Verrijking.. tja. Een term die je misschien weleens tegen bent gekomen op het internet. Maar wat is dit nu precies, die verrijking? Wat heeft het voor meerwaarde? Wat doet het voor moois voor de kwaliteit van jouw hond zijn leven? En hoe kun je hier nu op een hele makkelijke manier voor zorgen?

Heel kort in Jip en Janneke taal uitgelegd is verrijking het aanbieden van bepaalde dingen/zaken/prikkels die het natuurlijke gedrag van honden stimuleren.

Je maakt het leven van je hond interessanter en leuker en je geeft hem de mogelijkheid om lekker hond te zijn. Je komt tegemoet aan zijn hondse behoeftes.

Je kunt het noemen zoals je wil, maar honden leven nu eenmaal in gevangenschap bij ons. Veel voor hen natuurlijk gedrag kunnen zij niet vertonen. Hun leventje is vaak klein en ze zijn afhankelijk van ons. Wij bepalen wanneer ze eten, wanneer ze wandelen, wanneer ze hun behoefte kunnen doen en zo kan ik wel even door gaan. Overprikkeling (check dit artikel) is een veelvoorkomend probleem bij honden, maar onderschat het probleem ONDERPRIKKELING ook absoluut niet.

Ik vind het absoluut geweldig dat er steeds meer aandacht besteed wordt aan overprikkeling bij honden.

Want ja, dit is een probleem dat wel steeds vaker voorkomt. Dat is ook niet vreemd. Heel onze maatschappij en onze levens zijn niet meer te vergelijken met tientallen jaren geleden.

Wij worden af en toe al stapeldol van alles wat we te doen hebben op een dag en de prikkels die we op ons bordje krijgen.. laat staan onze honden. Die moeten er ook allemaal maar mee zien te dealen. Als je je beseft dat honden veel gevoeliger zijn in het opnemen van informatie en dat hun zintuigen veel beter ontwikkeld zijn dan de onze.. zij krijgen alles dus nog harder en intenser binnen. En dat moet wel allemaal verwerkt kunnen worden.

Maar net zoals met veel dingen in hondenland bestaat het risico dat het weer een beetje te ver doorslaat en dat zo ongeveer álles op overprikkeling gestoken wordt. En dat is wat mij betreft een grote valkuil.

Onderprikkeling is namelijk een net zo’n groot probleem en dit komt ook nog steeds erg vaak voor.

Hoeveel honden er niet zijn die eigenlijk maar een heel klein en saai leventje hebben. Hun baasjes moeten aan het werk en de hond is dus al een aantal uur alleen thuis. Dan zijn er misschien nog 2 of 3 wandelingen waarin de hond een beetje zijn energie kwijt kan en misschien wordt er thuis nog wat gespeeld en geknuffeld.

Nou, en dat was dan zijn dag weer.

Maar zeg nu zelf… alleen dit… dag in, dag uit… een hondenleven lang. Zou jij niet verlangen naar wat meer? Denk je niet dat je hond je dankbaar gaat zijn als zijn leventje wat leuker en boeiender gemaakt wordt?

Met een paar simpele aanpassingen kun je vandaag al zorgen voor meer verrijking in het leven van je hond. Dit is zo belangrijk voor het welzijn. Dat ze de mogelijkheid hebben om zich naar hun natuur te kunnen gedragen. Dat er aan hun behoeftes voldaan wordt.

Een hele leuke vorm van verrijking is voedselverrijking.

Vroeger (vroegahh) moest een hond moeite doen om aan zijn maaltje te komen. Er werd vaak met ze gewerkt op verschillende manieren en als beloning kregen ze hun portie. Of als je kijkt naar straathonden; zij moeten ook werken om een maaltijd bij elkaar te kunnen scharrelen of te kunnen vangen. Dit is natuurlijk hondengedrag. Het komt niet zo pats, boem, tadaaa.. aangewaaid. Ze moeten er wat voor doen. En dit is dus ook gewoon een behoefte die ze hebben.

Onze huishonden krijgen het tegenwoordig vaak kant en klaar aangeleverd. Huppetee.. lekker makkelijk in een voerbak, neerzetten en eten maar. Maar ja, die voerbakken.. die zijn vooral heel erg gemakkelijk voor ons. Maar is het voor je hond wel zo boeiend? Ik denk het niet. Terwijl die voermomenten JUIST zo leuk kunnen zijn om tegemoet te komen aan het natuurlijke gedrag van je viervoeter en een stukje verveling weg te nemen.

Daarnaast stimuleer je het probleemoplossend vermogen ook. Door je hond te laten “werken” voor zijn voer laat je hem actief bezig zijn en nadenken. Win-win!

Dus… bye bye saaie voerbak! Welkom creativiteit!

Met brokken kan je werkelijk waar alle kanten op. Je kunt (een deel van) de maaltijd bijvoorbeeld uitstrooien over het gras of in een berg blaadjes. Lekker snuffelen en speuren. Dat neusje aan het werk zetten. Hartstikke leuk en je hond moet nu werken om zijn maaltje bij elkaar te sprokkelen.

Heb je geen gras? Denk dan eens aan een snuffelmat. Hetzelfde principe. Je hebt ook super leuke voerpuzzels die je kunt vullen met de brokken. Of verstop de brokken door het huis of in de tuin en laat het hem maar opspeuren. Of denk eens aan die speelballen of pyramides met een gat erin.. Ze moeten echt moeite doen om de brokjes eruit te krijgen.

Of je legt een aantal oude kledingstukken of dekens op een hoopje en verstopt daar de brokjes in. Maak een soort ballenbak waarin je de brokjes verstopt. Een kartonnen doos vol met wc rollen en daarin de brokjes uitgestrooid is ook stik leuk.

Er is zoveel leuks te verzinnen om het voer op een veel mooiere manier aan te bieden. Het maakt het voor de hond ook zoveel interessanter en leuker.

Dit is een vorm van verrijking.

Waar je ook voor kiest, bouw het altijd rustig op. Verstop de brokjes niet direct op de meest lastige plekken als dit nieuw voor je hond is. Werk altijd van makkelijk naar moeilijk. En hoe beter je hond gaat begrijpen wat de bedoeling is en hoe beter hij erin wordt, hoe uitdagender je het kunt gaan maken.

Naast brokken voerders zijn er ook vers vlees voerders. Ik ben er daar ook eentje van. Faye krijgt afwisselend brokken en KVV.

Met KVV is het niet zo smakelijk om dat door huis te gaan smeren of in een stapel kleding te doen (gadverdamme joh..).

Maar ook met KVV zijn er hele leuke manieren te bedenken.

Denk eens aan een simpele schrokbak. Bij de Action heb je ze voor een paar centen. Verspreid de maaltijd over de schrokbak en je hond is echt wel even aan de gang om het allemaal eruit te krijgen. Of een voerpuzzel die goed schoon te maken is. Wat ik zelf wel eens doe is Faye haar maaltijd over 6 kleine bakjes verdelen en deze verstop ik in de tuin. Speuren maar! Of ik doe het in een Kong en ze is daar even lekker zoet mee.

Ook met vers vlees zijn er met een beetje fantasie genoeg leuke dingen te bedenken om het op een veel interessantere manier aan te bieden.

Wees eens creatief en kijk eens wat je zou kunnen doen met de maaltijden van je hond.

Je hoeft dit overigens echt niet iedere dag te doen he. Ook wij hebben weleens zin om een lekker makkelijke bestelde pizza naar binnen te werken. Tja en je zal vast en zeker ook weleens haast hebben en dan is er nu eenmaal niet zoveel tijd om even lekker creatief te doen.

That’s life.

Maar kijk eens naar de momenten waarop je dit wél kan doen en kijk eens waar jouw hond helemaal warm voor loopt. Mijn Faye is bijvoorbeeld helemaal fan van de Kong Wobbler. Als ik deze gebruik voor haar maaltijd, dan is ieder eet-moment een feestje voor haar. Wat een plezier heeft ze en ik zit daar op mijn beurt weer enorm van te genieten.

Nog een laatste note;

Kijk wel kritisch of je hond dit al aankan. Want heb jij een hond die ontzettend snel overprikkeld is? Of een hond die nog maar net bij je is? Laat dit dan allemaal nog even achterwege. Het kan dan juist weer compleet averechts werken en zorgen voor een hoop onnodige stress. Deze honden hebben al genoeg te verwerken en daar moeten voor nu in ieder geval even geen extra prikkels aan toegevoegd worden. Geef hem eerst de ruimte om te acclimatiseren en een vertrouwensband met jou op te bouwen.

Dat is het allerbelangrijkste en meer moet je voor nu helemaal niet willen, verwachten of doen.

En heeft jouw hond er al een vrij drukke dag op zitten met veel indrukken en gebeurtenissen? Laat hem dan lekker makkelijk uit zijn voerbak eten en ga hem niet nog meer prikkelen.

Ga hier dus wel bewust mee om.

Twijfel je? Doseer het dan en begin heel licht. Start eens met een paar keer per week en observeer wat het met je hond doet.

Kijk naar je hond en lees je hond. Kijk of dit bij je hond past. En zie je dat je zijn leven hier echt mee verrijkt, dat hij er plezier in heeft en dat hij er heerlijk voldaan van raakt?

Ga ervoor dan!

Ik wens jou en je hond veel verrijk plezier.

Deze tekst is geschreven door Hondengedragscoach Nina van Tilbeurgh. Het overnemen van dit stuk zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.