“Hij is nu een maand bij ons en het is een ramp! Hij valt buiten uit naar andere honden en mensen, bezoek kan niet binnenkomen zonder dat de hond ze op wil vreten en hij begint nu zelfs te grommen naar ons!”
Het is ontelbaar hoe vaak ik een hulpaanvraag als deze in mijn e-mail ontvang of een soortgelijk iets op social media lees. Adoptanten hebben net een herplaatser (al dan niet uit het buitenland) en in no time lopen ze tegen allerlei gedragsproblemen aan. Is je in de vorige zin het woordje “net” opgevallen? Want ja, een maand en zelfs een paar maanden is voor een herplaatser nog hartstikke pril!
Wees je daar alsjeblieft van bewust als jij voor een herplaatser kiest.
Zo’n hond zit in een complete rollercoaster. Heel zijn leven is veranderd. Van het vertrouwde, de situatie die bekend voor hem was, is hij in een compleet vreemde omgeving terecht gekomen met vreemde mensen in een huis. Hij is misschien bang, hij is sowieso gestrest, hij kan niet weg, hij weet niet waar hij terecht is gekomen en hij weet niet dat dit huis nu ook zijn nieuwe huis is.
Daar heeft hij tijd voor nodig! In de meeste gevallen veel tijd. Veel meer tijd dan adoptanten denken.
Dus sta je te popelen om jouw (buitenlandse) hond binnenkort te verwelkomen? Trap dan alsjeblieft niet in de valkuil om te hoge verwachtingen te hebben en al allerlei dingen met je hond te willen. Dat is heel moeilijk (natuurlijk ben je enthousiast en wil je zo snel mogelijk leuke dingen met jouw lieverd), maar verplaats je alsjeblieft in de hond.
Hij weet niet dat hij gered is. Hij weet niet dat jullie zijn nieuwe gezin zijn. Daar heeft hij tijd voor nodig.
Dus ga jij na een paar dagen (of nog sneller, dezelfde dag zelfs) al doodleuk een hele ronde met je hond wandelen, dan gooi je een hond die stijf staat van de spanning zo in het diepe. In plaats van dat je hem helpt om de spanning van de hele verandering te verwerken zit je er alleen maar méér stress in te pompen. Al die prikkels die verwerkt moeten worden… Het is zó veel en zó overspoelend.
Even een nuance tussendoor.
Het hoeft niet perse bij iedere hond zo te lopen natuurlijk. Het zijn allemaal individuen. Je kan ook het geluk treffen dat een hond weinig stress ervaart en zich heel snel weet aan te passen. Maar dit is eerder uitzondering dan regel, dus ik schets graag een realistisch beeld van wat er nu eenmaal vaak gebeurt in de praktijk. Dus heb jij een hond bij wie het allemaal heel soepeltjes verliep? Ik doe een vreugdedansje voor jullie!
Terug naar het onderwerp en het grootste gedeelte van de herplaatsers.
Laat de hond nu eerst gewoon eens wennen aan jou, eventueel je gezinsleden en het huis. Dat is meer dan genoeg voor de eerste periode. Geef hem ook de kans om tot zichzelf te komen en wat stress te verwerken. Dus nog even geen wandelingen, nog even geen bezoek ontvangen, nog even niet alleen thuis laten enzovoorts. Dat komt allemaal wel.
Mensen vragen me dan vaak; “Ja maar Nina, hij moet zijn behoefte toch doen?” Klopt, zou heel fijn zijn als hij dat ergens kan doen. 😉 Kijk of je de hond zijn behoefte bijvoorbeeld even in de tuin kan laten doen. Heb je geen tuin? Kijk dan voor een prikkelarm stuk vlakbij je huis. Lukt dit niet omdat je hond heel erg bang is om een tuigje aan te krijgen of omdat hij bijvoorbeeld nog helemaal niet naar buiten durft? Schakel hulp in om een fijn stappenplan op maat te krijgen.
Steek eerst in op ontspanning en het opbouwen van een mooie vertrouwensband.
Gebruik de eerste periode om elkaar te leren kennen en af te tasten. Als jouw hond nog wat angstig is voor jou of eventueel je gezinsleden, hoe wil je dan zijn steun en toeverlaat zijn in de vreemde wereld waarin je hem mee gaat nemen? De buitenwereld, de wandelingen, alle prikkels, alle indrukken.
Het is veel gemakkelijker om rustig aan meer met je hond te gaan ondernemen en hem op die manier te begeleiden in zijn leventje dan dat je te hard van stapel loopt, er serieuze problemen ontstaan en je dus al heel snel bij een professional aan de bel moet trekken voor hulp.
Want als ik heel eerlijk ben; de meeste hulpaanvragen die ik ontvang in verband met problemen met een herplaatser hadden echt voorkomen kunnen worden door de hond veel meer tijd te geven en nog even helemaal niets van hem te verwachten. De ene hond heeft daar 3 weken voor nodig, een andere hond misschien 3 maanden.
Of langer… Daar zal je rekening mee moeten houden als je besluit om voor een herplaatser te gaan.
Stap er zo blanco mogelijk in en zorg dat je alle tijd hebt om jouw hond te laten wennen. Kan je dit niet omdat je bijvoorbeeld maar 1 week vrij kan nemen van je werk? Begin er dan gewoon niet aan. Want onderaan de streep is het altijd de hond die er dan de dupe van is.
Hoeveel tijd dan wel? Neem minimaal 4 vrij weken is mijn advies. En dan nog kan het zijn dat jouw hond bijvoorbeeld nog niet alleen thuis kan zijn na die 4 weken. Dus denk ook na over een vangnet. Kan je oppas regelen? Is er misschien familie of een vriendin die jou kan helpen door op de hond te passen als jij aan het werk bent?
Je kan dit proces van wennen, acclimatiseren en vertrouwen opbouwen niet afdwingen. Dat is iets dat moet groeien tussen jullie, op het tempo van de hond. En op jouw tempo. Ook jij kan in het begin wat gemixte gevoelens hebben en twijfelen of het wel een juiste match is. Geeft niks, hoort erbij, is menselijk.
Gun je hond en jezelf dus de tijd.
Dus… denk jij erover na om een herplaatser te adopteren? Denk dan alsjeblieft ook aan wat ik nu met je deel. Voor het welzijn van jouw nieuwe maatje.
Heb jij een hond uit het buitenland of verwacht jij binnenkort jouw nieuwe maatje uit het buitenland? En wil jij hem een zo goed mogelijke start geven? Is hij er al maar loopt het allemaal niet zo lekker? Check mijn online cursus “Goed op weg met je buitenlandse hond” eens. Het zijn 9 modules vol met informatie, opdrachten en tips en je hebt levenslang toegang. Klik hier om te zien wat er aan bod komt.
Deze tekst is geschreven door Hondengedragscoach Nina van Tilbeurgh. Het overnemen van dit stuk zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.
Recente reacties