Wist je dat trainen met een te slaperige hond de verlatingsangst juist kan versterken? Raak dus niet in de verleiding om te ‘cheaten’ in je training en te oefenen wanneer je hond eigenlijk al te ver in dromenland is.

Sommige dingen kunnen zo verleidelijk zijn om te proberen. Je ziet je hond bijvoorbeeld lekker op de bank liggen snurken en je denkt: “Zal ik nu anders gewoon eens proberen te trainen? Misschien is hij nu moe genoeg en gaat het goed? En o ja, ik had van de week ook nog ergens op internet wat tips over verlatingsangst gelezen. Wat schreven ze nu? Dat ik eens kon proberen om stiekem naar buiten te gaan, want dan heeft hij het niet door…”

Gaat niet werken lieverd. Niet doen.

Eén van de belangrijkste dingen in een verlatingsangst training is dat een hond ook in staat moet zijn om te KUNNEN leren.

Dat is geen hogere wiskunde. Maar hoeveel denk je dat een hond die al te ver weggedoezeld is nog echt leert? Zou er echt nog iemand thuis zijn in dat koppie? Zou hij echt de gehele training helemaal helder van geest mee krijgen? Het antwoord is nee.

En ik snap het, echt. Het kan er zo heerlijk uit zien. Jij bent aan het trainen en je ziet je hond helemaal relaxed liggen. Nauwelijks reagerend en compleet in ontspanning! Af en toe misschien eens wat met die oogjes knipperen en naar je kijken, maar verder is hij totaal niet bezig met de training. Het kan zo verleidelijk zijn om dan toch door te gaan met je training en zelfs vaker dit soort slaapmomenten te pakken voor een training.

Maar een hond in die gemoedstoestand krijgt niet voldoende mee. Echt niet. Dus alles wat je doet aan training, is in feite voor niets.

Wat ik vaak hoor van mijn klanten is: “Ja maar, hij deed wel even zijn ogen open bij iedere stap hoor. Hij was wakker!” En ik begrijp dat het zo geïnterpreteerd wordt. Maar als ze wat wegdoezelen of op het punt staan in slaap te vallen, kan je altijd nog wat kleine reacties zien. De oogjes die even een beetje opengaan of je ziet even een klein beweginkje met een oortje. Een wenkbrauw die beweegt… 

Dit is echter toch heel wat anders dan een hond die écht wakker is en de hele training bewust meemaakt en meekrijgt.

Daarnaast loop je ook nog een heel groot risico.

Als jij stiekem weggegaan bent en je hond wordt ineens wakker… grote kans dat hij zich te pletter schrikt en gelijk in paniek raakt. Weer een negatieve ervaring erbij. En een heftige ook. Precies wat we niet willen in een verlatingsangst training. Sneak dus nooit zomaar weg als je hond ligt te slapen.

Verlatingsangst hond slapen

Maar hoe weet je nu of jouw hond er nog voldoende bij is met zijn koppie of dat hij eigenlijk te slaperig is voor een verlatingsangst training?

Is jouw hond op het oog altijd heel chill in een verlatingsangst training, maar merk je dat het niet stabiel wordt en dat je hond regelmatig toch in paniek raakt? Dan is dit echt een waardevolle om uit te sluiten. Train je per ongeluk niet met een veel te slaperige hond?

Wat zie je als je hond wakker genoeg is en de verlatingsangst training voldoende meekrijgt?

✅ In de minuut rustpauze tussen de verschillende stappen zie je een hond vaak wat wegdoezelen. De oogjes staan zachter en gaan wat meer knipperen en zelfs dicht. Maar zodra jij opstaat om je volgende stap uit te voeren, zie je heel duidelijk dat de ogen gelijk groter en helder worden. Je ziet hondse alertheid. Pas in de volgende rustpauze gaan de oogjes weer op doezelstand.

✅ Je ziet duidelijk reactie op geluiden die jij maakt. Doe je de deur van het slot? Dan zal je waarschijnlijk beweging zien met de oren, ogen, wenkbrauwen en misschien kijkt de hond zelfs wel op. Hij hoort jouw handelingen dus duidelijk.

✅ Je hond registreert heel duidelijk jouw safetycue. Of je nu een handgebaar of een zinnetje gebruikt, je ziet duidelijk dat jouw hond kijkt en het in zich opneemt. Hetzelfde met jouw vertrek. Hij ziet je áltijd weggaan.

Wanneer je hond tijdens de laatste stap (dit is de langste tijdsduur van de verlatingsangst training) in slaap valt, is dat helemaal niet erg. Super juist dat hij zich zo heerlijk over durft te geven aan ontspanning! Als hij jouw safetycue en jouw vertrek maar écht heeft meegekregen. Dat is het belangrijkste.

Wat zie je als je hond te slaperig is voor een verlatingsangst training?

❌ Je hond ligt ergens en die oogjes gaan soms nog wel even op spleetjes open als jij opstaat om een stap uit te voeren, maar hij blijft eigenlijk gewoon in doezelmodus. Zoals in de rustpauzes. De kans is groot dat je hond hier echt te sleepy is en de training niet goed meekrijgt.

❌ Je merkt dat er nauwelijks reactie komt op bv. het openen van de deur of het op slot draaien van de deur. Alsof je hond het niet eens hoort. En in feite is dat dus ook zo. Hij is er niet meer bij en registreert het niet eens.

❌ Als je hond echt in dromenland is zie je misschien af en toe wat getrappel met de pootjes, van die droom-stuiptrekkingen met de bek en soms ook echt gegrom of geblaf in de slaap.

❌ Je gaat schrikreacties zien. Hele snelle en abrupte bewegingen. Je hond ligt bv. opgekruld op de bank en als een duveltje uit een boxje veert hij ineens omhoog. Of je hond schrikt wakker van een geluid, je ziet hem even de kamer in kijken om te checken waar jij bent, hij realiseert zich dat hij alleen is en PATS… nog een schrikreactie (of zelfs paniek).

Het kiezen van het juiste moment om te trainen op verlatingsangst kan in het begin echt een gepuzzel zijn. Maar het hoort er echt bij. Jij gaat je hond steeds beter leren kennen en na een paar weken lukt het je al veel beter om het juiste trainmoment te vinden. Echt waar topper! ❤️

Liefs,

Nina 😘

Heb jij een hond met verlatingsangst en wil jij er echt 100% voor gaan om het te verhelpen? Kan jij je helemaal vinden in mijn visie, werkwijze en de programma’s die ik aanbied? Wil jij met een gecertificeerde verlatingsangst expert aan de slag? Jullie zijn van harte welkom bij me. Lees hier alles over de unieke 1 op 1 coach programma’s, boek direct jouw startsessie en ik zie je snel topper!

Deze tekst is geschreven door Hondengedragscoach Nina van Tilbeurgh. Het overnemen van dit stuk zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.