Vaak lees ik dat kersverse hondeneigenaren geen verwachtingen hebben van hun nieuwe hond. En heel vaak blijkt dit toch echt wel het geval te zijn. Want wat versta jij eigenlijk precies onder verwachtingen?
Wanneer mensen aan een hond beginnen hebben ze vaak al een compleet ideaalplaatje en droombeeld in hun hoofd over hoe het allemaal zal gaan zijn. De nieuwe hond wordt bijvoorbeeld vergeleken met de vorige hond (die helemaal perfect was) of een hond wordt aangeschaft met bepaalde verwachtingen van het dier. Maar wat als het allemaal heel anders blijkt te lopen?
Stel dat jij besluit een herplaatser in huis te nemen.
Je hebt veel tijd gestoken in de zoektocht naar je nieuwe maatje. De enige eis die je hebt is dat de hond met katten kan want jij hebt een kat. En dan is hij daar eindelijk! Je hebt hem gevonden hoor. De hond die de perfecte match is voor jou en jouw thuissituatie met je kat.
Hier hebben we al een verwachting te pakken. Je verwacht van de hond dat hij probleemloos met jouw kat kan want bij de vorige eigenaar leefde hij ook samen met een kat. Maar dat was dáár. In die specifieke situatie. Bij die mensen. In die context. Bij jou is alles anders en het zou zomaar eens kunnen dat de hond je kat direct na binnenkomst het hele huis door jaagt en dat je toch echt aan de bak zal moeten om dit in goede banen te leiden.
Al zou ik dit sowieso altijd aanraden. Zorg dat je vóór de hond komt een plan hebt om de dieren geleidelijk met elkaar kennis te laten maken en ze aan elkaar te laten wennen in ontspannen omstandigheden. Ga er vanuit dat de hond bij jou veel dingen opnieuw zal moeten leren.
Een hond is geen apparaatje dat even 1x ingesteld wordt…
Een hond is geen apparaatje dat 1x ingesteld wordt door de eerste eigenaar en dan de rest van zijn leven precies zo blijft functioneren. Het is een levend dier dat in andere, nieuwe omstandigheden ook heel ander gedrag kan laten zien.
Kon de hond bij zijn vorige baasjes 5 uur alleen zijn? Als hij bij jou is zal je het alleen blijven weer vanaf de basis op moeten bouwen. Het is niet zo dat hij het bij jou ook direct kan, omdat hij het bij zijn vorige baasjes ook kon. Plus… het zou zomaar eens kunnen dat hij bij jou straks maximaal 3 uur alleen kan zijn in plaats van 5 uur. Daar staan veel mensen niet bij stil. En het is ook weer een verwachting. De hond zou 5 uur alleen moeten kunnen zijn…
Was jij op zoek naar een hond die niet uitvalt? Je maakt je eerste wandeling met je nieuwe huisgenoot, je verwacht samen heerlijk te genieten en shit… hij valt naar alles uit wat je tegenkomt. Het kan een tijdelijk iets zijn vanwege de stress van de verhuizing, maar het kan net zo goed weer die context zijn. Ander huis, andere baasjes, andere omgeving, ander gedrag…
En wat dacht je van de tijd die jij uit trekt voor jouw nieuwe hond?
Dit geldt ook voor pups. Heel bewust heb jij een maand vrij genomen van je werk om je nieuwe maatje zo goed mogelijk te begeleiden, hem te laten acclimatiseren, vertrouwen op te bouwen en hem te leren om een paar uurtjes alleen te zijn wanneer jij weer aan het werk moet…
Sja, misschien is die maand dus serieus niet voldoende en heeft je hond meer tijd nodig. Heb je daar dan rekening mee gehouden en heb je een back up plan wanneer hij er nog niet aan toe is? Oppas bijvoorbeeld? Wij kunnen wel vinden dat een maand toch echt genoeg moet zijn, maar je hond is degene die bepaalt hoeveel tijd hij werkelijk nodig heeft.
Als jij een hond in je huis verwelkomt dan is het zo belangrijk om daar de tijd voor uit te trekken die hij nodig heeft. Je hond heeft geen boodschap aan een door jou gestelde deadline. Je kan zijn proces van wennen, vertrouwen opbouwen en meedraaien in jouw huishouden niet afdwingen. En de ene hond pikt het allemaal veel sneller op dan de andere hond.
Je weet het gewoon niet van tevoren.
Ook niet als hij bij de vorige eigenaren super snel kon leren en schakelen. Bij jou is alles anders en het kan zomaar eens zijn dat hij bij jou daarin ook compleet anders is.
Ik zeg daarom vaak; zet 1 hond in 10 verschillende huishoudens en je krijgt 10 verschillende honden te zien.
Het is natuurlijk heel fijn als er al veel informatie over de hond bekend is. En natuurlijk pakt het ook vaak meer dan prima uit (en bijna exact naar verwachting ). Maar hou er rekening mee dat het dus ook anders kan lopen. Hou er rekening mee dat de hond bij jou heel ander gedrag kan laten zien dan bij zijn vorige eigenaren.
Neem de tijd voor je nieuwe hond, zórg dat je de tijd hebt, stap er zo blanco mogelijk in, gooi verwachtingen en wensen even overboord en gun het hem om op zijn tempo mee te leren draaien. Zijn er toch dingen waar je niet onderuit kan? Heb jij bijvoorbeeld een kat in huis? Zorg dat je een plan hebt en laat je hier eventueel vooraf bij helpen.
Ga er niet zomaar vanuit dat je een hond in huis krijgt die exact zo is als in de handleiding van de vorige eigenaren staat.
Het kan heel anders lopen. Voorkom teleurstellingen en onrealistische verwachtingen door je nieuwe huisgenoot met open armen en nieuwsgierigheid te verwelkomen. Neem de tijd om elkaar te leren kennen. Help hem te aarden in zijn nieuwe situatie.
Is jouw hond al een tijd bij jou en herken jij dingen na het lezen van dit artikel die in het begin niet zo goed verlopen zijn? Waren de verwachtingen te hoog? Wilde je te snel? En spelen er nu problemen? Ga terug naar de basis. Werk eerst opnieuw aan die fundering en zodra die als een huis staat kan je erop gaan bouwen. En heb je hulp nodig? Durf daar dan om te vragen.
Steek de tijd en energie er in die jouw hond nodig heeft en je zal er de rest van zijn hondenleven profijt van hebben.
Deze tekst is geschreven door Hondengedragscoach Nina van Tilbeurgh. Het overnemen van dit stuk zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.
Recente reacties