Een veel voorkomend probleem is dat de hond alle oefeningen op het trainingsveld perfect uitvoert. Cum laude slaagt hij voor zijn examen en je bent super trots op die tophond van je! Of wat denk je van in huis? In huis kent de hond een heel repertoire aan commando’s en dit gaat allemaal geweldig! Maar buiten is het ander verhaal… Hoe komt dit nu?

Maar dan… zodra het veld of het huis verlaten worden is het een heel ander verhaal.

Netjes aan een ontspannen lijn wandelen is er niet meer bij, 4 pootjes aan de grond houden bij het begroeten van mensen lukt ook al niet meer, de hond heeft geen aandacht meer voor jou en zelfs een simpele oefening als “Zit” is er niet meer bij. Het lijkt wel alsof hij plotseling alles vergeten is wat hij heeft geleerd..

Deze honden worden dan soms koppig, eigenwijs, hardleers en soms zelfs dominant genoemd.

“Want thuis doet ‘het wel! Dus hij moet het gewoon kunnen!”

Maar is dat wel zo? Moet ‘ie het echt gewoon kunnen? Want waar het hier in de meeste gevallen om gaat is dat jouw training niet compleet is. Ik benadruk hem tot vervelens toe en ik blijf hem ook benadrukken: honden leren echt context gebonden.

Geef mij een iPhone in mijn handen en daarna een Samsung en reken maar dat ik met allebei prima uit de voeten kan. Bij een hond werkt dat zo niet. Zij generaliseren eigenlijk niet zo snel. In bepaalde gevallen natuurlijk wel he. Als een pup aangevallen is door een Stabij, dan voelt deze pup zich mogelijk een hele tijd gespannen als er een Stabij (achtige) aankomt. Maar dat is weer een ander verhaal en daar gaat het hier niet over.

Context dus… dat is de hele issue.

Als het gaat om training wordt er dus niet zoveel gegeneraliseerd. Iedere kleine verandering in de context kan er voor zorgen dat je hond niet meer begrijpt wat je van hem wilt.

Als jij jouw hond bijvoorbeeld geleerd hebt om op het trainingsveld netjes aan een ontspannen lijn te lopen, dan is dat helemaal top. Maar buiten het veld zijn er veel meer prikkels. Prikkels die je op zo’n veld niet hebt. Denk aan verkeer, voorbijgangers, andere dieren. De omgeving is anders. Er zijn hele andere geuren en geluiden. Jij loopt er misschien ook wel op een andere manier bij. De hele situatie is anders.

En dat jouw hond het volgen aan een ontspannen lijn op het veld kan, betekent niet dat hij dat automatisch in iedere situatie kan. Dus het is geen eigenwijsheid of ongehoorzaamheid. Jouw hond weet gewoon niet wat jij van hem verwacht in die specifieke situatie. Dat heb je hem namelijk nog helemaal niet geleerd!

Dus wat ga je doen?

Tijd investeren in training en hard aan de slag in verschillende omgevingen met verschillende afleidingen. En ga voor succes he. Zoek niet direct de meest drukke omgeving op, want dat gaat fout. Werk van heeeeel makkelijk naar steeds ietsjes lastiger. Ga bijvoorbeeld eerst in je achtertuin oefenen. Lijntje eraan, je clicker en voertjes op zak en train het wandelen aan een ontspannen lijn maar.

Gaat dit goed? Ga dan eens naar een rustig groen gebied met weinig prikkels en oefen daar een aantal weken.

Gaat ook dit weer goed? Zoek dan een gebied op met iets meer prikkels.

En zo train je dus steeds een stukje verder. In verschillende situaties, onder verschillende omstandigheden.

Dus doet jouw hond weer eens iets niet wat je van hem vraagt? Merk je de frustratie bij je omhoog komen? Stel jezelf dan eerst heel kritisch de vraag of je überhaupt al wel in deze situatie met jouw hond getraind hebt op hetgeen wat je van hem vraagt.

En is het antwoord zoals heel vaak: Woops… nee, niet gedaan?

Dan weet je wat je te doen staat. 😊

Veel trainplezier samen.

Heb je mijn do-it-yourself online cursussen al gespot? Deze drie cursussen hebben reeds duizenden eigenaren en hun viervoeters mogen helpen. Heb jij een hond uit het buitenland, een hond die heel snel overprikkeld is of een hond met verlatingsangst? Check deze drie pareltjes dan zeker! Alle informatie over de online cursussen vind je op deze pagina. Enjoy! ✨

Deze tekst is geschreven door Hondengedr

Deze tekst is geschreven door Hondengedragscoach Nina van Tilbeurgh. Het overnemen van dit stuk zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.