Het is shocking hoe vaak dit advies nog gegeven wordt. In artikelen op internet, door andere hondeneigenaren en zelfs door hondenprofessionals… Dat laatste is nog wel het meest schrijnend. Luister hier alsjeblieft niet naar en ‘zie’ wat er echt gaande is.

‘Het hem maar uit laten piepen, janken of blaffen’ is niet alleen ontzettend zielig, onethisch en inhumaan… het schaadt het welzijn van je hond ontzettend.

Een hond met verlatingsangst blaft of jankt niet voor niets. Het is communicatie. Niet mis te verstane communicatie.

Een hond met verlatingsangst blaft, piept of jankt omdat hij in paniek is. Hij stelt zich niet aan en hij doet het ook niet expres. Hij is gewoon hartstikke bang! Het alleen thuisblijven is horror in zijn beleving. Laat je het hem dan echt maar gewoon lekker uitzoeken? Ik hoop het niet.

De gedachte hierachter is dat je je hond zou belonen door naar hem terug te gaan als hij piept of blaft (hallo middeleeuwse gedachtegang!). Als we kijken naar de leerprincipes zou dit in theorie zo kunnen zijn. Echter is het belangrijk dat je jezelf er bewust van bent dat je hond letterlijk schreeuwt om hulp. De stress is hartstikke hoog. Als ik die twee dan tegen elkaar afweeg is het voor mij een no-brainer om gelijk terug te gaan naar de hond. Als hij zo in paniek raakt… dan ga je je hond toch niet laten barsten?

Denk je echt dat je hond op die manier over zijn verlatingsangst heen komt? Denk je niet dat het eerder wéér een horrorervaring op de stapel erbij betekent?

En stel nu dat het op deze manier wel lukt. Jij laat je hond gewoon piepen en blaffen en je komt pas terug als hij stil is. Als je dit een hele tijd volhoudt, dan kan het inderdaad zijn dat je hond stopt. Echter niet omdat hij geen last meer heeft van de verlatingsangst, maar omdat hij het gewoon opgeeft. Je hebt (hopelijk onbewust) gebruik gemaakt van een therapievorm die ‘flooding’ heet op deze manier. Flooding is je hond continu blijven blootstellen aan een situatie die hij vreselijk vindt, in de meest heftige vorm, totdat hij het opgeeft. Hij beseft dat hij toch niet aan deze vreselijke situatie kan ontkomen en geeft het op.

Met een beetje pech heb je op deze manier aangeleerde hulpeloosheid gecreëerd. Een serieuze aandoening waar absoluut niet te licht over gedacht moet worden.

Dus hoor jij dit advies? “Je moet het hem gewoon uit laten blaffen.” Laat het alsjeblieft zo snel mogelijk je ene oor in en je andere oor weer uit gaan.

Hetzelfde met het beruchte zinnetje: “Hij groeit daar vanzelf wel overheen.” Kom op hey… we hebben het over een paniekstoornis. Natuurlijk gaat een hond daar niet vanzelf overheen groeien. 🤦‍♀️ En ook al speelt er deels ook frustratie of fomo mee, it doesn’t matter. Ook deze honden hebben hulp nodig.

Je hond heeft jou nodig om over de verlatingsangst heen te geraken.

Je hond heeft geen stem en kan niet zelf om hulp vragen. Al doet hij dat in principe natuurlijk wel luid en duidelijk aan jou. Maar jij als eigenaar bent degene die de beslissing moet maken om hier serieus mee aan de slag te gaan. Onze honden zijn afhankelijk van ons. Vergeet niet dat wij degenen zijn die ervoor hebben gekozen deze hond in ons huis te verwelkomen. Het is dan ook onze taak om er voor ze te zijn en ze te begeleiden in onze mensenwereld. Op een manier die hun welzijn niet schaadt.

Laat het hem alsjeblieft niet uit blaffen. Zorg dat het helemaal niet zo ver komt en wees op tijd terug. Ga niet over je hond zijn grenzen maar train juist op zijn tempo, in ministapjes. Dan komt het helemaal niet zo ver dat hij hoeft te ‘schreeuwen’ om hulp. ❤️

Meer concrete handvatten nodig hoe dan wél te trainen? Check het boek Be right Back van Julie Naismith eens. Het boek is nu alleen Engelstalig te verkrijgen, maar in het najaar hopen we klaar te zijn met de vertaling naar het Nederlands.

Think twice & be wise!

Heb jij een hond met verlatingsangst en wil jij er echt 100% voor gaan om het te verhelpen? Kan jij je helemaal vinden in de programma’s die ik aanbied? Wil jij met een echte verlatingsangst expert aan de slag? Je bent van harte welkom bij me. De komende maanden staan er nog een paar plekken vrij. Lees hier alles over deze unieke 1 op 1 coach programma’s en wie weet zie ik je snel topper!

Deze tekst is geschreven door Hondengedragscoach Nina van Tilbeurgh. Het overnemen van dit stuk zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.