Volg je me al op Facebook en Instagram? Daar plaats ik regelmatig interessante kennis en tips & tricks over honden en hondengedrag. Zie ik je daar?

Deze tekst is geschreven door Hondengedragscoach Nina van Tilbeurgh. Het overnemen van dit stuk zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.