Een lastig onderwerp. Zeker als jij jouw jonge hond zo goed mogelijk wilt begeleiden voor zijn socialisatie. Van de adviezen op internet word je vaak niet vrolijk. De ene zegt “Alles aangaan! Honden zoeken dat zelf wel samen uit” en de ander zegt “Als je geen problemen wil, dan moet je honden vermijden.” Waar doe je nu goed aan?

Dat maakt het er voor menig hondenbaas niet makkelijker op. In al die adviezen zit echt wel een kern van waarheid.

Want inderdaad; als je jouw hond bij alle honden vandaan houdt, dan krijgt hij ook geen vervelende ervaringen met andere honden. Althans.. niet door het contact met die honden, want ja.. dat is er dus niet. Maar hij leert dus ook helemaal niet omgaan met andere honden. Of dat wenselijk is?

En ja, dan de andere kant. Gewoon aangaan kan ervoor zorgen dat jouw hond leert omgaan met andere honden. Maar jouw hond kan hier ook minder leuke dingen van leren. Als jij met een pup loopt en hij wordt omver gelopen door een grote hond, dan kan dit een hele traumatische ervaring zijn. Ook niet wenselijk

Het ingrijpen als mens is ook een discussiepunt op zich. Want als je te snel ingrijpt, dan ontneem je de hond misschien een kans op een mooie leerervaring. Maar als je nooit ingrijpt, dan doet jouw hond uiteindelijk waarschijnlijk wel een aantal vervelende ervaringen op. Check zeker dit artikel eens waarom het hele nare gevolgen kan hebben om honden het zelf maar uit te laten zoeken.

Dit maakt het erg lastig voor de hondeneigenaar die het zo graag goed wilt doen.

Mijn mening is dat er geen standaard advies te geven is. Standaard adviezen vind ik eerlijk gezegd zelfs gevaarlijk. De ene hond is de andere niet en de ene situatie is ook de andere niet.

Wel deel ik graag wat ideeën met je die jou kunnen helpen om wat handvatten te krijgen.

Zoek een handvol honden op in je eigen omgeving die je goed kent. Zorg dat je weet hoe de hond in elkaar steekt. Is het een leuke, sociale hond? Niet te opdringerig? Geen problemen met andere honden? Fijn in contact met andere honden? Dan kan dit een hele mooie kandidaat zijn. Kennis over de andere hond maakt dat je meer regie hebt. Het gedrag is voorspelbaar. Heb je een aantal van die leuke en betrouwbare honden gevonden? Dan zijn dat ideale honden om mee af te spreken voor een stukje socialisatie.

Ga regelmatig lekker wandelen samen. En kunnen ze eenmaal echt goed met elkaar overweg, dan is het helemaal prima om de honden zelf te laten communiceren. Ook met kleine akkefietjes. Hou je wat meer terughoudend en grijp niet te snel in. Laat ze maar leren. En tuurlijk, hou ook je gezonde verstand erbij. Zie je dat het mis gaat en dat één hond duidelijk aangeeft het echt niet leuk te vinden en de ander blijft doorgaan… even time out.

Kom je een hond tegen die je niet kent?

Check dan eerst even bij de eigenaar hoe de hond is. Check ook dit artikel eens over spelgedrag van honden. Wanneer is het geen leuk spel of contact meer? Voel aan of dit een goede speelkameraad kan zijn. Zijn er geen rode vlaggen? Prima om de honden contact te laten hebben. Mits ze dit allebei willen he. Niet iedere hond wil contact met andere honden.

Dan kan het baasje wel leuk zeggen; “Ja hoor, hij speelt graag” maar observeer goed. Zie je dat één van de twee honden vermijdingsgedrag laat zien, loop dan door. Is één van de honden erg gespannen? Gewoon doorlopen. Een ontmoeting tussen twee honden moet ontspannen verlopen.


Zie je een hond lopen waarvan je weet dat deze niet relaxt met andere honden omgaat? Of hij nu uitvalt of iets te opdringerig speelt? Doorlopen. Ga het niet aan. Je hebt als het goed is genoeg geschikte speelkameraadjes en je hond hoeft niet perse met iedere hond contact te hebben.

Dus in het kort: ken je de andere hond, kun je zijn reacties goed voorspellen en weet je dat dit goed gaat?

Ideaal om je hond mooie leerervaringen op te laten doen. Hier kun je best eens wat achterover leunen en de dingen op zijn beloop laten. Twijfel je of weet je niet wat voor hond het is? Ga het niet aan. Beter één keer teveel vermijden, dan één keer een inschattingsfout en een slechte ervaring voor jouw hond. Of voor de andere hond.

Dit is een moeilijk onderwerp en vraagt om veel invoelen, veel inzicht en een stuk gezond verstand.

Maar ik hou niet van risico’s als het om mijn hond gaat, dus ik speel liever op safe en probeer de situatie zo voorspelbaar mogelijk te maken. Ik ga graag voor fijne leerervaringen.

Wel zo prettig voor mijn hond. En ik neem aan dat jij ook het beste met jouw hond voor hebt.

Deze tekst is geschreven door Hondengedragscoach Nina van Tilbeurgh. Het overnemen van dit stuk zonder schriftelijke toestemming is niet toegestaan. Delen van dit artikel op social media wordt zeer gewaardeerd.