Het observeren van lichaamstaal van honden en dan voornamelijk het juist interpreteren van die lichaamstaal is één van de belangrijkste taken van mij als verlatingsangstexpert en van mijn klanten. En dat is zo makkelijk nog niet. #understatement
Want wanneer is iets nu echt een signaal van stress en wanneer is het ‘normaal’ hondengedrag? Neem bijvoorbeeld gapen of uitschudden. Kunnen dit stress-signalen zijn? Absoluut! Kan het ook heel normaal gedrag zijn? Yes!
In dit artikel leer ik je hoe je het verschil kan zien.
Gedurende de dag zal je regelmatig verschillende gedragingen en signalen zien bij je hond die bekendstaan als ‘stress-signalen bij honden’.
Denk bijvoorbeeld aan:
✨ Gapen
✨ Uitschudden
✨ Tongelen
De lijst met stress-signalen bij honden is natuurlijk veel langer dan dit (check dit artikel), maar laten we eerst eens naar deze 3 kijken. Observeer je hond een dagje en je zal zien dat deze signalen regelmatig voorbijkomen.
Maar wanneer ervaart je hond nu stress en wanneer is het ‘normaal’ hondengedrag?
Wel, context is alles!
Een hond die heerlijk heeft liggen slapen zal zich waarschijnlijk uitschudden, zich uitrekken en gapen wanneer hij wakker is. Een hond die net gegeten of gedronken heeft, zal waarschijnlijk zijn bek nog even aflikken en wat tongels laten zien.
Dit is allemaal heel verklaarbaar en logisch gedrag in deze contexten. Niks geks aan.
Maar stel je nu eens voor dat je met je hond aan het trainen bent op verlatingsangst. Out of the blue begint hij tijdens jullie training ineens te gapen en er volgen een paar tongels. Hij begint wat rond te drentelen en schudt zich uit. In deze context is het helemaal niet zo logisch om deze signalen te laten zien.
Grote kans dat hier wel sprake is van stress.
Kijk bij het interpreteren van hondenlichaamstaal daarom altijd naar de context.
Vraag jezelf af: “Is wat ik zie logisch en verklaarbaar in deze context?” Daar vind je je antwoord of het inderdaad om spanning gaat of dat je hond gewoon normaal hondengedrag laat zien.
Een ander gedrag dat op het standaardlijstje van stress-signalen van honden staat, is ‘oogwit laten zien’, aka een ‘whale eye’ tonen.
Maar wat nu als jouw hond dat oogwit sowieso heel erg vaak laat zien? Uit zichzelf… als in… ook al is er geen enkel ander teken van stress, hij laat eigenlijk altijd best wel snel oogwit zien. Is dat dan ook stress?
-> Nope! Niet als er verder geen enkele sprake is van andere signalen van spanning.
-> Dit wil dus zeggen dat het laten zien van oogwit gewoon bij jouw hond hoort. Dit is als het ware zijn baseline. Het is normaal voor hem. Het hoort bij hij hem.
Hoef je er daarom helemaal geen waarde meer aan te hechten? Nee, dat nou ook weer niet. Kijk weer naar de context!
-> Is er geen sprake van spanning of opwinding? Zie je geen andere stress-signalen naast dat oogwit? All good en je weet in dit geval dat je er niets mee hoeft.
-> Gaat het gepaard met meerdere stress-signalen die elkaar afwisselen en/of zelfs oplopen? Dan is de kans een stuk groter dat het wel om stress gaat.
Weten wat bij jouw hond zijn normale gedrag hoort (wat zijn baseline is), is een hele mooie stap in het nog beter worden van het interpreteren van lichaamstaal. ❤️
Heb jij een hond met verlatingsangst en wil jij er echt 100% voor gaan om het te verhelpen? Kan jij je helemaal vinden in de programma’s die ik aanbied? Wil jij met een echte verlatingsangst expert aan de slag? Je bent van harte welkom bij me. De komende maanden staan er nog een paar plekken vrij. Lees hier alles over deze unieke 1 op 1 coach programma’s en wie weet zie ik je snel topper!
Deze tekst is geschreven door Hondengedragscoach Nina van Tilbeurgh. Het overnemen van dit stuk zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.
Recente reacties