In het straatbeeld zie ik het continu gebeuren. De honden die bij iedere stoeprand moeten gaan zitten voor er overgestoken wordt. Vaak nog met een duw op de kont als de hond niet direct gaat zitten. Ook in mijn trajecten gebeurt het. We gaan samen voor de eerste keer een wandeling maken (de eigenaresse, ik en de hond) en wat zie ik? Steeds maar weer wordt er een “zit” gevraagd als er even gewacht moet worden. Soms wel 20x in één wandeling. Of vaker…
Trots wordt het gepresenteerd. Hij kan zitten!
Wauw, wat is ‘ie slim en leert hij snel. Die “zit” aanleren lijkt zo normaal te zijn voor hondeneigenaren. En als we kijken wat door mensen als normaal wordt gezien lijkt het erop dat een hond die kan zitten automatisch dus als goed opgevoed beschouwd wordt. Het lijkt er ook op dat mensen een zit zien als rustig gedrag. Maar serieus… waarom zou een hond die gewoon staat niet rustig of goed opgevoed zijn? Staand wachten om de deur uit te gaan en staand wachtend om over te steken. Daar gaat het toch om? Dat de situatie veilig en prettig blijft voor je hond en andere mensen en dieren? Dat je niet de straat overgesleurd wordt? Dat je hond gewoon effekes blijft wachten?
Waarom ik dit onderwerp aankaart is omdat ik je ogen graag wil openen wat continu moeten zitten doet met het hondenlichaam. Iets waar veel baasjes totaal niet bij stilstaan omdat ze het niet weten. Daar wil ik verandering in brengen.
Het steeds gaan zitten en weer opstaan is belastend voor het hondenlichaam.
Het kan zelfs zeer pijnlijk zijn wanneer jij je hond veel vraagt om te gaan zitten en hem daarbij dwingt. Een zit is helemaal geen basishouding van een hond. In de vorige eeuw (begin vorige eeuw serieus he) heeft iemand besloten dat de “zit” absoluut in gehoorzaamheidscursussen geleerd moest worden. En daar ontstond de ellende.
Voor iedere scheet gedwongen moeten zitten kan tot gezondheidsklachten zoals artrose leiden.
Er komt gewoon heel veel druk te staan op knieën, heupen en ellebogen. Het kan zelfs het begin van HD veroorzaken bij pups die steeds moeten gaan zitten. Het heupgewricht ontwikkelt niet goed en het is veel te belastend voor dat puppenlijf.
Als je hond uit zichzelf gaat zitten is het een ander verhaal. Veel honden doen dit als ze in de verte bijvoorbeeld iets zien waarvan ze willen checken wat het is. Zo kunnen ze beter focussen. Of kijk naar pups. Zij gaan in de puppy tijd sowieso heel veel zitten om hun omgeving beter in zich op te kunnen nemen, informatie te verzamelen en de kat uit de boom te kijken in een spannende situatie. Maar als je dan weer kijkt naar bijvoorbeeld straathonden in het buitenland dan is het opvallend dat ze maar heel weinig zitten. Vaak struinen ze rond of liggen ze rustig.
Als argument hoor ik nogal eens; “Ik laat mijn hond zitten voor hij eten krijgt want anders trekt hij alles uit mijn handen.” Wat je wil is dat je hond wacht, toch? Dat hij niet als een malloot op dat eten duikt? Dus leer je hem een wacht aan. En daar hoeft hij helemaal niet voor te zitten. Een hond kan prima staand wachten.
Zelfde eindresultaat, geen onnodig ongemak voor je hond.
En af en toe eens een zit vragen is natuurlijk ook geen ramp. Waar dit artikel over gaat zijn de honden die keer op keer maar weer moeten zitten van hun eigenaar. Voor ieder wissewasje. En nog met een flinke duw naar beneden ook.
Laat dat zitten als het niet nodig is daarom gewoon eens vaker lekker zitten.
Veel beter en gezonder voor je hond.
Check ook dit interessante artikel van de wereldwijd bekend Turid Rugaas eens. Een mooi stukje waarin zij uitlegt waarom zij al vele jaren geleden gestopt is met het vragen van een ”zit” aan honden. Enjoy! http://www.turid-rugaas.no/sit.html
Volg je me al op Facebook en Instagram? Daar plaats ik regelmatig interessante kennis en tips & tricks over honden en hondengedrag. Zie ik je daar?
Deze tekst is geschreven door Hondengedragscoach Nina van Tilbeurgh. Het overnemen van dit stuk zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.
Recente reacties