Misschien herken je deze situatie wel. Jouw hond heeft moeite met visite, maar jij (en eventueel je gezin) zijn helemaal zijn veilige haven. Jullie zijn vertrouwd voor hem. Daarnaast zijn er misschien nog een paar familieleden of kennissen waar jouw hond knetterdol op is. En toch gaat hij enorm uit zijn plaat als zij het huis binnenkomen. Wat gebeurt hier nu?
Dus… zodra één van deze mensen het huis binnenkomt begint de hond als een gek te blaffen en te grommen. Hij lijkt de persoon in kwestie totaal niet meer te herkennen. Pas na een tijdje bedaart hij wat en… pats! Het lijkt alsof er een knop omgaat. Ineens is hij weer de vrolijkheid zelve en begroet hij de persoon uitbundig.
Wat gebeurt hier nu? Hoe kan dit?
Op het moment dat een hond ergens moeite mee heeft en zich bedreigd voelt, dan stijgt de spanning heel snel. De stress loopt in sneltreinvaart op. Wanneer het stress-niveau van een hond te hoog is, dan volgt er als het ware een blokkade in de hersenen. De hond is niet meer bereikbaar en niet meer aanspreekbaar, hij reageert volledig uit reflex en hij kan niet meer nadenken.
Wat je dus vaak ziet is dat hij als een kip zonder kop tekeer gaat. Als je goed oplet, dan zie je ook dat hij zijn neusje niet meer gebruikt om te ruiken.
Het hele lichaam staat in de actiestand en de hond verkeert in een soort rage. Het enige dat hij ervaart is dat er iemand zijn veilige omgeving binnenkomt. Het is dikke, foute boel in zijn beleving! Doordat hij vanwege de stress zo ver over het kookpunt zit, gebruikt hij zijn zintuigen niet meer om te checken wie het is. Sterker nog; hij kán zijn zintuigen niet eens meer gebruiken.
En weet je nog? Een hond beleeft de wereld via zijn neus. Hij doet informatie op met zijn neus.
Na een tijdje zakt de stress wat en dan zie je dat hij zijn neusje gaat gebruiken. En heeeeyy.. dan herkent hij de persoon in kwestie weer. Dan zie je dat hij ineens omslaat.
Hier zie je dus hoe een enorm groot effect stress kan hebben op een hond. Ze staan letterlijk niet meer open voor hun omgeving, zijn niet meer bereikbaar, kunnen niet meer leren en reageren volledig uit reflex. Een soort van “eerst schieten, dan vragen stellen.”
Pas wanneer de spanning gezakt is, kunnen ze weer nadenken en staan ze weer open om informatie te verzamelen.
Daarom is het zo belangrijk dat wanneer je gaat werken aan gedragsproblemen, je weet wat stress met je hond doet. Hoeveel impact het heeft. Het is van groot belang dat jij zicht krijgt op hoe de stress-opbouw van je hond is.
Is de stress te hoog? Dan kan je niets meer. Je hond staat volledig in de overlevingsstand.
Hoe vervelend het ook is; corrigeer je hond niet voor zijn gegrom of geblaf! Check dit artikel. Je hond gaat niet zo tekeer om jou te pesten of om jou voor gek te zetten. Hij doet het ook niet omdat hij zich zo fijn voelt… Hij voelt zich hartstikke bedreigd en kan er niets aan doen. Hij denkt niet na over zijn gedrag. Het gedrag is slechts een gevolg van hoe hij zich vanbinnen voelt.
Ga je corrigeren? Dan vererger je de situatie alleen maar.
Je hond voelt zich al onveilig en als hij dan ook nog eens op zijn kop krijgt (van de mensen die zijn veilige haven horen te zijn), dan gaat hij zich echt niet fijner voelen. Mogelijk linkt hij jouw correctie nog eens extra aan de bedreigende prikkel.
De kans is heel groot dat het gedrag door de correcties alleen maar verergert en dan zijn jullie nog verder van huis.
Dit verhaal kan je natuurlijk ook rechtstreeks doortrekken naar de wandelingen. Als jij een hond hebt die uitvalt, dan is er op die momenten ook sprake van een veel te hoog stress-niveau. Het is onmogelijk om op zo’n moment te trainen met je hond.
Wil je hier iets aan veranderen? Dan zal je eerst moeten werken aan de onderliggende emotie (vaak angst) en moeten zorgen dat die stress omlaag gaat. Pas dan staat jouw hond open voor leerervaringen en kan je hier mee aan de slag gaan. Lees hier een artikel over de zogenaamde stress-emmer. Daar kan je alvast wat handvatten uithalen om met die stress aan het werk te gaan.
En hoe verder dan? Door hulp in te schakelen. Dé gouden tip of hét stappenplan op maat dat perfect bij jullie aansluit, ga je niet vinden op internet.
Was het maar zo simpel.
Blijf niet aanmodderen en ga voor succes. Dan kunnen jullie straks allemaal weer heerlijk ontspannen en van elkaar genieten.
Heb jij een hond die snel overprikkeld is en is relaxt buiten wandelen voor jullie best “een dingetje”? Check mijn online cursus “Help je overprikkelde hond om te ontspannen!” eens. In 9 modules neem ik je mee in de belevingswereld van een overprikkelde hond. Je krijgt een volle rugzak met moderne kennis en oefeningen waar je zelfstandig, op jullie tempo, mee aan de slag kan gaan. Op naar ontspanning! Check hier de cursusinhoud.
Deze tekst is geschreven door Hondengedragscoach Nina van Tilbeurgh. Het overnemen van dit stuk zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.
Recente reacties