Dit zijn ongeveer de twee meest tenenkrommende zinnen die een hondeneigenaar kan horen. “Hij doet niets hoor” en “Hij wil alleen maar spelen”. Het weer wordt mooier (hallo lente!) en veel mensen zitten door Corona thuis dus de kans bestaat dat het in de drukkere uitlaatgebieden toch weer vaker bingo gaat zijn.
Helpen jullie me mee door dit bericht te delen?
Hopelijk planten we samen toch een paar zaadjes bij eigenaren van een aantal “Hij-doet-nietsjes” en gaan ze er iets mee doen. 💪
Dus.. de honden die in een noodgang op andere honden afstormen en de bijbehorende baasjes die denken of zelfs roepen “Hij doet niets hoor!”. Met dat “Hij doet echt niets” wordt vaak bedoeld dat er geen bloed gaat vloeien en niet gevochten zal worden. Al zet ik daar natuurlijk direct weer een kanttekening naast. Je kent de andere hond niet en als deze daar niet van gediend is, kan er toch wel degelijk een flink conflict volgen.
First things first dus even terug naar dat “Hij doet niets”.
Een tijd terug vertelde één van mijn Facebook volgers een verhaal over een hondje dat best intimiderend op haar hond afgevlogen kwam. Het baasje van die andere hond riep ook; “Hij doet niks!” maar mijn volger zag hem dus gewoon echt happen naar haar hond. Hij deed dus wel degelijk iets.
En dan ga ik hem zelfs nog een stukje anders benaderen.
Ook al gebeurt er in het moment verder “niets”.. je hond doet alsnog wel iets. Namelijk in een noodgang een andere hond bestormen en deze hond en zijn baasje eigenlijk gewoon lastig vallen.
Als je kijkt naar wat beleefde hondenmanieren zijn en hoe twee honden elkaar dan benaderen, zie je een heleboel communicatie én rust. Al op geruime afstand gaan ze mogelijk stilstaan, ze kijken weg van elkaar, snuffelen even aan de grond, communiceren met subtiele signalen, wegen af of ze kennis willen maken en als er een kennismaking volgt, dan benaderen de honden elkaar rustig en vaak in een mooi boogje.
Dit is prachtige hondentaal en communicatie.
Recht op elkaar aflopen is namelijk helemaal niet zo beleefd in hondentaal en voor veel honden intimiderend en spannend. Daarom zie je vaak dat de honden op ruime afstand de eerste signalen al laten zien en zie je die mooie boogjes ook. Kan je je voorstellen hoe intimiderend het voor een andere hond is wanneer jouw hond niet alleen in één rechte lijn op hem afgaat, maar het ook nog eens in een noodvaart gebeurt?
Dat is niet fijn.
Zie het voor wat het is en ga het niet bagatelliseren. Dit bestormd worden kan zo vervelend zijn voor andere honden én voor hun baasjes. Voor mensen zonder hond die lekker aan de wandel zijn trouwens ook. Ik trek er ook weleens op uit zonder Faye en ik wil dan genieten van de rust en de natuur. Jongens toch.. hoe vaak het niet gebeurt dat ik bestormd word door een hond die vervolgens tientallen meters aan me vastgeplakt zit, mijn jas en broek onder kwijlt, tegen me aanspringt waardoor ik de krauwen op mijn arm heb staan en sja.. me gewoon lastig valt.
En ben ik uit beeld? Dan vliegt dezelfde hond naar de volgende persoon toe die hij ziet en herhaalt hij gewoon hetzelfde riedeltje.
Echt waar, ik hou zielsveel van honden. Dat voorop.
Maar dit is gewoon niet prettig. Het is vervelend. Andere honden en mensen kunnen hier gewoon last van hebben. Het kan zelfs sporen nalaten. Niet alleen op onze armen, maar ook bij andere honden. Aan mijn Faye merk ik het ook. Het gebeurt soms op een wandeling zo vaak dat ze een dag later weer wat terughoudender is naar andere honden. Helemaal logisch en begrijpelijk. Dit zijn geen fijne ervaringen voor haar.
Wat ik je dus mee wil geven; heb jij een hond die overal op af dendert? Ga ermee aan de slag en laat het niet op zijn beloop. Start eerst met management. Voorkom dat hij nog op andere honden of mensen af kan rennen, door hem aan een lange lijn te houden. Je voorkomt dat het weer kan gebeuren en jij hebt de regie. Vervolgens ga je nadenken over een alternatief dat je wél graag van je hond wilt zien.
Aandacht voor jou bijvoorbeeld.
Zoek de afstand op dat je hond de prikkel wel ziet, maar ook nog in contact met jou staat. Dit is wat ook wel de stress-drempel genoemd wordt (check dit artikel). Hou je hond aan de lijn en beloon bijvoorbeeld ieder aandachtsmomentje voor jou. Kies de beloning waar jouw hond helemaal blij van wordt. Of het nu voer is, een speeltje, jouw aandacht, een bepaald spelletje.. als jouw hond er maar warm voor loopt en het sterker is dan de prikkel! Experimenteer gerust wat werkt voor jullie.
Collega Lewis heeft hier een mooi voorbeeldfilmpje van online gezet. Zijn hond heeft ook de neiging om op andere honden af te gaan. In dit filmpje laat hij heel mooi zien hoe hij dit samen met zijn hond oppakt. Prachtig!
Check hier het filmpje; KLIK.
(Hopelijk werkt de link. Met dat Facebook watch gedoe gaat het soms niet helemaal goed.) 😂
Hij heeft de lijn op de grond liggen. Ik raad aan om die lijn wel vast te houden. Honden kunnen heel snel weg zijn en als je net te laat bent om die lijn te pakken, is het einde oefening. Lewis kent zijn eigen hond en hij weet ongetwijfeld wat hij doet. Maar zorg zeker in het begin dat je de controle hebt en houdt. Dan kan er weinig mis gaan. Daarnaast ga je natuurlijk aan de slag met het aanleren van een ijzersterke en betrouwbare recall. Het terugkomen bij je.
Het kan overigens een lang proces zijn.
Dit is niet iets wat in een paar weekjes gefixt is. Maar geef niet op. Want iedere keer dat jij denkt “Het heeft toch geen zin, ik zie geen verbetering” en je laat je hond vervolgens maar gewoon weer zijn gang gaan, kun je weer opnieuw beginnen. Leren gaat in babystapjes en geduld is nodig.
Nog een laatste punt dat ik graag wil benadrukken.
De motivatie van een hond om andere honden of mensen te bestormen kan per hond verschillen. Voor nu wil ik me beperken tot twee varianten.
Je kunt een hele joviale hond hebben die alles en iedereen te gek vindt. Bij jonge honden zie je dit vaak gebeuren. Maar wat ik eigenlijk het vaakst zie gebeuren in de praktijk is dat de hond in kwestie zelf ook veel spanning ervaart. Deze honden bevriezen en blijven vol focus stilstaan.
Of ze gaan bijvoorbeeld plat op de grond liggen. Ze fixeren, bouwen enorm veel spierspanning op en zijn niet meer te bereiken voor de baasjes. En dan ineens… BAM… knallen ze op de andere hond af. Doet een hond dit? Dan is de kans heel groot dat ook deze hond het zelf allemaal heel spannend vindt en dat hij dus ook niet prettig in zijn vel zit. Daar heeft HondenLot weer een heel mooi artikel over geschreven. Check hem hier; KLIK.
Veel baasjes noemen dit spel. Het is maar de vraag of dit spel is. Ik denk persoonlijk dat het vaker spanning is dan spel. Uitzonderingen daargelaten. En dat wil dus zeggen dat ook jouw hond moeite heeft met de situatie en veel spanning in zijn lichaam heeft. Dus weet je.. het is ook voor het welzijn van jouw viervoeter goed om hiermee aan de slag te gaan.
Hij doet ook niet voor niets wat hij doet.
Want nogmaals; ook al vloeit er geen bloed en volgt er geen gevecht.. het is gewoon niet fijn. Het bestormen is geen prettige benadering naar andere honden en mensen.
En zoals collega Lewis zo mooi zegt; het zijn allemaal gewoontes.
Hoe eerder en consequenter je begint met het oefenen op goede gewoontes, hoe sterker deze gewoontes in het systeem van je hond komen te zitten. Hoe langer je de minder fijne gewoontes op zijn beloop laat, hoe lastiger het wordt om ze om te buigen.
Kom je er zelf niet aan uit? Schakel hulp in. Als je een professional met je mee laat kijken, komen er wellicht ontbrekende puzzelstukjes boven water en ga je wél verbetering ervaren. Nu liggen de praktijklessen even stil maar veel collega’s bieden wel hulp op afstand aan of zelfs online cursussen. Kijk er eens serieus naar zodat je alvast wat eerste stappen kan zetten.
Ik wens je een mooie dag en hopelijk zet dit stuk je aan tot nadenken en natuurlijk.. tot actie!
Heb jij een hond die snel overprikkeld is en is relaxt buiten wandelen voor jullie best “een dingetje”? Check mijn online cursus “Help je overprikkelde hond om te ontspannen!” eens. In 9 modules neem ik je mee in de belevingswereld van een overprikkelde hond. Je krijgt een volle rugzak met moderne kennis en oefeningen waar je zelfstandig, op jullie tempo, mee aan de slag kan gaan. Op naar ontspanning! Check hier de cursusinhoud.
Deze tekst is geschreven door Hondengedragscoach Nina van Tilbeurgh. Het overnemen van dit stuk zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.
Recente reacties