De afgelopen maanden heb ik verschillende artikelen gedeeld over vervelende ontmoetingen met andere honden. De onderwerpen van die artikelen liepen erg uiteen. Van honden die ineens op je afgestormd komen, van spelgedrag tussen honden dat helemaal geen spel is tot aan de onverstandige “laat ze het zelf maar uitzoeken.” Maar hoe bescherm je je hond het beste in dit soort situaties?

Er zijn ontzettend veel reacties op die artikelen gekomen en steeds kwam er 1 bepaalde vraag naar voren van hondenbaasjes die vaak bestormd of lastig gevallen worden door andere honden.

“Oké.. als ik weer eens in zo’n situatie kom; hoe kan ik mijn hond dan het beste beschermen? En is het slecht om hem op te tillen?”

Allereerst; beide vragen zijn erg lastig te beantwoorden aangezien iedere situatie anders is. Met wat voor hond heb je te maken? Wat doet de eigenaar? Hoe steekt jouw eigen hond in elkaar? Wat gebeurt er exact tussen de honden? Toch ga ik je wat algemene tools geven die mij en Faye al uit aardig wat rot situaties hebben geholpen.

Wel wil ik benadrukken dat het in dit artikel niet gaat om uitvallende honden (check dit artikel), angstige honden of honden die op wat voor manier dan ook spanning ervaren bij het zien van andere honden. Hiermee doel ik dus op jouw hond. Als jouw hond moeite heeft met andere honden ga je uiteraard niet wandelen in een gebied waar je veel andere honden tegenkomt. Dit artikel gaat over honden die geen problemen hebben met andere honden in het algemeen maar wel met bestormd worden of een andere intimiderende of ongewenste benadering. Of wanneer jij als baasje dat gewoon vervelend vindt.

Graag wil ik het eerst over dat optillen hebben.

Is daar iets mis mee? Kort maar krachtig; nee, totaal niet. Er wordt nogal eens gezegd dat je je hond gewoon op de grond moet laten staan “want anders leert ie er nooit mee omgaan.” En elke andere variant daarop. Laat dit alsjeblieft je ene oor in en je andere oor uit gaan. Er zijn genoeg honden die heel erg opgelucht zijn als ze steun krijgen van hun baasje en even veilig in de armen mogen. Niks mis mee! Ik til Faye zelf ook weleens op als het echt nodig is.

Maar… (en hier komt het lastige gedeelte)… optillen kan wel risicovol zijn, afhankelijk van de andere hond. Er zijn honden die hier juist enorm door getriggerd raken en hard tegen je op gaan springen om bij jouw hond te komen. En dat kan toch wel hele linke situaties opleveren. Helemaal als jij zelf omvalt en het blijkt ook nog eens een hond te zijn met zeg maar niet al te vriendelijke intenties.

Of optillen verstandig is moet per situatie beoordeeld worden en dat kan heel lastig zijn. Ik bedoel ja, die andere hond komt er al aangevlogen en zal natuurlijk binnen enkele seconden bij jullie staan. Je kent hem misschien ook niet dus je weet totaal niet hoe hij gaat reageren. Zie dan maar eens in sneltreinvaart de beste beslissing te nemen. Dus moeilijke vraag, geen standaard antwoord op te geven.

Ik ga hier wel mijn “strategie” met Faye met je delen.

Waar ik altijd als eerste naar kijk is de grootte van de andere hond. Is het een hond van een formaat die mij niet zomaar omver kan springen en die niet bij Faye in mijn armen kan komen? Dan til ik haar op als het nodig is. En met “nodig” bedoel ik echt in noodsituaties. Wij zijn bijvoorbeeld weleens serieus aangevallen door een hond die ongeveer even groot als Faye was. Deze hond klapte boven op Faye en beet haar. Mijn Faye is echt maar een klein opdondertje en deze hond had ook haar formaat. Toen heb ik haar dus gelijk opgetild en met mijn knie de andere hond geblocked tot de eigenaar zijn hond kwam halen.

Zou het nu om een grote hond gaan? Dan ben ik wat terughoudender met optillen voor zowel Faye haar veiligheid als mijn eigen veiligheid. We zouden maar onderuit gesprongen worden en dan is het de vraag wat er gaat gebeuren. In die gevallen probeer ik de hond te blijven blocken met mijn knieën en als het lukt hem bij zijn halsband te pakken (eventueel zelfs aan te lijnen met mijn eigen lijn) en terug te loodsen naar zijn baas.

Wat kan je doen als er een hond op jullie afgedenderd komt en het is geen gevaarlijke situatie maar gewoon wel irritant en ongewenst?

Wat voor mij en Faye echt goud is tijdens onze wandelingen is dat ik haar geleerd heb om achter me te schuilen. Dus komen we in een vervelende situatie? Dan staat ze met 1 handgebaar achter me en heb ik beide handen vrij om met de andere hond te dealen. Soms is het voldoende om tussen Faye en de andere hond in te blijven staan en steeds mee te draaien zodat hij niet bij Faye kan komen. Faye draait overigens ook heel netjes achter me mee dus dat is top. Vaak taait de hond vrij snel af en gaat terug naar zijn eigen baasje. Maar er zitten ook hele opdringerige exemplaren tussen die dus niet opgeven. Zelfs niet als ik ze blijf blocken met mijn benen.

Tijdens één van mijn bijscholingen heb ik een dag de basis van BAT training gehad. Daarin worden een aantal trucjes gegeven om te managen als je een uitvallende hond hebt en je onverwachts toch geconfronteerd wordt met een andere hond. Eentje daarvan is (als het echt niet anders kan) een flinke hand met lekkers op de grond gooien zodat de andere hond zich daarop stort en jij kan maken dat je wegkomt. Deze tip zag ik onder mijn artikelen ook regelmatig voorbij komen in de reacties.

Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik daar niet zo’n fan van ben. Het zal misschien ongemakkelijk voelen naar de andere hondeneigenaar of de angst dat ik die andere hond iets geef waar hij doodziek van wordt… geen idee wat het bij mij is. Maar dit is niet mijn favoriete manier. Verder is er helemaal niets mis mee als dit voor jou wel werkt hè en als jij hier geen problemen mee hebt! Want ik weet dat dit inderdaad heel goed kan werken. Hier zit geen oordeel op of wat dan ook. Dit is puur een ding van mijzelf.

Wat voor mij en Faye 9 van de 10 keer wel onwijs goed helpt is het volgende trucje.

Ik zorg dat ik altijd heel sterk geurende (zeg maar gerust meurende) snacks bij me heb. Denk aan pensstaafjes, runderlong, worst etc. Dan komt er dus een hond op ons afgestormd die alleen oog voor Faye heeft. Ik tover één van die meur snacks tevoorschijn en op het moment dat de hond bij ons is hou ik het voor z’n neus. Bijna alle keren zie je de hond echt zo van; ”Huh… wat is dat? Wat ruik ik nou voor lekkers?”. En hoppaaa.. aandacht is weg van mijn Faye en de hond is met mij bezig.

Ik geef de snack niet aan de hond. Faye vraag ik om weer achter me te blijven en samen met de andere hond lopen we naar de eigenaren. De hond met z’n neus tegen mijn hand aangeplakt. Ik geef de snack aan de eigenaren en heb dan echt mijn standaard mantra waardoor ik ook geen ruimte toelaat voor discussie.

“Ik ben met mijn hond aan het trainen en uw hond kwam ons even afleiden. Hier alstublieft (geeft snack).. dan kunt u uw hond bijhouden en kunnen wij verder met onze train sessie. Dank u wel hoor!” En Faye en ik draaien om en lopen kordaat terug naar waar we vandaan kwamen. Klaaaaarrrrr.

Oké, vaak zie je de mensen wel even raar kijken maar boeiend. Voor ons werkt dit echt perfect en daar gaat het mij om. Dat ik kan voorkomen dat Faye in een nare situatie komt.

Dan heb ik nog een scenario.

(En woops.. nu laat ik de bitch in mij even aan jullie zien haha). Dat zijn de honden die Faye en mij al tot in de treuren bestormd hebben, waarvan ik al meerdere keren de baasjes erop aangesproken heb en die er geen fluit mee doen. Sja, dat ben ik op een gegeven moment gewoon spuugzat en dan is het ook klaar met de vriendelijkheid. Dus, Faye en ik lopen samen lekker te struinen en in de verte zie ik 1 van de beruchte honden aankomen (hoewel.. eerder beruchte baasjes aangezien zij verantwoordelijk zijn). Ik weet uit ervaring dat die hond binnen een paar seconden bij ons staat.

Misschien heel nasty van me maar ik loop direct een andere kant op met Faye, ergens van het pad af, uit het zicht van de mensen en ik zet er flink de pas in. Die hond is inmiddels allang bij ons en loopt dus doodleuk mee, op een flinke afstand van zijn eigen baasjes. De baasjes zijn als een gek aan het roepen. Uiteraard zonder enig effect. In no time komt één van de baasjes in paniek aangerend om de hond terug te halen. Vaak zijn ze wel lichtelijk gepikeerd maar sorry not sorry… niet mijn probleem. Ik deel ze dan ook altijd nog even extra mede dat ik een volgende keer nog sneller ga lopen.

Verrassend vaak worden deze honden vanaf dat moment gelijk aangelijnd als ze Faye en mij zien.

Maar.. het belangrijkste uit dit verhaal; je hond achter je leren schuilen (of voor mijn part gewoon “blijven”) is echt een gouden oefening om aan te leren. Dit zorgt ervoor dat jij je handen vrij hebt, je mooi voor je hond kan blijven staan en heel wat meer kunt om de situatie in goede banen te leiden.

Enne.. overkomt dit jullie nu echt ontzettend vaak? Overweeg dan om lekker een ander wandelgebied uit te kiezen. Scheelt heel veel frustratie en grijze haren.

Ik hoop je hiermee wat inzichten en ideeën gegeven te hebben waar je iets mee kunt. Zet hem op!

Heb jij je al ingeschreven voor mijn maandelijkse tips? Iedere maand ontvang jij per e-mail als eerste mijn nieuwste artikel, een bijzonder inzicht of waardevolle kennis over honden en hondengedrag. Klik hier om je in te schrijven en mis ze niet!

Deze tekst is geschreven door Hondengedragscoach Nina van Tilbeurgh. Het overnemen van dit stuk zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.