“Hoe voorkom ik dat mijn pup verlatingsangst ontwikkelt” is één van de meestgestelde vragen die ik ontvang. Logisch ook. Verlatingsangst bij honden is een erg pittig gedragsprobleem om op te lossen dus natuurlijk wil je dit bij jouw pupje liever gewoon voorkomen.

Eerst het slechte nieuws. De mensen die mij al wat langer volgen op Instagram weten dit al. Verlatingsangst is niet te voorkomen. Het kan iedere hond treffen op iedere leeftijd. Verlatingsangst kan zelfs genetisch aangelegd zijn, dus een pupje kan letterlijk met verlatingsangst in de genen geboren worden. De garantie dat verlatingsangst niet zal ontstaan, bestaat daarom ook niet.

Heel rot, ik weet het.

Verlatingsangst kan iedere hond op iedere leeftijd treffen. Ook een pup.

Gelukkig ook nog goed nieuws. Ik kan je wel de nummer 1 tip geven om de kans dat verlatingsangst bij je pup ontstaat in ieder geval behoorlijk te verkleinen. Namelijk het rustig de tijd nemen voor het aanleren van het alleen thuisblijven, op het tempo van jouw pup. Iets dat op één of andere manier veel te vaak vergeten wordt of waar gewoon niet voldoende aandacht aan besteed wordt door puppyeigenaren.

Honden zijn jarenlang gefokt om juist dichtbij ons te zijn. Voor hen is het hartstikke onnatuurlijk om alleen thuis te moeten blijven. En dat is wel precies wat we nu van ze verwachten met onze drukke levens. Dit is dus ook echt een serieuze vaardigheid die een pup moet leren. Veel hondeneigenaren gaan er echter vanuit uit dat een hond uit zichzelf, zonder enige training, wel alleen thuis kan blijven. Of ze denken dat een hond dit mettertijd vanzelf wel leert als hij ouder wordt.

Veel eigenaren gaan er vanuit dat een pup vanzelf wel leert om alleen thuis te blijven

Als het alleen blijven dan vervolgens niet zo goed gaat, wordt het gezien als een ‘fase’, als iets ‘dat er gewoon bij hoort en dat ook vanzelf wel over gaat’. Er wordt misschien advies gevraagd aan mensen uit de omgeving of in random Facebookgroepen en ook daar wordt gezegd dat je gewoon door moet zetten en dat het erbij hoort. Maar niets is minder waar…

Er wordt qua opvoeding al snel aan de slag gegaan met zindelijkheid, wandelen aan de riem, cues zoals een zit, recall training en socialisatie. Maar aan het aanleren van het alleen thuisblijven wordt eigenlijk zo snel niet gedacht. Terwijl… even alleen thuis leren blijven lijkt me toch wel een enigszins belangrijk punt en een zeer waardevolle skill voor je hond om te beheersen. Als je tenminste zelf ook nog een beetje een sociaal leven wil hebben.

Pup verlatingsangst ontwikkelen voorkomen

Precies dit is een trigger voor een pup om verlatingsangst te ontwikkelen

Precies dit (het niet of niet rustig genoeg aanleren van het alleen thuisblijven) is voor veel pups een trigger voor het ontwikkelen van verlatingsangst. Ze worden te snel en te lang alleen gelaten en ervaren zeer negatieve emoties bij die alleen-blijf ervaringen. Dat rugzakje met negatieve ervaringen wordt groter en groter en mondt uiteindelijk uit in een serieuze paniekstoornis genaamd: verlatingsangst.

Als de eigenaar van de hond vervolgens ook nog eens naar allerlei kwalijke adviezen luistert, zoals “je moet het hem gewoon uit laten blaffen en het negeren” is het recept echt helemaal compleet voor het ontwikkelen van verlatingsangst. Nu hoor ik wel eens van mensen terug: “Ja maar, ik heb al tig honden gehad en bij hen was het geen enkel probleem om ze gelijk alleen te laten.” Tja, eerlijk? Dan heb je die keren flink mazzel gehad. En ook een flink risico genomen trouwens, maar dat terzijde.

Trainen gaat altijd op het tempo van je pup

Tenslotte is het aanleren van het alleen thuisblijven niet iets dat je kan afdwingen. Trainen gaat op het tempo van je pup, niet op jouw tempo. De ene pup zal misschien 4 weken nodig hebben om een uurtje alleen te kunnen zijn, een andere pup heeft misschien wel een aantal maanden nodig. Ik krijg nogal eens mensen in paniek op de mail met hulpkreten als: “Ik heb sinds kort een pup, ik heb 3 weken vrij genomen van mijn werk, maandag moet ik weer beginnen met werken maar het alleen thuisblijven lukt nog helemaal niet!” Dat betekent dus dat je zal moeten zorgen voor een vangnet. Een dagopvang, een oppas of misschien heb je een vriendin of familielid die je uit de brand kan helpen.

Laat je pup in ieder geval nooit langer alleen dan hij aankan.

Want precies dit is wat zorgt voor de negatieve ervaringen die doorslaan in traumatische ervaringen.

Dus… ook al geeft het geen garantie dat je pup nooit in zijn leven verlatingsangst zal ontwikkelen, neem de tijd voor het aanleerproces en ga er niet vanuit dat je pup het vast vanzelf allemaal wel leert.

Aan de train dus met je pup!

Heb jij een hond met verlatingsangst en wil jij er echt 100% voor gaan om het te verhelpen? Kan jij je helemaal vinden in de programma’s die ik aanbied? Wil jij met een echte verlatingsangst expert aan de slag? Je bent van harte welkom bij me. De komende weken staan er nog plekken vrij. Lees hier alles over deze unieke 1 op 1 coach programma’s, boek jouw startsessie via de digitale agenda en wie weet zie ik je snel topper!

Enne… het is volledig online dus afstand speelt geen rol. 😉

Deze tekst is geschreven door Hondengedragscoach Nina van Tilbeurgh. Het overnemen van dit stuk zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.