Graag wil ik dit artikel starten met informatie over wat ballen gooien doet met een hond, zowel fysiek als mentaal. Ik ga het niet negatiever maken dan het is en ook niet positiever. Ik zoom hier puur in op wat met een bal gooien doet met je hond. Of het voor jouw hond verstandig is, daar laat ik je in het laatste stuk over nadenken.

Alrighty? Daar gaan we!

Hondeneigenaren gooien vaak met de beste intenties continu maar met die bal omdat de hond er zo gek op lijkt te zijn. Daarnaast lijkt het misschien een goede manier om de hond aan zijn beweging te laten komen. Maar is dat wel zo? Hoe beleeft een hond het achter een bal aan rennen eigenlijk? Om dit te begrijpen is het van belang dat je weet dat het voor een hond géén verschil maakt of het om een echte jacht op een prooi gaat of een spelletje met een bal. Voor een hond is die bal simpelweg de prooi.

Hoe verloopt het jagen op een prooi dan precies? Vrij simpel.

Jagen – grijpen – doden – eten – slapen

Dit is in een notendop hoe de jacht van een hond eruit ziet. Hij krijgt een adrenaline boost van hier tot Tokyo met als doel; die prooi grijpen. Heeft hij de prooi te pakken? Dan zal de hond zich rustig terugtrekken om te eten. Tijdens het eten zal er al wat adrenaline omgezet worden (adrenaline is een kortwerkend stress-hormoon dat honden in staat stelt om vliegensvlug te reageren). Door die adrenaline kan jouw hond van de jacht een succes maken. Het hele lichaam schreeuwt “pak ‘m”! En pakken zal hij hem. Dan is het tijd om te eten. De hond heeft zijn buik vol en wat zal hij gaan doen denk je?

Slapen. Rusten. De stress-hormonen van deze enorme inspanning verwerken.

Want de adrenaline mag dan wel een kortwerkend stress-hormoon zijn dat ook vrij snel weer op redelijk normaal peil is… het stress-hormoon cortisol blijft wel uren actief. Dus de hond zal rusten om zijn lichaam de kans te geven weer tot een normaal en gezond niveau te herstellen.

Ik benadruk hem nog een keer. Een hond maakt géén onderscheid tussen een echte jacht op een prooi of achter een bal aan jagen. De werking op het lichaam is hetzelfde. Op 1 ding na…

Bij een echte jacht maakt de hond één enorme run en is er dus ook maar één gigantische stijging van stress-hormonen en een flinke inspanning. En daar heeft hij ook heel wat uren hersteltijd van nodig. Kan je je voorstellen wat er gebeurt als je niet 1x met die bal gooit, maar meerdere keren achter elkaar? Wat zou er gebeuren met het stressniveau? Het krijgt helemaal niet de kans om te zakken als een hond keer op keer achter die bal aanvliegt. We spreken niet meer over uren, maar over dagen. Doe je dit iedere dag? Dan wordt er al helemaal weinig tot niets verwerkt.

Dan hebben we nog het fysieke stuk.

Als we een hond vragen om herhaaldelijk van stilstaand naar een fikse galop te rennen, hij steeds heel scherp moet remmen, afhankelijk van waar je het doet misschien ook nog eens slippend op het onderliggende oppervlak, aanvankelijk hun nek teruggooiend en hun gewicht naar voren als ze naar de bal reiken, vaak tegelijkertijd draaiend… dan zijn de krachten op het skelet en de spieren van de hond enorm. En denk ook aan de pezen en gewrichten. Er kunnen dus fikse blessures ontstaan zoals gescheurde kruisbanden.

Daarnaast is het ook nog eens zo dat het jachtinstinct van de hond flink aangewakkerd kan worden door het gooien met ballen. Doe je dit vaak met je hond en ziet hij ineens een konijn wegschieten? Grote kans dat hij er achter aan gaat. Een bal of een konijn… voor de hond is er geen verschil, weet je nog? Dat wordt toch wel een vervelend verhaal als jij je hond graag los laat lopen. Overigens speelt dit niet bij iedere hond. Mijn eigen Faye bijvoorbeeld was ook knettergek op haar balletje. Maar van enig jachtinstinct was geen sprake en dat is er ook nooit gekomen (Springer Spaniël uit een werklijn, lol).

Tenslotte is er nog een belangrijk punt voor jou als eigenaar om te beseffen.

Honden kunnen serieus verslaafd raken aan de kick die het ze geeft. Ware adrenaline junkies. Dit zijn de honden die de bal in je jaszak al ruiken en continu om je heen cirkelen en om die bal vragen. Het behoeft denk ik geen verdere uitleg dat dit obsessieve gedrag niet gezond is. De hond laat geen natuurlijk hondengedrag meer zien (snuffelen, struinen, verkennen, ontdekken), maar is alleen maar bezig (in hoge opwinding met een verhoogde hartslag) met die bal.

En hier komt voor jou de informatie om te bepalen of met een bal gooien oké is voor je hond of dat je hem beter naar de eeuwige jachtvelden kan sturen. De bal dus. Niet je hond.

Speelt er probleemgevend gedrag? Dan is er bijna altijd een link met een te hoog stressniveau. Wil je iets aan dat gedrag doen dan zal je moeten zorgen dat die stress omlaag gaat. Trainen gebeurt namelijk het liefst vanuit en ontspannen situatie en met een meer ontspannen hond. Hij zal beter kunnen leren. Dat betekent dus dat gooien met die bal geen goed plan is. Als jij aan de ene kant wil dat de stress van je hond omlaag gaat, maar je laat hem wel elke dag achter die bal aanrennen… dan blijf je alleen maar stress-hormonen in die hond pompen. Dus in dat geval; bal de kast in.

Ervaar jij geen problemen met je hond, maar is hij wel heel obsessief op balletjes? Lees dan nog eens goed het eerste gedeelte van het artikel en vraag jezelf kritisch af of je dit nog wel in stand moet houden.

Als laatste nog een ander scenario.

Stel; jij ervaart totaal geen problemen met jouw hond en hij is ook niet obsessief op ballen gericht. Echter vindt jouw hond het fantastisch om zo nu en dan eens met die bal te spelen. Joh ga ervoor. Maak plezier! Enne… om bijvoorbeeld de blessures te voorkomen zijn er nog veel meer manieren hoe je met de bal kan spelen. Verstop hem bijvoorbeeld en laat je hond hem opspeuren. Gooi hem (als het weer wat warmer is.. brrrr) in het water, zodat je de ellende van het fysieke stuk niet hebt.

Misschien kan jouw hond zich in huis prima zelf vermaken met zijn balletje, zoals de knappe ballenprinces van Suze Steenbergen op de foto.

Of wat ik met Faye vaak deed; overgooien. Ja serieus. Echt overgooien. We zaten tegenover elkaar, ik gooide de bal, zij ving hem. Vervolgens gooide ze hem mijn richting weer op, ik pakte hem en gooide hem weer naar haar.

Dan nog een belangrijke tip!

Als je af en toe eens met een bal bezig gaat, denk alsjeblieft ook aan de warm-up. Een sporter doet voor hij daadwerkelijk begint ook eerst een warm-up. Dat is niet voor niets. Ik zie vaak mensen de auto uit komen met de hond en gelijk gaan ze een veld op en wordt er direct met die bal gegooid. Het is geen hogere wiskunde dat dit natuurlijk ook veel impact heeft op het hondenlijf. “Koud” de auto uitkomen en direct in standje mega opgewonden en gáááán. Niet zo’n goed idee.

Hier valt nog veel meer over te schrijven zoals kleine verwondingen als microtrauma aan spieren en kraakbeen die zorgen voor langdurige schade. Of pijn aan bepaalde ledematen waardoor de hond probeert te compenseren waardoor de belasting van zijn ledematen verandert wat ook weer kan zorgen voor problemen. Maar voor nu laat ik het hierbij.

De belangrijkste punten zijn benoemd. Nu is het aan jou om kritisch te kijken of gooien met een bal kwaad kan voor jouw hond of dat je prima (gedoseerd) eens met een balletje kan spelen.

Ik wens je veel wijsheid.

Heb je mijn do-it-yourself online cursussen al gespot? Deze drie cursussen hebben reeds duizenden eigenaren en hun viervoeters mogen helpen. Heb jij een hond uit het buitenland, een hond die heel snel overprikkeld is of een hond met verlatingsangst? Check deze drie pareltjes dan zeker! Alle informatie over de online cursussen vind je op deze pagina. Enjoy! ✨

Deze tekst is geschreven door Hondengedragscoach Nina van Tilbeurgh. Het overnemen van dit stuk zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.