Veel hondeneigenaren die met hun hond een cursus doen worden weleens geconfronteerd met het feit dat zij aan hun hond zien dat iets nog te moeilijk is of dat het voor hun hond genoeg is geweest.

Als dat gebeurt; durf jij dit dan uit te spreken? En neemt de instructeur je serieus? Of word je eigenlijk gewoon overruled en doe je het daarom maar gewoon omdat je het idee hebt dat jij niets te zeggen hebt en maar naar je instructeur moet luisteren?

Ben je misschien zelfs bang om je uit te spreken want “wie ben jij nou om tegen de expert in te gaan”?


⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Misschien heb je deze ervaring zelfs al wel. Dat als jij voor het welzijn van je hond wil kiezen, je haast gewoon uitgekafferd wordt want jij bent daar niet de specialist. Dat is de instructeur.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Over die laatste; ja en nee. Ja, de instructeur is (als het goed is) expert in de les die hij geeft. Of het nu een puppycursus, gehoorzaamheidstraining of bijvoorbeeld hoopers is. Maar de instructeur is GEEN expert betreft jouw hond. Dat ben jij. Jij leeft immers 24/7 met hem samen. En jij kan je hond het beste lezen en zien of iets teveel voor hem is of misschien nog te moeilijk.

En wat natuurlijk ook kan; misschien stelt de deskundige iets voor waarbij jij direct voelt; “Nee.. dit gaan we echt niet doen. Klaar.”
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Een paar weken geleden ontving ik een mail van een klant van mij. De mensen zaten met hun Border Collie op puppycursus en ze kregen een opdracht. Iedereen moest zijn eigen pup aan het hek vastbinden en dan moesten ze naar elkaars honden toe om deze te aaien. Want “zo zouden ze sociaal worden naar andere mensen”.


⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Amai… mijn mond viel gewoon open van verbazing. Wat is dit nu in vredesnaam voor oefening?

Een hond vastbinden zodat hij dus geen kant op kan en hem dan door vreemde mensen laten aaien. Hoe wil je een gedragsprobleem veroorzaken? Nou, zo dus.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Enfin… de mensen gaven aan dat ze deze oefening niet wilden doen met hun hond en ze kregen gewoon ruzie met de instructrice. Ze moesten niet zo flauw zijn met hun pup en de les gewoon volgen zoals hij gegeven wordt. Dat ging dus echt niet gebeuren. Ze zijn gelijk vertrokken en ook niet meer teruggekomen bij deze hondenschool.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Pak dit dus mee als leerervaring met jouw hond. Adviseert iemand jou iets (ook al is het een professional) waarbij jij gelijk voelt; “Nee, dit voelt echt niet goed..”. Luister daar dan naar en spreek het uit.

Een fatsoenlijke expert zal jou serieus nemen en samen met jou bekijken waarom jij vindt dat dit advies niet bij jouw hond past en als het nodig is een plan B bedenken. Sterker nog; zo’n expert ziet het aan jouw hond wanneer iets nog te moeilijk is of juist compleet averechts werkt.

Blijkt dat jouw deskundige geen tegenspraak duldt?

Het beste advies dat ik heb; maak dat je wegkomt. Kies voor het welzijn van je hond en ook voor jezelf. Hoe vaak ik van mijn klanten niet hoor dat ze iets moesten doen met hun hond (en dit ook gedaan hebben) waar ze achteraf ontzettend veel spijt van hebben…

Leer van deze mensen en durf voor je hond op te komen. Je hond kan niet praten. Jij wel. Daarom zal jij zijn advocaat moeten zijn.

Heb jij je al ingeschreven voor mijn maandelijkse tips? Iedere maand ontvang jij per e-mail als eerste mijn nieuwste artikel, een bijzonder inzicht of waardevolle kennis over honden en hondengedrag. Klik hier om je in te schrijven en mis ze niet!

Deze tekst is geschreven door Hondengedragscoach Nina van Tilbeurgh. Het overnemen van dit stuk zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.