Als er gedragsproblemen spelen dan is er bijna altijd een link met een veel te volle stress-emmer. Dit is zeer waardevolle informatie voor jou als bewuste hondeneigenaar dus. Voor de mensen die nog niet bekend zijn met het stress-emmertje oftewel trigger stacking zal ik een beknopte uitleg neerzetten.

Uitgebreider lezen wat ‘het stress-emmertje / trigger stacking’ betekent? Check dit artikel.

In het kort: als een hond te snel achter elkaar aan meerdere spannende of opwindende prikkels en gebeurtenissen blootgesteld wordt dan komen er stresshormonen zoals adrenaline en cortisol vrij in het lichaam. Adrenaline is vrij snel uit het lichaam maar cortisol kan wel uren actief blijven. Om dit te verwerken heeft een hond rust nodig. Op die manier blijft het lichaam zogezegd in balans en blijft het stressniveau op een prima peil.

Stresshormonen stapelen dus als er niet voldoende rusttijd tussen die spannende en opwindende gebeurtenissen en prikkels ingelast wordt, dan raakt die emmer steeds voller en voller.

Je spreekt dan niet meer over een aantal uur dat die stresshormonen actief zijn, maar over meerdere dagen. Vervolgens komt er uiteindelijk een prikkel die de emmer doet overlopen en die krijgt de hele lading over zich heen.

Een zeer explosieve reactie is het gevolg. Dit kan een echte beet zijn, een forse uitval, maar ook heftig vluchtgedrag. Het gaat in ieder geval om een zeer explosieve stressreactie. Gebeurt dit? Grote kans dat je te maken hebt met trigger stacking.

Welnu… in bovenstaand verhaal heb ik het dus over verschillende prikkels die stapelen omdat er gewoon niet voldoende hersteltijd is.

Maar het kan ook zo zijn dat er 1 prikkel of 1 gebeurtenis is die de stress-emmer direct doet overlopen.

Hier is dus helemaal geen sprake van stapelen maar echt pats boem… die emmer stroomt over. 💥

Denk aan een hond met straatvrees of een hond die helemaal panisch is van bijvoorbeeld het geluid van een motor. Vuurwerkangst is ook een voorbeeld.

Zodra de hond met straatvrees aangelijnd is en de voordeur open ziet gaan, loopt zijn emmer direct over. Misschien zelfs al wel bij het aanlijnen. Ook al heeft hij de afgelopen tijd verder helemaal niets spannends of opwindends gedaan… het vooruitzicht dat hij naar buiten moet maakt al dat zijn emmer compleet overloopt.

De hond die het geluid van een motor hoort kan ook ineens helemaal over de flos gaan. Zeker als hij in het verleden zichzelf helemaal kapot is geschrokken van een stel knallende motoren die voorbijkwamen. De angst is zo groot geworden dat er nu slechts 1 motor nodig is om die stres-emmer over te laten lopen.

Vuurwerk is hier ook een typisch voorbeeld van.

Honden die echt heel panisch zijn voor vuurwerk hoeven maar 1 knal te horen en ze zijn niet meer bereikbaar. Die stress-emmer zit gelijk tot aan de rand toe vol en de hond staat stijf van de stress.

Heb jij kennis van het stress-emmertje, maar lukt het je maar niet om je hond te helpen? Heb jij bijvoorbeeld een dagboekje bijgehouden om zicht te krijgen op zijn triggers, maar zie je geen opbouw? Lijkt het of er helemaal geen opbouw is bij jouw hond?

Dan speelt dit verhaal misschien.

Er is helemaal geen sprake van prikkel na prikkel maar je hond schiet al gelijk van 0 naar 100 bij het zien, horen, ruiken of verwachten van de betreffende prikkel of een gebeurtenis.

Iets om zeker rekening mee te houden!

Heb jij een hond die snel overprikkeld is en is relaxed buiten wandelen voor jullie best “een dingetje”? Check mijn online cursus “Help je overprikkelde hond om te ontspannen!” eens. In 9 modules neem ik je mee in de belevingswereld van een overprikkelde hond. Je krijgt een volle rugzak met moderne kennis en oefeningen waar je zelfstandig, op jullie tempo, mee aan de slag kan gaan. Op naar ontspanning! Check hier de cursusinhoud.

Deze tekst is geschreven door Hondengedragscoach Nina van Tilbeurgh. Het overnemen van dit stuk zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.