Trap jij ook in de valkuil dat je teveel vasthoudt aan het ras van je hond en vergeet te kijken naar hem als individu? Voor het welzijn van je viervoeter en voor jullie leven samen is het goed om het ras van je hond eens los te durven laten. Kijk naar hem als individu. Niet als ras. Leer je eigen hond kennen. Hij is, net als jij, een uniek individu met zijn eigen mooie eigenschappen en karakter.

Als mensen een hond in huis gaan nemen, dan gaan ze vaak eerst op internet rondneuzen tussen de verschillende rassen. Er is heel erg veel rasinformatie te vinden. Er zijn zelfs websites waar je zo aan kunt klikken wat je in een hond zoekt. Hoppa, je keuzes aanklikken en rooooooeeetsjjjj…

Je krijgt een lijst met geschikte rassen. Nou, perfect toch?

Allemaal leuk, maar alles wat er op internet te vinden is over die rassen is algemene informatie. Bij een beetje switchen tussen de verschillende rassen zie je vaak nog dezelfde soort informatie staan ook.

* Heeft minimaal 2 uur per dag beweging nodig.

* Heeft daarnaast ook geestelijke uitdaging nodig.

* Is gevoelig en een harde hand werkt averechts.

* Is zacht en tolerant naar kinderen.

* Moet consequent opgevoed worden.

En natuurlijk, het geeft wel houvast. Bij sommige rassen staat er bijvoorbeeld ook duidelijk dat het geen allemansvrienden zijn. Ben jij iemand die om de haverklap visite krijgt.. dan is zo’n hond uiteraard niet zo’n goed idee.

Ik zeg dus NIET dat die ras informatie onzin is.

Dat is de boodschap absoluut niet. Want ras eigenschappen zitten er nu eenmaal in. Veel honden zijn voor specifieke doeleinden gefokt en hebben dus ook rastypische eigenschappen. Maar het is en blijft wel allemaal algemene informatie. En jouw hond is een individu met zijn eigen karakter, zijn eigen leerervaringen, zijn eigen rugzakje, zijn eigen behoeftes en zijn eigen voorkeuren.

Het kan dus zomaar eens zijn dat jouw hond van een ras is dat bekend staat als kindervriend, maar dat in de praktijk blijkt dat jouw hond echt niet van kinderen houdt. Nu niet en nooit niet. Het kan ook zijn dat jij een ras hebt dat er bekend om staat graag voor en met de baas te willen werken, maar dat jouw hond toch echt anders in elkaar steekt. Misschien staat het ras van je hond erom bekend dat ze niet snel van hun stuk te brengen zijn, maar is jouw hond ontzettend prikkelgevoelig en zit zijn stress emmertje heel snel vol.

Of misschien heb jij een ras dat er bekend om staat dat ze veel energie hebben en veel moeten bewegen, maar kan jouw hond die lange wandelingen en activiteiten helemaal niet aan. Of andersom he… Een ras waarvan gezegd wordt dat ze juist niet veel beweging nodig hebben. Misschien heb jij net een hond van dat ras die wél veel beweging en uitdaging nodig heeft.

Wat ik dus bedoel is; ik heb geen Engelse Springer Spaniël, maar ik heb Faye.

En Faye is net als ik een individu. Als ik kijk naar de ras informatie van de Engelse Springer, dan kan ik toch zo een aantal kenmerken wegstrepen.

Zou heel goed zijn met kinderen. Nou.. als ik ooit een kindje krijg, dan ga ik er toch een hele kluif aan krijgen om dat met Faye in goede banen te leiden. Is heel vriendelijk en vrolijk naar onbekende mensen. Eh.. nou nee. Faye moet niks van vreemde mensen hebben. Is heel energiek en heeft flink veel beweging nodig. Ga ik met Faye langer wandelen dan 1,5 – 2 uur op een dag, dan heb ik een onrustige en compleet overprikkelde stressbal in huis die de indrukken niet kan verwerken.

Pin je dus niet vast op het ras, maar kijk objectief naar jouw hond en wat hij nodig heeft. Schuif dat ras even aan de kant.

Zeker als er in jouw ogen probleemgedrag speelt. Want wat is de oorzaak van die problemen? Kan het misschien zo zijn dat je teveel vasthoudt aan hoe jouw hond zou MOETEN zijn omdat hij van ras X is? En zijn jouw verwachtingen van de hond daar misschien ook op gebaseerd?

Dit is iets wat ik in de praktijk toch wel heel vaak tegenkom namelijk.

Als ik met mensen een traject instap, dan beginnen we altijd met het inzoomen op de hond. Wat voor hond hebben de mensen in huis? Wat is zijn energie niveau? Hoe is de stress opbouw? Hoe is zijn karakter? Wat vindt hij leuk? Wat vindt hij niet leuk? Waar heeft hij moeite mee? Hoeveel beweging heeft deze hond nodig? Hoe is zijn behoefte aan geestelijke uitdaging? Hoe is zijn “werk” behoefte? Hoe steekt de hond in elkaar?

En vooral; wat doen ze op dit moment allemaal met de hond en hoe zien de dagen eruit? En matcht dat met de behoeftes van deze individuele hond en met wat hij aankan?

Heel vaak blijkt toch dat er teveel gekeken wordt naar het ras.

En niet naar de individuele hond. Er worden ellenlange wandelingen gemaakt en er worden allerlei cursussen gedaan (want dit ras heeft dat nodig), maar de betreffende hond loopt gewoon op zijn tandvlees.

En als ik dan benoem dat er flink geschrapt moet gaan worden met activiteiten of dat er gekozen moet worden voor andere (rustgevende) activiteiten dan krijg ik steevast te horen; “Maar dit ras heeft echt veel beweging nodig hoor! Dat is echt te weinig!”.

Ja ja, heel leuk dat dat ras zoveel nodig heeft. Maar je hebt geen RAS. Je hebt (vul naam maar in). En op dit moment is de balans tussen actie en rust voor deze hond gewoon niet lekker kloppend.

Wat er ook vaak gebeurt is dat iemand aan de bel trekt met “Ik heb nu al 30 jaar Teckels en dat ging altijd fantastisch en met deze kom ik er gewoon echt niet aan uit”. Nee, dat kan kloppen. Ook al zijn het allemaal Teckels, het zijn geen kopietjes van elkaar. Het zijn individuen.

Of familieleden hebben toevallig broer en zus uit hetzelfde nest en één van de twee loopt tegen problemen aan. Terwijl ze van hetzelfde ras zijn en ook nog uit hetzelfde nest. Hoe kan dat nou?

Tja.. ik ben gelukkig ook niet precies hetzelfde als mijn broertje (sorry Sonny, no offence).

De fokker speelt hier overigens ook een hele grote rol in. Komt jouw hond van een goede fokker, dan zal deze persoon echt al een goed beeld hebben van jouw pup als individu. Hij of zij kan jou al goede informatie geven over hoe de pup in elkaar steekt, naast de algemene ras informatie. Er is al wat bekend over zijn karakter en eventuele aandachtspunten.

Maar helaas worden pups nog steeds veelvuldig aangeschaft bij een broodfokker of een fokker die het allemaal niet zo nauw neemt en de pup zo aan je meegeeft. Je kunt je misschien voorstellen dat je in het laatste geval helemaal niet weet wat voor hond je eigenlijk in huis krijgt.

Wat ik je dus op het hart wil drukken; durf het ras van je hond eens los te laten en start met het kijken naar en observeren van JOUW hond.

Leer hem kennen.. als individu. Niet als ras.

Als je dat gaat doen, dan krijg je pas écht kennis over jouw hond. Dan ga je zien wat hij écht nodig heeft. En dat kan echt zo’n “Ahaaaa” momentje worden. Het geeft lucht. Want misschien kom je er nu wel achter dat er helemaal niets mis is met jouw hond maar dat je er even aan voorbij bent gegaan dat je een individu in huis hebt en niet alleen maar een ras.

En als het je gaat lukken om jouw hond te gaan zien voor wie hij is, met alle mooie kanten en minder leuke kanten en met zijn eigen behoeftes, voorkeuren en karaktertje, dan kan dat alleen al heel erg veel lucht en ruimte geven om anders met hem om te gaan.

Je leert hem als het ware opnieuw kennen. Je kunt hem nu gaan geven wat hij écht nodig heeft. Als individu.

Laat het eens bezinken en stel jezelf de vraag; in hoeverre speelt dit verhaal bij jullie? Zie jij jouw hond al als individu of hou je nog teveel vast aan hoe jouw hond zou MOETEN zijn omdat hij van ras X is?

Ik wens je veel mooie inzichten.

Heb jij een hond die snel overprikkeld is en is relaxt buiten wandelen voor jullie best “een dingetje”? Check mijn online cursus “Help je overprikkelde hond om te ontspannen!” eens. In 9 modules neem ik je mee in de belevingswereld van een overprikkelde hond. Je krijgt een volle rugzak met moderne kennis en oefeningen waar je zelfstandig, op jullie tempo, mee aan de slag kan gaan. Op naar ontspanning! Check hier de cursusinhoud.

Deze tekst is geschreven door Hondengedragscoach Nina van Tilbeurgh. Het overnemen van dit stuk zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.