Waarom doet je hond dit nou ineens? Nou ja, misschien is die hand “besmet” geraakt vanwege een hele andere ervaring en beleving rondom die hand. Een hond gromt niet voor niets.
Is het grommen prettig? Nee, voor ons mensen niet.
Maar hoort grommen bij de communicatie van een hond? Ja, dat hoort het zeker! Daar mag je van mij van alles van vinden. Maar voor een hond hoort grommen nu eenmaal bij de communicatie. Hij wil je iets duidelijk maken. Aan jou de taak om hem te leren begrijpen.
Jij en ik kunnen praten. Als jij bij mij écht een hele grote grens over gaat kan ik tegen jou zeggen; “Oké.. stoppen nu! Tot hier en niet verder.” En ga je toch door? Dan loop je grote kans dat ik me nog duidelijker uit ga drukken tegen je en je een flinke snauw krijgt (grommen). Ga je ook dan nog steeds door? Ik sluit niet uit dat je een dreun op je neus krijgt (bijten).
Terug naar het onderwerp. De hond in kwestie betrof een Toller Retriever van 1 jaar en hij was voorheen blijkbaar dol op aaitjes komen halen en kroelen. Een paar maanden geleden begon hij uit het niets ineens af en toe te grommen als de eigenaresse hem wilde aaien. In de loop van de maanden werd dit steeds heftiger. Wat bleek bij doorvragen? Mevrouw had na de eerste grom, die vermoedelijk vanuit schrik was omdat de hond lag te slapen en ineens aangeraakt werd, advies gevraagd op Facebook. En zoals altijd werd ze natuurlijk overspoeld met adviezen van alle hondenexperts in Nederland. Oftewel; iedereen op social media.
Het advies dat ze aangenomen had omdat die het vaakst terugkwam? De hond eens flink laten weten dat dit gedrag niet getolereerd wordt door hem iedere keer in zijn nekvel te pakken.
Niet heel vreemd dat Toller steeds meer begon te grommen als hij die hand weer zag naderen. De ene keer kwam er namelijk iets fijns vanuit die hand. Aaien, masseren, genegenheid, een snoepje. En andere keren pakte dezelfde hand hem hard in zijn nekvel, begon vrouwtje te schreeuwen en gebeurden er ineens hele akelige dingen. Logisch dat Toller zijn vertrouwen beschadigd was en dat die hand in feite “besmet” is geraakt in zijn beleving. Die hand is onvoorspelbaar geworden. Die hand is niet veilig meer.
Dit kan bijvoorbeeld ook gebeuren in een bepaald wandelgebied. Als jouw hond in een park een hele nare ervaring heeft gehad (verzin maar iets) dan kan het zijn dat hij angst ontwikkelt voor dat specifieke park en er niet meer wil wandelen. Soms speelt dit zelfs alleen in een bepaalde straat. Of denk aan een autorit waarbij je ineens vol in de ankers moest en je hond een flink klap in zijn gordel kreeg of in zijn reis bench omver donderde. De volgende dag wil hij ineens de auto niet meer in. Hij heeft de auto gelinkt aan pijn en het hele autorijden is “besmet” geraakt.
Wat dacht je van het wandelen?
Niet zelden hoor ik van de eigenaren dat de hond bij de vrouw bijvoorbeeld heel veel uitvalt en bij de man niet. Wat blijkt nu bij doorvragen? De man is iedere dag pas om 18:00 thuis en laat de hond alleen in de vroege ochtend en in de avond even snel plassen. De grote wandelingen doet de vrouw. Niet heel vreemd dus dat zij veel meer triggers tegenkomt dan haar man en dat de hond bij haar dus meer en heftiger uitvalt.
Niet omdat zij iets verkeerd doet. Wel omdat de hond het verband heeft gelegd; wandelen met vrouwtje betekent veel enge triggers dus ik moet op mijn hoede zijn. Naast het feit dat zij sowieso op tijden loopt en langer buiten is waardoor de kans op het tegenkomen van triggers veel groter is. Zo staat de vrouw iedere wandeling al met 10 punten achter.
Vergeet ook het onderwerp “pijn” niet
Als een hond pijn heeft kan hij zijn lichaam willen beschermen. Door te grommen (afstand vergrotend signaal) communiceert hij dat jij of bijvoorbeeld een andere hond op afstand moet blijven. Hij is bang dat hij aangeraakt wordt op zijn pijnlijke plek en dat die aanraking zeer doet. Hij beschermt zichzelf daarvoor.
Wist je dat puppy’s dit kunnen hebben als ze hun tandjes gaan wisselen? Ze worden dan gevoeliger op en rond hun kopje en kunnen aanrakingen daar als onprettig ervaren. Tijdelijk. Maar weet jij dit allemaal niet en straf jij je pup dus gelijk omdat hij naar je gromt, dan creëer je zelf een nog groter probleem.
Je band met de hond kan op deze wijze zelfs “besmet” raken.
Allemaal voorbeelden van handelingen, plaatsen en objecten die “besmet” kunnen raken door een negatieve associatie. Hou hier rekening mee in de begeleiding van je hond. Wil hij ineens niet meer over een bepaalde brug? Denk eens heel goed terug of er een keer iets gebeurd is op of rondom die brug.
Gromt je hond naar je als je met je hand naar hem toe gaat? Wees dan heel eerlijk naar jezelf en naar je hond toe en vraag jezelf serieus af of er met die hand ook weleens hele nare dingen gebeuren. Zo ja? Stop er direct mee. Stop met het blootstellen van je hond aan negatieve ervaringen.
Speelt dit niet? Denk dan zeker aan pijn. Ineens gaan grommen bij een (naderende) aanraking kan duiden op pijn of ongemak.
Heb jij je al ingeschreven voor mijn maandelijkse tips? Iedere maand ontvang jij per e-mail als eerste mijn nieuwste artikel, een bijzonder inzicht of waardevolle kennis over honden en hondengedrag. Klik hier om je in te schrijven en mis ze niet!
Deze tekst is geschreven door Hondengedragscoach Nina van Tilbeurgh. Het overnemen van dit stuk zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.
Recente reacties