Ben jij van plan om een hond te verwelkomen in je gezin? Kijk dan verder dan dat mooie, lieve, leuke of stoere uiterlijk. Mensen vallen in eerste instantie op wat ze zien. Niet alleen werkt dit zo bij mensen onder elkaar, maar heel vaak ook bij de keuze van een hond. Maar dit is niet wat een goede match maakt… en de hond is daar uiteindelijk altijd de dupe van.

Misschien heeft de buurvrouw een geweldig lieve Cocker Spaniël wat zo’n ontzettend leuk beest is.

Dus jij wilt ook een Cocker Spaniël! Of je hebt iemand ontmoet met een super mooie Cane Corso. Stoere hond! Die moet jij ook! Misschien ben je tijdens een wandeling een prachtige Australian Shepherd tegengekomen. Wauw, wat een prachtbeest! Dat gaat ‘m worden! Of hebben jouw beste vrienden een Bouvier en ben je helemaal dol op die hond. Jij wilt ook een Bouvier!

En wat denk je van de vele stichtingen in Nederland die zich bezig houden met het herplaatsen van honden? Vaak moet je het doen met een foto, een beknopte omschrijving en eventueel wat filmpjes. Op slag verliefd! Love at first sight!

Maar eerlijk? Dit is niet wat een goede match maakt. Dit is niet waar het om draait.

Wat zoek jij in een hond? En nog belangrijker; wat heeft de betreffende hond nodig om een veilig, ontspannen en gelukkig leven te hebben? Wat zijn de behoeftes van de hond?

Als jij van jezelf weet dat je niet een heel actief persoon bent, dan past een hond met een flinke werkdrift vanzelfsprekend niet zo lekker bij je. Als jij veel mensen over de vloer krijgt, dan is een hond die erom bekend staat geen allemansvriend te zijn wellicht ook niet zo’n goed idee.

Heb jij de wens om je hond lekker los te laten lopen, dan kan een zeer sterke jachtdrive wellicht roet in het eten gooien. Als het jouw eerste viervoeter gaat worden, dan is het kiezen van een hond met een zeer pittig karakter misschien ook niet zo’n strak plan.

Heb jij een heel druk gezin? Dan kan dit voor het welzijn van een zeer prikkelgevoelige hond funest zijn. Heb jij niet heel erg veel tijd om een hond stapje voor stapje te begeleiden en ben je niet bereid om hulp in te schakelen als het nodig is? Dan is een herplaatser met een rugzakje niet bepaald ideaal.

En heel gaaf hoor, een flinke krachtpatser als hond met spieren waar Vin Diesel zelfs bij verbleekt, maar kun jij deze hond fysiek houden als er iets mis gaat op straat?

Om nog maar niet te spreken als de film Hachi weer eens op TV is geweest. Hoppaaa.. we gaan massaal aan de Akita!

Te vaak worden er impulsaankopen gedaan.

Volledig gebaseerd op uiterlijk of de fijne ervaringen van andere mensen met zo’n hond. Onverstandig.

Breng heel kritisch in kaart wat jij zoekt in een hond en wat jij een hond te bieden hebt. En heb jij dan echt een hond op het oog? Kijk dan nóg kritischer wat die hond nodig heeft en of jij aan zijn behoeftes kan voldoen. Kun jij de hond geven wat hij nodig heeft?

Kijk dus verder dan alleen dat lieve, stoere en mooie koppie.

Want een slechte match… dat kent uiteindelijk alleen maar verliezers. En de hond is degene die daar onderaan de streep altijd de dupe van is.

Waar jij je hond ook vandaan haalt; fokker, asiel, herplaatsorganisatie, stichting… Vraag door! Ga op onderzoek uit. Verzamel zoveel mogelijk informatie. En om het nog wat gezelliger te maken; zelfs als jij je volledig voorbereid hebt, super verdiept hebt in de hond en alles helder hebt… zelfs dan kan het gebeuren dat het anders uitpakt. Dat je voor onverwachte dingen komt te staan.

Ik zeg altijd over mijn eigen hondje; ik heb geen Springer Spaniël, maar ik heb FAYE. En Faye is een individu met haar eigen karakter en behoeftes. En er wijken bij haar toch echt bepaalde dingen af van de “ras standaard” van de Springer Spaniël. De bereidheid om aanpassingen te doen moet er zijn als je ervoor kiest om een hond te nemen.

Check dit artikel voor een uitgebreide uitleg over dit onderwerp.

Iedere hond heeft een eigen ik-je. Net zoals wij dat hebben. En wij kiezen ervoor de hond in huis te nemen. De hond is niet degene die ervoor kiest om bij ons te komen wonen.

Dus het is ook onze verantwoordelijkheid om de hond te geven wat hij nodig heeft en te zorgen dat hij een veilig, ontspannen en vooral gelukkig hondenleven krijgt.

Bezint eer ge begint.

Deze tekst is geschreven door Hondengedragscoach Nina van Tilbeurgh. Het overnemen van dit stuk zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.