Oehhh lekker geheimzinnige titel. Je snapt hem zo wel. Ik was aan het mailen met een social media volger die tegen het volgende aanliep met haar hond. Iedere keer wanneer haar dochter op de koffie kwam, dan begon het hondje spanning op te bouwen tot zó heftig dat ‘ie trillend op schoot bij dochterlief ging zitten.
De stress-signalen vlogen in het rond en het hondje leek ineens doodsbang te zijn van zijn éigen vrouwtje…
Hey.. oké, dit is interessant.
Voor mij is dit voldoende informatie om te weten dat het hondje ergens een verband heeft gelegd en dat er dus ooit iets gebeurd is waar hij bijvoorbeeld heel erg van geschrokken is. Het is voor hen natuurlijk knudde dat dit iedere keer gebeurt als dochterlief op visite komt, maar voor mij zijn dit wel de casussen waarvan ik gelijk “aan” sta. Dit is detective werk.
Dus het was de kunst om op zoek te gaan naar dat verband. Wát maakt nou dat het hondje ineens zó bang wordt van zijn éigen vrouwtje (met wie de band normaal dus gewoon super is) als haar dochter op visite komt?
Ik vertelde mevrouw over mijn eigen hond, Faye.
Toen we nog in ons vorige appartement woonden was ik in de keuken bezig. Afwassen ofzo zoiets. Faye zat op dat moment naast me. Ik wilde iets pakken en stootte de dweil per ongeluk om die tegen het aanrecht stond.
Faye schrok zich he-le-maal de pleures en die was vanaf dat moment doodsbang om in de keuken te zijn als IK daar ook was. Vriendlief in de keuken? No problemo. Spullen in de keuken die er niet horen? No problemo. Vriendin in de keuken? No problemo. Sinterklaas in de keuken? No problemo.
Nina in de keuken? Drama!!!
Oké, dus Faye had die knal van de omvallende dweil en het feit dat ze zich helemaal kapot schrok gekoppeld aan; “Nina in de keuken”. Je moet er maar op komen, zeg maar. Het heeft me drie maanden gekost om dit probleem weer op te lossen en Faye te leren dat ze niets had te vrezen.
Dus ik gaf mevrouw dit als voorbeeld met de vraag; “Wat kan er gebeurd zijn? Welke link kan de hond gelegd hebben?”
Een paar dagen later had ik mail terug. Wat bleek?
Als dochterlief op visite kwam dan ging zij altijd op de bank zitten en de eigenaresse ging in een bepaalde stoel zitten. Toen het hondje nog pup was is er met die specifieke stoel iets naars gebeurd. Er zat namelijk iemand in die stoel, diegene stond op en die voet belandde keihard op het pootje van de pup. En dat had ‘m gewoon echt stikveel pijn gedaan!
Het gaat dus helemaal niet om haar. Het gaat om die stoel! En nog specifieker; als er iemand ín die stoel zit. Maakt niet uit wie. Daar zit het trauma. En daarom had de eigenaresse dit nog niet eerder opgemerkt. Als ze alleen was dan zaten ze namelijk altijd gewoon lekker op de bank. En als er niemand op die stoel zat, dan was er ook geen probleem.
Dit laat maar weer eens zien wat een meesters onze viervoeters zijn in het leggen van verbanden. En hoe een zoektocht het soms voor ons kan zijn om te weten wat er in de koppies omgaat.
Herken jij dit? Heeft jouw hond ook al eens een verband gelegd waar je echt wel even je speurneus voor hebt moeten gebruiken?
Misschien zet dit artikel je zelfs wel aan het denken, omdat er op dit moment iets speelt.
Heb jij je al ingeschreven voor mijn maandelijkse tips? Iedere maand ontvang jij per e-mail als eerste mijn nieuwste artikel, een bijzonder inzicht of waardevolle kennis over honden en hondengedrag. Klik hier om je in te schrijven en mis ze niet!
Deze tekst is geschreven door Hondengedragscoach Nina van Tilbeurgh. Het overnemen van dit stuk zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.
Recente reacties