De recall (oftewel; het terugroepen van je hond als hij losloopt) is in mijn ogen de belangrijkste oefening als jij je hond los wil laten lopen. Het is tenenkrommend hoeveel eigenaren hun hond gewoon los laten lopen terwijl hij totaal nog niet geleerd heeft om bij ze terug te komen. Zo’n hond stormt bijvoorbeeld zo naar een andere hond toe of valt zelfs wandelaars lastig.

Wat dit onderwerp betreft is mijn mening keihard. Normaal ben ik erg van de nuance, maar hierin ben ik zo zwart/wit als maar zijn kan.

Als je je hond los wil laten lopen, dan moet hij gewoon een betrouwbare recall beheersen. Klaar. Is dat niet het geval? Dan hoort hij aan de lijn. Ook klaar. Andere mensen (al dan niet met honden) moeten geen last hebben van onze honden. Wanneer jij niet kan garanderen dat jij je hond terug kan roepen, dan hoort hij niet los te lopen. Punkt.

En ja, het zijn levende dieren dus er kan natuurlijk altijd eens een keertje een “oops sorry!” moment zijn omdat het even niet lukt. Maar over het algemeen hoort jouw hond goed bij je terug te kunnen komen als hij losloopt.

Oké dan… zo’n recall… hoe leer je dat eigenlijk aan? Hoe leer je jouw hond om bij je terug te komen, zelfs als er afleidingen zijn?

In dit artikel neem ik je stap voor stap mee in het trainingsproces.

Stap 1

Zoek uit op welke beloning jouw hond helemaal knetterdol is en kies een recall woordje uit dat je consequent gebruikt. Bijv; “Faaayeee – Hier!”. Blijf altijd consequent met je recall woord. Je hond leert dan perfect wat je bedoelt. Start met oefenen in huis. Zorg dat je snoepjes op zak hebt en roep je hond bij je. Komt hij? Dik belonen!

Let op! Een beloning is alleen een beloning als het gedrag dat jij graag van je hond ziet toeneemt. Dat noemen we ook wel een bekrachtiger. Haalt je hond zijn neus op voor jouw beloning? Dan is het voor je hond dus geen beloning. Check ook dit artikel over wat en goede beloning is.

Stap 2

De timing van je recall is ontzettend belangrijk. Als je hond ligt te slapen, ergens aan het snuffelen is of bijvoorbeeld aan het spelen is, dan ligt zijn aandacht heel ergens anders. Grote kans dat hij je niet eens hoort. Ga in het begin dus voor succes door je hond pas te roepen als je 100% zeker weet dat hij je hoort en zal reageren. Op die manier zorg jij ervoor dat je recall vrijwel alle keren lukt en zo wordt hij het krachtigst.

Stap 3

Een volgende stap is oefenen in de tuin. Daar zijn net weer wat meer en andere afleidingen dan in huis. Ga dus rustig met je hond de tuin in en zorg dat je je snackies op zak hebt. Let weer goed op je timing en roep je hond bij je.

Komt hij? Feestje!!! Dik belonen.

Stap 4

Gaat het ook in de tuin goed? Dan is het tijd om het voor het echie te gaan doen! Tenminste… een soort van. Je gaat met je hond aan een 10 meter lijn (geen flexi) wandelen in een prikkelarm gebied. Met de lijn eraan heb jij altijd de controle en met de lengte boots je een situatie na alsof je hond los is. Let weer goed op je timing en roep je hond op de juiste momenten bij je terug.

Feestje als het goed gaat!

Stap 5

De vorige stap herhaal je net zolang tot hij 9 van de 10x keer goed gaat. Dan is het tijd voor de volgende stap. Je zoekt nu een gebied op met ietsje meer prikkels. IETSJE dus… (ja sorry, ik schreeuw even). Ga niet gelijk naar een losloop gebied of hondenpark. Trainen gaat van makkelijk naar moeilijk. In babystapjes. Verhoog de moeilijkheidsgraad dus ook echt in mini stapjes.

Stap 6

Tijd om peentjes te zweten en hartkloppingen te krijgen. 😉

Je gaat met je hond in je eerste prikkelarme gebied lopen, maar nu gebruik je een sleeplijn (lichte lijn zonder handvat). Je laat de lijn gewoon achter je hond over de grond slepen. Jaahaaa.. hij loopt voor het eerst echt los! Ook nu ga je je recall weer lekker oefenen. En komt er onverwachts iets aan? Dan kan je altijd snel de lijn van de grond oppakken.

Stap 7

Ook ga je op deze manier de moeilijkheidsgraad stapje voor stapje verhogen. Dus met sleeplijn eraan ga je gebieden opzoeken die voor steeds iets meer prikkels zorgen. Ga niet te snel in je training. Dit is de valkuil van bijna iedere hondeneigenaar. Veel te snel naar een volgende stap gaan of een veel te moeilijke omgeving opzoeken.

Trainen kost tijd. Neem er dus ook de tijd voor! Check ook dit artikel over veelvoorkomende valkuilen in hondentraining.

Stap 8

Woohooo… time to party!

Als je alle stappen gevolgd hebt en er speelt verder geen probleemgedrag met je hond, dan zou hij de recall perfect moeten beheersen.

Goed gedaan samen!

Onthoud wel; een hond is een levend wezen en ook hij kan eens een dag hebben dat het wat moeizamer gaat. Leg de lat gewoon lager.

Geniet lekker van jullie wandelingen!

Heb jij een hond die snel overprikkeld is en is relaxt buiten wandelen voor jullie best “een dingetje”? Check mijn online cursus “Help je overprikkelde hond om te ontspannen!” eens. In 9 modules neem ik je mee in de belevingswereld van een overprikkelde hond. Je krijgt een volle rugzak met moderne kennis en oefeningen waar je zelfstandig, op jullie tempo, mee aan de slag kan gaan. Op naar ontspanning! Check hier de cursusinhoud.

Deze tekst is geschreven door Hondengedragscoach Nina van Tilbeurgh. Het overnemen van dit stuk zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.