Ken je dat? Je bent lekker met je hond aan het trainen of oefenen op iets, hij doet het in jouw ogen echt helemaal fantastisch, je bent rete trots op hem en er komt een andere hondeneigenaar voorbij die weer iets lekker negatiefs naar je hoofd toe slingert.

Dat is dus exact wat een klant van me afgelopen week weer meemaakte.

Ze is hard aan het werk met haar hond om het uitvallen aan de lijn naar andere honden te verminderen. Hier hebben ze al prachtige stappen in gemaakt. Deze week kwamen ze op 1 wandeling maar liefst 7 andere honden tegen. Geen uitval… de hond bleef prachtig in contact met haar vrouwtje en het lukte haar om dit perfect te managen. Super knap dus!

Toen kwam richting het einde van de wandeling hond nummer 8 met zijn eigenaar in beeld. Mijn klant vergrootte netjes de afstand en ging met haar rug naar meneer toe staan, tussen haar eigen hond en de andere hond in, en ze hield haar aandacht bij haar hond (serieus, hoe duidelijk kan lichaamstaal zijn…).

De meneer had zijn hond aan een rollijn en liet deze doodleuk vieren. Ineens werd de hond van mijn klant behoorlijk wild besprongen door een puber reu wiens hormonen door z’n lijf gierde.

Resultaat? Een uitval. De puber taaide snel af en na slechts even nakijken checkte de hond weer prachtig in bij haar vrouwtje. Ze beloonde haar hond met veel kleine snackjes omdat ze haar aandacht zélf terug bij haar legde in plaats van op de puber bleef focussen. Ook dit was zo’n prachtig winst moment!

Waarschijnlijk voel je hem al aankomen. “Je moet hem helemaal geen voer geven! Zo beloon je zijn agressie!”

Meneer de hondenexpert ging zich er even mee bemoeien.

Mijn klant knikte, wenste de meneer een fijne dag en liep gewoon weg. Ze had geen zin om zich te verantwoorden (waarom zou ze ook naar een vreemde?), ze had geen zin in een welles nietes spelletje en ze wilde gewoon weer rustig genieten met haar hond.

Gebeurt dit jou ook weleens? Vliegen de oordelen en ongevraagde adviezen van al die andere hondenexperts je om de oren? Laat het gaan. Jij leeft 24/7 met jouw hond. Niet die ander. Jij weet wat je aan het doen bent en wat jouw hond nodig heeft. Die ander snapt er geen zak van.

Laat je alsjeblieft niet verleiden om daar je tijd en energie in te steken. Bewaar het liever voor jezelf en je hond.

Daar waar het hoort.

Je merkt het vanzelf wanneer iemand vanuit zuivere intenties en uit nieuwsgierigheid iets tegen je zegt of aan je vraagt. Dan kan het leuk zijn om het gesprek juist wel aan te gaan. Wie weet plant je weer een zaadje bij iemand anders of leer je misschien zelfs wel iets heel waardevols . Mits je daar zin in hebt natuurlijk.

Maar als een andere hondeneigenaar gelijk van alles naar je roeptoetert wat je allemaal fout doet; verdoe je tijd niet aan zo iemand. Het is het niet waard. En in dat geval vond ik de reactie van mijn klant echt geniaal. Niet in de verdediging gaan, niet boos worden.. welnee. Gewoon simpel knikken, een fijne dag wensen en doorwandelen.

Ik moest er zelfs een beetje om lachen (visueel ingesteld). 🙈 Doe er je voordeel mee.

Heb jij je al ingeschreven voor mijn maandelijkse tips? Iedere maand ontvang jij per e-mail als eerste mijn nieuwste artikel, een bijzonder inzicht of waardevolle kennis over honden en hondengedrag. Klik hier om je in te schrijven en mis ze niet!

Deze tekst is geschreven door Hondengedragscoach Nina van Tilbeurgh. Het overnemen van dit stuk zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.