Dit is echt een geniaal iets dat ik heb geleerd op één van mijn bijscholingen en wat mij en Faye in haar jongere jaren ontzettend geholpen heeft om kalm gedrag te belonen en te versterken. Dit is niet iets waar hondeneigenaren zo 1, 2, 3 opkomen om te gaan doen. Logisch ook. Je moet het maar verzinnen, zeg maar.

Sommige honden hebben wat hulp nodig om in bepaalde situaties rustig te kunnen zijn.

Dit kan variëren van simpel in huis rust pakken tot buiten niet compleet uit hun stekker gaan bij het zien van bepaalde prikkels. Deze training techniek (als ik het zo mag noemen) is geen wondermiddel bij gedragsproblemen. Dat voorop. Er spelen altijd meerdere factoren een rol. Maar… dit is wel een hele leuke en laagdrempelige oefening om eens mee te gaan spelen. Door je hond te belonen voor het doen van juist helemaal niks, kan je hond daadwerkelijk leren om in de toekomst veel sneller kalmer gedrag te laten zien in verschillende contexten. En ze leren ook nog eens dat het fijn is om kalm te zijn. Het levert ze iets op dus hey… het is zo slecht nog niet.

Zeker als jij een hond hebt die het lastig vindt om rust te vinden is dit het uitproberen waard. Als je timing goed is, kan je er ook helemaal geen kwaad mee doen dus geef het eens een kans.

Het hele idee is dat je je hond dus juist beloont als hij letterlijk helemaal niets doet.

Hij ligt bijvoorbeeld rustig in huis, hij gaat rustig bij je zitten of liggen als jij tijdens het wandelen even met iemand staat te kletsen of er komt een prikkel aan waarvan jij het belangrijk vindt dat hij deze negeert. Veel hondeneigenaren en trainers leggen de aandacht op de momenten dat de hond al alert aan het worden is. Op dát moment gaan ze trainen om het gedrag om te buigen. Maar de momenten dat de hond uit zichzelf helemaal niets doet… (en dat is dus vlak voordat hij wél iets gaat doen)… daar wordt vaak niets mee gedaan terwijl dat juist zo’n ontzettend mooie kans voor jou is om dit gedrag te versterken. Het gedrag “gewoon helemaal niets doen”. En als je hier vanaf nu eens op gaat letten dan zal je ervaren dat deze momenten er echt zijn. Ook bij jouw hond. Perfecte kansen om dit gedrag te belonen en te versterken!

Stel.. jij bent buiten aan de wandel en je komt een bekende tegen.

Je staat stil om een praatje te maken en je hond gaat rustig naast je liggen. Laat onverwachts eens een snackje voor zijn neus vallen. Hoppaaa… een beloning. Voor het doen van absoluut helemaal niets. En blijf dit af en toe maar herhalen terwijl je staat te kletsen. Je blijft je hond zo belonen voor het rustig samen met jou wachten. Hetzelfde kan je doen in huis. Als jij een hond hebt die het moeilijk vindt om rust te pakken en hij ligt op een gegeven moment relaxt.. hup, snackje er naartoe. Uiteraard doe je dit niet als hij ligt te slapen (hij zou zich een ongeluk schrikken en het is gelijk klaar met de rust), maar als hij gewoon ergens uit zichzelf gaat liggen dan is ook dit weer een super moment om te belonen.

Wacht hierbij niet af tot je hond al wel “iets” doet.

Dus jij staat buiten te kletsen met iemand, ga dan niet een paar seconden afwachten tot je hond toch gaat reageren. Hij springt bijvoorbeeld op om aandacht te krijgen of begint te piepen. Of hij is sowieso al niet helemaal kalm en nog wat alert. Dit is niet “niets” doen. Pak echt direct je moment zodra je ziet dat je hond volledig kalm is. Bam… beloning erbij en versterken maar.

En denk dus ook eens aan het zien van prikkels waarvan jij het belangrijk vindt dat je hond ze lekker negeert en blijft negeren. Als jouw hond op dit moment geen moeite heeft met bijvoorbeeld joggers en er komt er in de verte eentje aan, je hond ziet hem ook, kijkt alleen even en reageert verder totaal niet… snackje naar zijn mond toe brengen. Weer beloon je hem nu voor het kalm blijven en het doen van helemaal niets. Wacht niet af. Pak je moment direct. Een stuk hieronder leg ik nog verder uit waarom een goede timing heel belangrijk is en waar je verder op moet letten om deze oefening goed uit te voeren.

Maar kan je je voorstellen dat ik op deze manier al heel wat (jonge) honden eigenaren heb kunnen helpen om hun hond te leren kalm te blijven en buiten op straat prikkels te blijven negeren?

Het hoort in hun beleving inmiddels allemaal bij het meubilair als het ware. Op deze manier heb ik onze Faye ook om leren gaan met paarden, koeien en zelfs herten. Van het begin af aan heb ik haar beloond voor het totaal niet reageren op deze dieren. En ik heb een jachthond in huis uit een werklijn he. Deze simpele oefening heeft wel gemaakt dat ze totaal niet met die dieren bezig is.

Vorige week heb ik zo moeten lachen. Vriendlief was vroeg in de ochtend met Faye op pad en ik kreeg het ene filmpje na het andere binnen via WhatsApp. Overal liepen reetjes te dartelen in het wandelgebied. Super mooi om te zien. Dus ik vraag aan hem; “Waar is Faye eigenlijk?”. Toen volgde er een foto van Faye die op een meter afstand van hem lekker aan het graven was.

“Reetjes? Lekker boeiend…”

En natuurlijk (voordat mensen nu gaan lopen steigeren), er gaat wel even een lijntje aan voor alle zekerheid. Het is en blijft een jachthond en ze kan het ineens in haar bol krijgen. Maar tot nu toe is dit nog niet gebeurd en lachen wij ons rot om die fantastische jachthond van ons die hertjes en ander wild ziet als meubilair dat er gewoon allemaal bij hoort.

Kanttekening; ik ben met deze training dus wel begonnen nog vóór er überhaupt een probleem was en nog voor Faye op deze dieren reageerde. Als jij een hond hebt die al wel uit zijn stekker gaat bij het zien van bepaalde prikkels dan is er natuurlijk meer nodig (schakel hulp in als je er zelf niet aan uit komt). Al is er ook dan helemaal niets mis mee om de momenten te belonen dat je hond helemaal niets doet in die situaties. Baadt het niet, dan schaadt het niet.

Oké.. dan nog een belangrijk punt als jij hier ook mee aan de slag gaat.

Als je dit gaat doen is het wel de bedoeling dat het voor je hond dus echt onverwachts komt. Als een cadeautje. Stel dat jij in je jaszak graait en je hond kijkt naar je, dan doet hij alweer wel “iets”. Hij kijkt naar je en waarschijnlijk loopt zijn opwinding ook wat op. Want “jeeeejjj… er komt vast wat lekkers uit die jaszak!”. Dat is dus de bedoeling niet. De kracht zit hem juist in het belonen van relaxt gedrag dat als een verrassing komt voor jouw hond. Het belonen van echt letterlijk helemaal niets doen (en dus ook totaal niet doorhebben dat er een beloning zijn kant op komt).

Hou er wel rekening mee dat als je hier mee gaat starten dat je hond in het begin juist “aan” zal kunnen gaan staan. Hij is verrast door het lekkers dat hij ineens krijgt en misschien komt er nog meer! Hij kan dus juist opspringen en naar je toe komen. In dat geval doe jij dus juist helemaal niets. Ga verder met je ding en wacht af. Het gaat echt om de momenten dat je hond uit zichzelf kalm gedrag laat zien en letterlijk niets doet. Dus je wacht tot je hond weer relaxt verder gaat met niets doen en hoppaaa… er gaat weer een snackje naartoe. Wat ik hierboven al benoemde; let er dus ook op dat je hond niet doorheeft dat je wat lekkers pakt. Wees maar sneaky. Het moet echt een verrassing voor hem zijn en hij moet niet bezig zijn met het voer, met jou of met andere dingen. En door dus heel goed op je timing te letten ga je dit kalme gedrag echt versterken.

Na verloop van tijd zal je ervaren dat je hond steeds relaxter wordt en blijft.

Hij staat op een gegeven moment niet eens meer op als hij het lekkers heeft gekregen en legt zijn koppie weer lekker neer. Zeker voor honden die moeilijk rust kunnen vinden is dit een hele leuke oefening om mee aan de slag te gaan. Faye was in haar puberteit ook behoorlijk opvliegend en onrustig. Dit heb ik bij haar in huis dus ook toegepast. Ik zorgde dat ik altijd snackjes in de buurt had (en ik zorgde dat ik ze sneaky kon pakken zonder dat ze het doorhad) en zodra ze ergens ging liggen en haar kopje neerlegde… snackje voor haar neus.

En reken maar dat het effect had. Waar ze de eerste keren nog enthousiast opsprong van ”Woohooo… meer, meer, meer!” bleef ze na amper twee weken al gewoon liggen. Ze at haar snackje op en ging weer verder met chillen. Top!

En dit is dus de kracht van het belonen van helemaal niets (hij klinkt zo grappig).

Anyway… kijk eens in welke situaties jij dit in zou kunnen zetten en doe er je voordeel mee.

Heb jij een hond die snel overprikkeld is en is relaxt buiten wandelen voor jullie best “een dingetje”? Check mijn online cursus “Help je overprikkelde hond om te ontspannen!” eens. In 9 modules neem ik je mee in de belevingswereld van een overprikkelde hond. Je krijgt een volle rugzak met moderne kennis en oefeningen waar je zelfstandig, op jullie tempo, mee aan de slag kan gaan. Op naar ontspanning! Check hier de cursusinhoud.

Deze tekst is geschreven door Hondengedragscoach Nina van Tilbeurgh. Het overnemen van dit stuk zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.