Een veelvoorkomend probleem bij honden is angst voor bezoek. Die angst kan op verschillende manieren geuit worden. De ene hond kan wegvluchten en de andere hond kan proberen het bezoek weg te blaffen, zelfs echt uitvallen of bijten. En alles daar tussenin.. Hoe ontstaat dit nu eigenlijk? En waar gaat het vaak mis? Wat kan je zelf al doen om de ergste spanning weg te nemen?

Allereerst is het belangrijk om je te verplaatsen in de belevingswereld van jouw hond.

Hij voelt zich prettig in zijn huis en in zijn gezin. Het huis is zijn veilige haven. Zijn gezin (jij) is zijn steun en toeverlaat. Dan komen er ineens vreemde mensen binnen in die veilige haven. Super bedreigend in zijn beleving! Een hond weet niet dat visite visite is! Hij weet niet dat die mensen geen kwaad in de zin hebben. Hij kan daar nu eenmaal niet zoals jij en ik over na denken. Het is een hond.

Wat er vervolgens vaak gebeurt is dat de mensen aan de hond duidelijk willen maken dat hij niet bang hoeft te zijn voor ze. Het bezoek loopt recht op de hond af (soms zelfs als hij op zijn veilige plekje ligt), ze steken hun hand uit, zeggen lieve woordjes en maken rechtstreeks oogcontact met hem.

“Hey.. het is goed hoor, kom eens kijken.. ja, je bent lief.. kom maar hoor!”

Hoe goedbedoeld ook, een hond denkt en ervaart op een heel andere manier dan een mens. In hondentaal betekent deze rechtstreekse toenadering juist dreiging! De hond is bang en dan wil die enge persoon ook nog eens van alles van hem. Dit soort nare ervaringen kunnen dus het begin zijn van probleemgedrag bij het ontvangen van bezoek en een bevestiging van de angst voor vreemde mensen.

Je kunt dit voorkomen door meer vanuit hondenogen te kijken en jouw bezoek te vragen om de hond volledig te negeren.

Geen oogcontact, niet in de richting van de hond kijken, niet op de hond af lopen, geen voertjes geven, niet aanhalen, niet tegen de hond praten. Laat hem gewoon lekker met rust en zorg dat het bezoek afstand houdt. Mocht de hond na een tijdje nieuwsgierig worden, laat hem dan op eigen tempo komen snuffelen bij het bezoek. Hou uiteraard ieders veiligheid in het oog. Dit doe je natuurlijk niet als je hond echt uit kan vallen of bijten. Anyway.. spreek duidelijk af met het bezoek dat ze de hond niet aanhalen wanneer hij komt snuffelen. Geef hem de ruimte. En dit is een hele belangrijke…

Want ja, dit is vaak een verwarrend stukje voor mensen.

Als een hond komt snuffelen, dan gaat er alweer heel snel een hand naartoe om hem te aaien. Want de hond komt immers toch zelf naar hen toe? Maar dat een hond komt snuffelen, dan wil dat helemaal niet automatisch zeggen dat de hond ook contact wil! Check dit artikel waarin ik hier uitgebreid op inga. Hij wil gewoon informatie verzamelen. Als bezoek dan direct weer contact gaat maken, dan is heel de positieve ervaring gelijk weer weg. Zo zonde! Instrueer je bezoek van tevoren dus heel goed wat de omgangsregels zijn met de hond.

De hond moet gaan ervaren dat bezoek nooit een bedreiging vormt en dat leerproces kost tijd.

Voorkom dat de hond in een positie wordt gezet waarin hij zich niet prettig voelt. Hou er ook rekening mee dat niet iedere hond behoefte heeft om het bezoek te komen verwelkomen of bij het bezoek te komen liggen. Sommige honden voelen zich prettiger op enige afstand en zoeken bijvoorbeeld de veiligheid van hun bench op. Het is een fabeltje dat een hond andere mensen en honden altijd leuk vindt. Ook honden hebben een heel eigen karaktertje en hun eigen voorkeuren.

Niet iedere hond is een allemansvriend en daar is niks mis mee.

Ga de hond dan niet dwingen om bij het bezoek te komen kijken. Het is veel fijner dat jouw hond op afstand blijft (eventueel met jouw hulp door het creëren van een plekje met barrière) maar zich wel veilig en ontspannen voelt, dan dat je spanning gaat creëren door de hond te pushen met zelfs het risico dat de hond uit gaat vallen naar het bezoek.

Wat kun je doen?

  • Leg de hond lekker op zijn veilige plekje met een kluifje. Zo hoeft hij niet met het enge bezoek te dealen en ‘oefent’ hij niet verder met het probleemgedrag. Iedere hond heeft behoefte aan een veilige plek in huis waar hij zich ongestoord kan terugtrekken. Deze kan je ideaal inzetten om te managen.
  • Laat je eigen idee varen dat een hond het gezellig en leuk moet vinden om bij het bezoek te liggen. Zoals ik hierboven al aangaf; niet alle honden vinden het leuk om bij visite betrokken te worden. Respecteer dat dan.
  • Vraag bezoek om geen enkel contact met de hond te maken en zorg dat ze afstand houden. Geef de hond de ruimte die hij nodig heeft en laat hem lekker met rust.
  • Zorg voor een lekkere kauwsnack of een goed gevulde Kong wanneer je visite ontvangt. Zo zorg je voor een positieve associatie en dit kan helpen om de hond zich iets prettiger te laten voelen.

Wat kan je beter juist niet doen?

  • Laat bezoek liever geen voertjes geven aan de hond. Met de beste intenties wordt dit vaak gedaan, maar dit kan echt verkeerd uitpakken. Zeker als je een voerbeluste hond hebt ligt het gevaar op de loer dat hij over zijn eigen grenzen heen gaat. Hij ziet het bezoek niet meer en is alleen maar met het eten bezig. En als hij het voer op heeft, dan kan hij zich helemaal wezenloos schrikken omdat hij ineens zo dichtbij het enge bezoek is. Als je de hond wilt belonen, dan ben JIJ als eigenaar degene die dat kan doen. Jij bent immers veilig voor hem.
  • Dwing je hond niet om bij het bezoek te komen liggen. Als hij bezoek al spannend vindt, dan werkt dit uiteraard alleen maar extra spanning verhogend. Creëer een veilige plek waar jouw hond ontspannen kan verblijven. Liefst op ruime afstand van het bezoek. Honden hebben een grote persoonlijke zone en juist voor een angstige hond is het belangrijk dat er voldoende afstand is.
  • Straf je hond niet voor grommen of blaffen. Van straffen gaat jouw hond bezoek echt niet leuker vinden. Hij doet het niet omdat hij zich fijn voelt. Integendeel… Door hem te straffen wordt het juist alleen maar akeliger voor hem. Plus.. zijn vertrouwen in jou gaat uiteindelijk ook een knauw krijgen. Ik heb een uitgebreid artikel geschreven waarin ik uitleg waarom straffen van je grommende, blaffende of uitvallende hond behoorlijk averechts kan werken. Deze kan je hier lezen.

Wat als visite niet luistert?

Dit is er eentje die ik vaak te horen krijg. “Ik geef instructies, maar mijn visite luistert gewoon niet!”. Tja.. daar kan ik heel kort over zijn. Krijg ik mensen op bezoek die Faye niet met rust kunnen laten (zij is ook bang van vreemd bezoek), dan gaat ze lekker op haar veilige plekje met een snack en ze blijft daar gewoon. Van begin tot einde. Ik instrueer de mensen van tevoren heel duidelijk dat ze bij haar weg moeten blijven en haar met rust moeten laten. Het is nog nooit voorgekomen dat iemand dan toch naar haar toe ging. Kwestie van helder zijn in wat jij verwacht van je bezoek.

Maar… ik moet heel eerlijk zijn (en nu laat ik een iets minder vriendelijke kant van mezelf zien)… zou er toch iemand naar haar toe lopen? Ondanks mijn duidelijke verzoek om dat niet te doen? Dan staat deze persoon binnen een seconde buiten de deur. Mijn huis, mijn hond, mijn regels. Dan vinden ze me maar niet zo lief meer.

No way dat mijn hond een nog slechtere ervaring op gaat lopen door een eigenwijs persoon die lak heeft aan mijn regels.

Ik hoop dat je in dit stuk weer wat mooie inzichten gescoord hebt!

In dit artikel geef ik je voornamelijk inzicht en management tools. Hier kan je zelf al mee aan de slag en wie weet zitten er eye-openers tussen. Wil jij daadwerkelijk met de problemen aan het werk zodat je hond niet meer zo bang voor bezoek is, dan zal je moeten gaan trainen. Schakel hier een professional voor in die je stapje voor stapje kan begeleiden in dit proces. Iedere hond is anders, iedere situatie is anders en ook jij bent een individu. De gouden tip die helemaal op jullie is afgestemd ga je niet op internet vinden.

Ik wens je veel wijsheid.

Heb jij een buitenlandse hond die angstig is voor bezoek? Ben jij sowieso nog zoekende hoe je jouw buitenlandse hond het beste kan begeleiden? Wil jij niet in de valkuilen trappen waar andere eigenaren wel in trappen? Check mijn nieuwe online cursus “Goed op weg met je buitenlandse hond” eens. Hij is ook heel interessant als jij al langer een buitenlandse hond hebt en wil kijken of je dingen anders of beter kan doen. Have fun!

Deze tekst is geschreven door Hondengedragscoach Nina van Tilbeurgh. Het overnemen van dit stuk zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.