Iedere hond heeft een veilige plek in huis nodig, waar hij zich ongestoord terug kan trekken en waar hij er zeker van kan zijn dat hij met rust gelaten wordt. Maar hoe creëer je zo’n veilige plek? Wanneer is een plek écht veilig? En waar moet je rekening mee houden?
Allereerst; wanneer is een plek veilig?
Je kunt nog zo een grote bench neerzetten, een prachtige hoek in je woonkamer met hekjes afzetten of zelfs een aparte kamer hebben voor je hond.. de plek is pas veilig als jouw hond zich daar veilig en ontspannen voelt. Hoe mooi je dat plekje ook inricht met de lekkerste kussens, een kleedje eroverheen, zijn favoriete knuffeltjes… Dat hoeft niet te betekenen dat de plek ook veilig is voor jouw hond. Het gaat om zijn beleving bij die plek.
Ik hoor weleens van mensen dat ze de bench gebruiken en dat dit het echt veilige plekje van de hond is, maar bij doorvragen blijkt dat de hond hier nooit op eigen initiatief in gaat en dat hij er dus steeds ingezet moet worden. “Soms jankt ‘ie nog even wat, maar dat is vrij snel over hoor”.
Hmm ja, heel leuk, maar dit is dus geen veilige plek. Althans; niet voor de hond.
Een écht veilige plek is een plek waar de hond zich helemaal ontspannen kan voelen. Een plek die hij op eigen initiatief opzoekt en waar hij zich in alle rust terug kan trekken. Een plek waar hij VOLLEDIG met rust gelaten wordt. Ook door zijn eigen gezin. Hij wordt daar nooit gestoord. Een plek waar alleen maar hele leuke dingen gebeuren. Een plek waar hij nooit voor straf of als time out neer gezet wordt.
Stel dat jij een hond hebt die moeite heeft met alleen thuis blijven, dan wordt hij gedurende zijn alleen-thuis-blijf-tijd dus NIET op die plek opgesloten. Er gebeuren op die plek nooit nare dingen en de hond krijgt op die plek geen negatieve ervaringen.
Aan jou de uitdaging!
Wanneer jij een veilige plek in huis hebt voor de hond, kijk dan eens kritisch of die plek voor jouw hond écht een veilige plek is. Is het antwoord nee? Dan is het zeker aan te raden om hier aandacht aan te besteden en een nieuwe veilige plek te creëren die wél veilig is.
En dan… wáár is die veilige plek precies in huis?
In het stuk over angst voor bezoek beschreef ik het al. In de praktijk zie ik het vaak gebeuren dat de hond op zich een pracht van een veilig plekje heeft… maar waar die plek exact in het huis is, daar valt nog wel het één en ander over te vertellen. 😉
Dus… jij hebt een super plek ingericht voor jouw hond (die voor jouw hond ook écht veilig voelt). Deze plek wil je in gaan zetten om te managen als er bezoek komt. De hond gaat lekker met een snack, Kong of voerpuzzel op zijn veilige plekje en hij hoeft niet te dealen met het enge bezoek.
Maar… hoe veilig denk je dat dat plekje is, als het vlakbij de deur is waar jouw visite binnenkomt? Of in de gang waar jouw bezoek doorheen gaat? Dat het bezoek dus vlak langs de hond moet om binnen te komen? Ik vermoed dat je het antwoord wel weet. Een angstige hond heeft als geen ander veel ruimte nodig. Honden hebben net als wij mensen een persoonlijke zone. Een soort bubbel rondom hen waarin zij zich prettig en veilig voelen en waarin ze zich dus NIET veilig en prettig voelen als er andere mensen in die zone komen.
Waar veel mensen zich niet bewust van zijn, is dat de persoonlijke zone van honden vele malen groter is dan die van ons mensen.
Als het bezoek vlak langs de hond moet om naar binnen te komen, dan is dit hartstikke bedreigend voor de hond.
Bye bye veilig plekje…
Of wat denk je van een veilig plekje dat RECHT tegenover de deur staat waar mensen de woonkamer in komen? Recht op een hond aflopen is in hondentaal erg bedreigend voor de hond in kwestie. Als de mensen dus jouw woonkamer in lopen en ze staan direct face to face met de hond en zijn veilige plekje, dan is dit absoluut niet prettig voor de hond.
En een veilige plek die vlakbij de bank staat waar jij met je bezoek gaat zitten? Je kunt er je handen voor in het vuur steken dat de afstand voor de hond ten opzichte van het bezoek veel te klein is. Dat is stressen geblazen! Misschien gaat het bezoek zelfs wel op zo’n manier zitten, dat ze recht tegenover de hond uitkomen en hem dus aankijken. Dubbel eng!
Zorg dus dat het plekje dat jij creëert uit de looproute is, dat er voldoende afstand is tot waar jij met je bezoek zit, dat bezoek niet recht tegenover de hond gaat zitten en dat jouw hond zijn persoonlijke zone niet overschreden wordt.
Dit is best even puzzelen en het kan zelfs zo zijn dat je je interieur wat moet gaan verschuiven.
Dit zijn hele belangrijke punten om eerst over na te denken, voordat je een veilige plek gaat creëren. Of wanneer je een nieuwe veilige plek gaat creëren. Een goed begin is het halve werk.
Ik hoop dat je met dit stuk weer wat mooie inzichten gescoord hebt.
Heb jij een hond uit het buitenland of verwacht jij binnenkort jouw nieuwe maatje uit het buitenland? En wil jij hem een zo goed mogelijke start geven? Is hij er al maar loopt het allemaal niet zo lekker? Check mijn online cursus “Goed op weg met je buitenlandse hond” eens. Het zijn 9 modules vol met informatie, opdrachten en tips en je hebt levenslang toegang. Klik hier om te zien wat er aan bod komt.
Deze tekst is geschreven door Hondengedragscoach Nina van Tilbeurgh. Het overnemen van dit stuk zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.
Recente reacties