Verplichtingen over aan welke kant je hond moet lopen aan de lijn. Regels die de je als eigenaar opgelegd krijgt door anderen over waar de hond zich allemaal aan moet houden en hoe hij zich zou moeten gedragen… Pffff man.. ik zou er knettergek van worden.

𝐄𝐧 𝐭𝐨𝐜𝐡 𝐰𝐞𝐞𝐭 𝐢𝐤 𝐝𝐚𝐭 𝐝𝐢𝐭 𝐩𝐫𝐞𝐜𝐢𝐞𝐬 𝐢𝐬 𝐰𝐚𝐚𝐫 𝐯𝐞𝐞𝐥 𝐡𝐨𝐧𝐝𝐞𝐧𝐞𝐢𝐠𝐞𝐧𝐚𝐫𝐞𝐧 𝐦𝐞𝐞 𝐭𝐞 𝐦𝐚𝐤𝐞𝐧 𝐡𝐞𝐛𝐛𝐞𝐧 𝐞𝐧 𝐳𝐨𝐰𝐚𝐭 𝐢𝐧𝐠𝐞𝐩𝐫𝐞𝐧𝐭 𝐤𝐫𝐢𝐣𝐠𝐞𝐧.

Lieve hondeneigenaar; gun jezelf eens wat ruimte en lucht. Geef je hond ruimte en lucht. Kijk eens naar jullie samen als individuen. Jij en je viervoeter… waar worden jullie gelukkig van? Wat geeft jullie nou die heerlijke ontspanning en rust? Wat wil JIJ?! Wat wil jouw hond? Wat voelt voor jullie allebei goed? Wanneer genieten jullie allebei echt?

Luister eens naar jezelf en naar je hond. Luister naar je eigen gevoel, in plaats van de tientallen meningen van andere mensen. En kijk naar de hond voor je neus en durf erop te vertrouwen dat jij weet wat goed voor hem is.

Je hoeft niet bang te zijn dat je hond geen respect voor je heeft, dominant wordt, de leiding overneemt etc. En natuurlijk andersom… Jij hoeft niet bang te zijn dat jij geen goede roedelleider bent. Heel die toestand…. dat onderzoek waar heel dat dominantie en roedelleider verhaal uit voort is gekomen… dat is serieus iets van de vorige eeuw. Het is allang onderuit gehaald! Het speelt niet bij onze honden. Die zijn daar helemaal hier mee bezig.

𝐅𝐚𝐲𝐞 𝐥𝐚𝐠 𝐡𝐢𝐞𝐫 𝐡𝐞𝐞𝐫𝐥𝐢𝐣𝐤 𝐨𝐩 𝐝𝐞 𝐛𝐚𝐧𝐤 𝐛𝐢𝐣 𝐦𝐞. 𝐆𝐞𝐧𝐢𝐞𝐭𝐞𝐧 𝐯𝐨𝐧𝐝𝐞𝐧 𝐰𝐞 𝐝𝐚𝐭!

Als we door de achterdeur vertrokken dan stond ze dolblij te springen van vrolijkheid, wat op mijn gezicht een hele grote glimlach toverde. Of ze nu links, rechts, voor of achter me wandelde.. lekker belangrijk. Als ik haar naam zei, dan keek ze me met dat blije bekkie aan en voelde ik me intens gelukkig. Trok ze een keertje aan de lijn? Nou en… Ik trok ook wel eens aan de lijn. Natuurlijk stond veiligheid voorop. We waren niet alleen op de wereld. Dus rekening houden met andere mensen en de veiligheid van je hond goed in de gaten houden? Uiteraard, dat spreekt voor zich. En trekt je hond je schouder bijna uit de kom of speelt er ander gedrag dat echt wel een probleem is? Natuurlijk zal je daar wel mee aan de slag moeten gaan. Maar dat is niet waar dit artikel over gaat.

Merk jij dat je veel te vaak een strijd hebt met je hond of dat je de hele dag politie agentje aan het spelen bent, bedenk je dan eens waarom dat is. Heb jij veel regeltjes waarvan jij vindt dat je hond zich er aan moet houden? Of waar jij je echt aan moet houden om een goede hondeneigenaar te zijn? Heb jij het idee dat je op een bepaalde manier met je hond om moet gaan, omdat hij anders een loopje met je neemt? Moet de hond 10 tellen wachten voordat hij mag eten? Moet hij perse achter jou lopen tijdens het wandelen? Moet de hond bij iedere stoeprand gaan zitten voordat jullie oversteken?

𝐇𝐨𝐞𝐟𝐭 𝐧𝐢𝐤𝐬 𝐦𝐢𝐬 𝐦𝐞𝐞 𝐭𝐞 𝐳𝐢𝐣𝐧. 𝐌𝐚𝐚𝐫 𝐯𝐫𝐚𝐚𝐠 𝐣𝐞𝐳𝐞𝐥𝐟 𝐞𝐞𝐧𝐬 𝐚𝐟.. 𝐢𝐬 𝐝𝐚𝐭 𝐧𝐮 𝐞𝐜𝐡𝐭 𝐚𝐥𝐥𝐞𝐦𝐚𝐚𝐥 𝐧𝐨𝐝𝐢𝐠?

Bedenk eens wat je allemaal van je hond vraagt en wat nu eigenlijk echt heel belangrijk is en zet een dikke streep door de dingen die eigenlijk niet echt nodig zijn om goed te kunnen functioneren en aanpassen in onze maatschappij. Je lijstje zal behoorlijk krimpen.

Als ik een straat overstak, dan vroeg ik Faye even te wachten maar of zij nu stond, zat, lag of een koprol deed.. ik vond het allemaal prima. Het ging erom dat ze even wachtte en dat we veilig over konden steken. Meer druk hoefde er van mij niet op. Waarom zou ik?

Hoe werkt dit bij jou? Heb jij misschien hele ideeën over hoe een hond begeleid moet worden (gelezen op internet, gehoord van de buurman, vertelt door die ene persoon uit het park ‘met heel veel verstand van honden’). Wil jij voldoen aan een bepaald ideaalplaatje? Een standaard? Of anders gezegd… denk jij dat je MOET voldoen aan een bepaalde standaard om een goede hondeneigenaar te zijn?

𝐋𝐚𝐚𝐭.. 𝐡𝐞𝐭.. 𝐥𝐨𝐬! 𝐋𝐚𝐚𝐭 𝐡𝐞𝐭 𝐞𝐜𝐡𝐭 𝐥𝐨𝐬! 𝐋𝐚𝐚𝐭 𝐡𝐞𝐭 𝐥𝐨𝐬 𝐞𝐧 𝐤𝐢𝐣𝐤 𝐧𝐮 𝐞𝐞𝐧𝐬 𝐰𝐚𝐚𝐫 𝐣𝐮𝐥𝐥𝐢𝐞 𝐠𝐞𝐥𝐮𝐤𝐤𝐢𝐠 𝐯𝐚𝐧 𝐰𝐨𝐫𝐝𝐞𝐧. 𝐉𝐢𝐣 𝐞𝐧 𝐣𝐞 𝐡𝐨𝐧𝐝.

Waar worden jullie als duo nou echt blij van? Wat doen jullie graag? Wanneer ervaar jij een echte verbinding met je hond? Hoe zou jij het liefste met je hond om willen gaan? Verban die belemmerende gedachten over hoe het zou moeten zijn uit je hoofd en doe waar JULLIE gelukkig en blij van worden.

Weg met al die meningen, oordelen en “deskundige” adviezen van anderen. Jij bent de expert als het om jouw hond gaat en als jij er, net als ik, voor kiest om liefdevol, zacht en bomvol vertrouwen met hem samen te gaan leven.. met volop hilarische momenten en heerlijke contact momenten.. volop genegenheid en zo vrij en losjes mogelijk binnen onze maatschappij.. ga dan doen wat je hart en je gevoel je ingeven. Vertrouw op jezelf en je hond.

En natuurlijk is er niets mis mee om te leren en je te blijven verdiepen in het wezen hond en hondengedrag en alles wat daarbij komt kijken. Dat is top zelfs! Maar blijf je eigen koers varen en volg je eigen gevoel.

Let maar eens op wat voor moois dit voor jouw band met je viervoeter gaat doen.

Volg je me al op Facebook en Instagram? Daar plaats ik regelmatig interessante kennis en tips & tricks over honden en hondengedrag. Zie ik je daar?

Deze tekst is geschreven door Hondengedragscoach Nina van Tilbeurgh. Het overnemen van dit stuk zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.